• 瀏覽: 1,832
  • 回覆: 12
  (星島日報報道)全球供應鏈港口擁堵問題持續多月,經民聯關注美國貨櫃港口「塞車」情況嚴重,運費暴增,導致本地廠家面臨「搶貨櫃」,擔心有企業

而家不止是在香港,是各地港口都出現擠壓情況。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/daily/article/2407375/日報-港聞-貨櫃港-塞車-廠商恐失聖誕檔

香港幾時有塞???塞幾耐???

香港乜都有, 冇乜係缺.

美國人應該好高興先至啱,

見唔到督眼督鼻嘅中國貨。

捉緊一盤好大的棋,寧可讓廠商賺唔到錢,都要洋人過不了聖誕節

事實係美國設備太舊,工人又唔肯加班,再加上疫情少咗人開工,幾十隻船等緊埋岸落貨,仲想有聖誕禮物買?

引用:
原帖由 mib04 於 2021-10-21 10:56 AM 發表
捉緊一盤好大的棋,寧可讓廠商賺唔到錢,都要洋人過不了聖誕節
i think so.

與其等美國攪中國,令到中國自己受傷;

不如做主動,可控自傷而令對手更大傷害!

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-10-21 08:34 AM 發表
香港幾時有塞???塞幾耐???
係囉,都晤知佢講什麼

引用:
原帖由 虎榮 於 2021-10-21 11:12 AM 發表

係囉,都晤知佢講什麼
係咪以為葵涌塞車=碼頭都塞

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-10-21 10:50 AM 發表
香港乜都有, 冇乜係缺.
有......公屋lor

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-10-21 11:17 發表

有......公屋lor
呢樣嘢真係冇辦法, 低端人口增長快過供應.

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-10-21 11:25 AM 發表

呢樣嘢真係冇辦法, 低端人口增長快過供應.
冇計, HK教育失敗..........教埋d垃圾出黎拉低晒

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-10-21 11:29 發表

冇計, HK教育失敗..........教埋d垃圾出黎拉低晒
有啲人, 一到18歲, 下半生只會, 唔升識, 唔好加薪, 唔進修, 為住到公屋而奮鬥.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]