• 瀏覽: 39,929
  • 回覆: 14
  • 追帖: 2
+9
一早知啦,
當年中國搵「借口」越過國界入侵日後民主富強大韓民國阻止統一攻擊韓國軍隊屠殺韓國人民,
到現今都沒有向韓國民眾謝罪,
引起鄰國高度警惕。

引用:
原帖由 14538861 於 2021-10-21 08:20 AM 發表

共軍未過鴨綠江時, 點解美國軍隊會佔領仁川及轟炸丹東市?
先唔講中國「借口」,
中國自己響本土趕走入侵者就行,
關鄰國韓國屁事。
蒙古「轟炸」俄國俄國搵呢個理由攻打中國北京咁又得呀?

引用:
原帖由 200888 於 2021-10-21 09:41 AM 發表

韓戰:日本投降後,中國非常虛弱,美國剩機侵略中國,派軍先入侵朝鮮,再入侵中國東北省境內,於是中國派兵還擊,最後美國大敗撤走。
先唔講中國「藉口」,
中國自己響本土趕走入侵者就行,
關鄰國韓國屁事。
蒙古「轟炸」俄國俄國搵呢個理由攻打中國北京咁又得呀?

引用:
原帖由 vampire912 於 2021-10-21 10:59 AM 發表

智商有限唔怪你,講少句無咁柒,尾國有能力一吓子打倒中國嗎?只會透過侵略旁邊國家,操控佢哋嚟做成圍堵,台灣就係一個唔使侵略都跪低嘅地方,加上菜省長全力配合,令尾國奸計一直順利進行。
關韓國主權國家屁事,
中國唔係話尊重別國自主選擇道路咩。
咁既「借口」就想入侵別國,
怪不得「中國威脅論」了。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2021-10-21 11:31 AM 發表

明朝都係咁,阻止你祖宗大日本帝國親和朝鮮。
韓戰五十年代韓國已變成現代國家,
再看大韓民國的發展更證中國侵韓惡劣性質。天天想著回到中華帝國四出侵略攻擊鄰國,
和中國聲稱「尊重別國選擇」不符吧,
還是早日承認中國侵韓史實向韓國謝罪。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-10-21 01:26 PM 發表

美國軍隊出現在韓國,不知道又關邊個事??
二戰後決議一部份,
就是中國入侵大韓民國阻止韓國統一攻擊韓國軍隊的「借口」嗎?
中國人的侵略擴張真是死性不改,
亞洲鄰國極為反感中國這個自古以來的侵略者。

引用:
原帖由 200888 於 2021-10-21 03:48 PM 發表

唔關韓國事??你無讀過書,都上網揾吓資料!
韓戰中,入侵中國東北既所謂聯合國軍隊,就係由南韓軍同美軍組成,中國打到南韓係出於自衞
讀過書都知中國不停話只係美國所謂「轟炸」東北無講係聯合國軍隊喎,
依家無主權中國比人話無理入侵韓國屠殺韓國平民就話係聯合國南韓軍隊所為,
學理晒日本 D扑街野,
睇來「轟炸」都係中國跨張做假,
自己想開戰在妄想在朝鮮半島建立勢力就作「借口」「自衛」啦。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-10-21 06:44 PM 發表

原來有戇鳩仔唔知,蒙古係蘇聯衛星國黎,同東德、捷克地位一樣

東德炸蘇聯,蘇聯打西德,合理嗎?

咦唔記得左,有D戇鳩黃撚應該覺得好合理,只係佢地唔知自己只能係比人打果個。
只係解釋返冤有頭債有主係常識來,
你本土趕走侵略者就行,
無啦啦走去入侵一個唔關事既國家係咩玩法,
唔通你老母比人強姦就非禮返個唔關事既人報仇咩?
你係咪痴線㗎?講來講去中國同本右翼軍國主義分子一樣,
攪侵略其中一個荒唐「借口」啫。

引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-10-21 05:49 PM 發表

曱甴真係odd。。。當年北朝鮮比南朝鮮生活水平高得多。

尾國當年揾借口阻礙朝鮮半島統一,仲大量殺害朝鮮人同幫助朝鮮人實現統一夢想嘅中國人。之後仲用霸權制裁朝鮮。 到依家都仲有響人哋嘅國家駐軍。

到現今都沒有向朝鮮民眾謝罪,朝鮮被 被迫分為兩個國家,無數家庭被迫分離。引起鄰國高度警惕。
美國假假地建立在民主富強大韓民國令中國有高端韓製晶片可用符合中國利益,
中國就一事無成背信棄義有份制裁朝鮮禍害朝鮮人民架。

2017年2月18日,中國商務部和海關總署聯合發佈第12號公告,宣佈為履行聯合國制裁決議,中國在2017年全面暫停進口北韓煤炭[57]。此舉是中國有史以來對北韓實施的最嚴厲制裁[58]。2月23日,朝鮮中央通訊社發佈署名為「正筆」的文章《卑鄙的做法,低級的算法》,再次不點名指責中國「肆無忌憚地採取非人道措施全面斷絕了涉及改善民生的對外貿易」,並稱此舉「實際上同敵對勢力要搞垮朝鮮制度的陰謀大同小異」,甚至稱「一個以大國自居的國家沒有政治主見,對美國隨波逐流」[59][60][61]。4月21日,朝鮮中央通訊社再次發佈署名為「正筆」的文章《還好意思隨波逐流?》,不點名指責中國「對美國在朝鮮半島水域集中空前龐大的戰略資產,把局勢推向戰爭邊緣三緘其口,而對朝鮮針對性的自衛措施卻發表將採取『必要的措施』、予以『轉向水平的反應』等公開威脅朝鮮的言論。」,並稱「如果他們估錯朝鮮的意志,對人家隨波逐流,執着於對朝鮮經濟制裁,或許會得到朝鮮的敵人的欣賞,但也要對同朝鮮關係的災難性後果做好思想準備。」[62]

2017年5月3日,朝鮮中央通訊社發佈署名為「金哲」的評論員文章《不要再做亂砍朝中關係支柱的危險的言行》,點名指責中國「內部連日傳來不諳事理、失去分寸的言論,使日趨尖銳的朝鮮半島局勢更加緊張。」針對《人民日報》與《環球時報》對於北韓擁核威脅中國國家利益的指責,該文中表示「中國政治家和媒體人動輒提到的『侵害國家利益』,反而朝鮮有更多的話要說。由於對方背信棄義的行動,國家戰略利益屢遭侵害的不是中國,而是朝鮮。」「中國倒是應當老實承認長達70多年在反美對抗戰的第一線艱苦作戰,挫敗美國的侵略陰謀,為維護中國大陸的和平與安全做出貢獻的到底是誰,先向朝鮮表示感謝才合乎道理。」最後,北韓方面評論員稱:「中國不要再無謂地企圖考驗朝鮮的忍耐的界限,而應當冷靜看待現實並作出正確的戰略選擇。」「中國要深思,現在亂砍朝中關係支柱的危險妄動可能帶來的嚴重後果。」[63]5月5日,朝中社將《不要再做亂砍朝中關係支柱的危險的言行》全文放出,相比之前的文章多了一些直接指責中國的內容,例如「同拼命企圖推翻朝鮮社會主義制度的南朝鮮傀儡建立外交關係,超越經濟交流的範圍發展政治軍事關係,把東北三省乃至全中國變成反朝前哨基地。」「披着宗教徒、企業家外衣的形形色色的傀儡『國情院』特工和間諜在鴨綠江、豆滿江流域的朝中邊界一帶,幾乎每天公然進行針對朝鮮的陰謀、綁架、恐怖等活動。中國應就此承擔責任。」「抬高受到世人指責,現已被彈劾趕下台坐牢的朴槿惠這個人間渣滓的身價,帶到天安門廣場主席台上,當着世人的面作出種種卑鄙醜態。」「眼下越過朝中關係的『紅線』的不是朝鮮,而是中國自己粗暴地蹂躪並肆無忌憚地越過。」「中國為了阻擋美國在南朝鮮部署「薩德」,對聯合國安理會通過非法的對朝「制裁決議」舉手贊成,甚至承受着東北三省的經濟損失參與了對朝制裁。忍耐着種種指責,對美國作出讓步和雷同,但瞄準中國的匕首——『薩德』 卻在一夜間閃電式部署,恥笑着『大智若愚的巨人』。」[64]

引用:
原帖由 vampire912 於 2021-10-21 01:15 PM 發表

宜家係美國嘅行為令人感到不安,睇清楚宜家邊個山長水遠去喺人國家附近攪攪震先啦,又唔見中國初一十五就駛隻船揸架飛機喺人哋國家附近揚嚟揚去,唔係有心攪人做咩成日做埋d 小動作,你呢種反中國反到上晒腦嘅人連炒作嘅所謂中國威脅論都可以當真嘅真心無救。
中國海軍啱啱先去過輕津海峽咋喎。

引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-10-21 09:56 PM 發表

尾國吾係利用霸權打壓朝鮮,中國點會搞到幫朝鮮都要响抬底?點會搞到朝鮮冇得發展?

而依家嘅韓國根本吾係一個正常國家, 畀美國駐軍,連軍隊嘅指揮權都冇。科技係吾錯,但係人都知只係幫美國打工。可憐可悲。

一切都係因為美國嘅霸權。
以前敢打仗,到依家跟美國一同制裁再抬底幫?
作為第二大經濟體,咁都幫唔到小小既朝鮮經濟起飛對世界 0 貢獻,
有咩資格話韓國唔正常,
只係中國背信棄義對朝鮮無咗「抗美援朝」精神,
仲成日認屎認屁,所以朝鮮罵中國賤格鬧得好啱。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-10-21 10:48 PM 發表

二戰英國無啦啦"入侵"法國係乜野玩法?
兩軍無啦啦"入侵"比利時係乜野玩法?
德國無啦啦"入侵"意大利又係乜野玩法?
你堅持既野,一毛不值

當然,唔係淨係講緊屎觀
你咪試下去當地問下當地人係唔係侵略囉,
最好去韓國問下中國侵略軍越過國界阻止韓國統一攻擊韓軍屠殺韓國人民唔係侵略係「解放」韓國打救韓國人,
睇下戰狼外交部救唔救你條東拉西扯柒頭皮啦。

引用:
原帖由 坐六年 於 2021-10-21 10:46 PM 發表

鬼叫你尾蟈當年唔夠我中國打,要退回38線咩,打又唔夠人打,死淨把口,唔怪之得尾蟈同本土曱甴咁同聲同氣,話時話你尾蟈有冇向入侵伊拉克同阿富汗道歉呢?
中國搵「藉口」越過國界入侵日後民主富強大韓民國阻止統一攻擊韓國軍隊屠殺韓國人民,
到現今都沒有向韓國民眾謝罪,
證明中國係自古以來既侵略者,
同美國有咩關係完全係兩件事來,
同埋冇話美國啱喎。

引用:
原帖由 坐六年 於 2021-10-22 10:26 AM 發表

係呀,明打你尾蟈呀,吹呀,你尾蟈唔參戰,唔用轟炸機轟炸丹東,我哋都唔會打實你,是非全憑實力,唔夠打就收皮。
你自己本土打美國就行,
關韓國屁事結果就入侵韓國,
同你個變態佬老母比人強姦就地鐵非禮學生妹 OL 「報仇」呢個借口發泄你自己性慾有咩分別?

引用:
原帖由 坐六年 於 2021-10-22 12:07 PM 發表

死開啦你,你尾蟈走入韓國托呀,打你咪你囉,吹呀,你強你自己老母就唔得,我知道一定打實你個仆街仔,吹呀。
原來中國自己唔妥美國就入侵韓國,
唔只你老母比人強姦就週街非禮學生妹OL 「執仇」,
仲要因為唔妥阿妹拍拖就打佢男朋友,
你真係幾痴線,
咪再覆我。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]