• 瀏覽: 39,525
  • 回覆: 315
  • 追帖: 2
+9
啊, 侵略呀?

就從 50 年代開始,一啲比較有名嘅事件:
1955 越戰開始
1958 古巴制裁
1970 石油危機
1975 越戰(叫做)結束
1980 黎巴嫩亂局(背後做黑手)
1986 轟炸利比亞
1989 天安門暴亂(背後做黑手)
1990 海灣戰爭
1992 波斯尼亞戰爭
1998 科索沃戰爭
2001 阿富汗戰爭
2003 伊拉克戰爭
2004 科索沃暴亂(背後做黑手)
2011 埃及亂局(背後做黑手)
2014 敘利亞戰爭
2014 雨傘亂局(背後做黑手)
2015 也門內戰(背後做黑手)
2016 旺角暴亂(背後做黑手)
2017 羅馬尼亞亂局(背後做黑手)
2018 委內瑞拉亂局(背後做黑手)
2019 伊朗(想搞)
你就睇到,墮落基因嘅好戰同埋好勇鬥狠嘅天性,基本上有你老美染指嘅地方就有戰爭,就有亂局,罪名都是無中生有,信者得咎。
亮點係,每一次搞局,表面係一樣野,實質係好多利益交換,得益嘅差不多都係一面倒傾向你老美。
今日,你老美呢隻獸,遍地遊行,有多人投靠,亦相信同埋崇拜其價值觀,你係咪都認同兼希望投靠呢?
祝你好運(定係衰運?)

😂之前夠話香港有解放軍黎啦。

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-21 08:55 發表

先唔講中國「借口」,
中國自己響本土趕走入侵者就行,
關鄰國韓國屁事。
蒙古「轟炸」俄國俄國搵呢個理由攻打中國北京咁又得呀?
朝鮮政府向北京求援你唔講! 盟友嚟喎!

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-21 08:55 發表

先唔講中國「借口」,
關鄰國韓國屁事。
邊個mongo呀!

尾狗一如既往. 賊喊捉賊. 自己想侵略中國, 分裂台灣. 掉返轉說中國侵略.

引用:

先唔講中國「借口」,
關鄰國韓國屁事。
咁即係美國入侵北韓就得, 北韓求援就唔得!

引用:
原帖由 starr 於 2021-10-21 08:06 AM 發表

駐外大使需要雙方同意
可以不接收牠上任的國書,等同不承認牠是代表美國大使,等牠呆在中國,呢隻係養唔熟番狗,咬人心口。

引用:
原帖由 z_gundam_2008 於 2021-10-21 09:19 AM 發表
啊, 侵略呀?

1955 越戰開始
1958 古巴制裁
1970 石油危機
1986 轟炸利比亞
1990 海灣戰爭
1992 波斯尼亞戰爭
1998 科索沃戰爭
2001 阿富汗戰爭
2003 伊拉克戰爭
2004 科索沃 ...
以戰爭養軍工商係美國國策

引用:

先唔講中國「借口」,
關鄰國韓國屁事。
美國炸丹東就得, 中國去美國反入侵就唔得!

唔好批簽證比佢算呢,根本嚟中國都係褸打!

依家響美國, 任何人如果提名做咩官員, 唔講一大堆唱衰中國言論, 佢都唔駛旨意通過提名, 亦完全唔駛講其他野. 呢個就係現今美國既悲哀.

歷史話美國由獨立至今一直都係侵掠者,
但中共立國以來並無吞拼任何國家,只有維持國家完整。
講完。

引用:
原帖由 starr 於 2021-10-21 08:03 AM 發表
中國會同意佢出任駐華大使嗎? 
我係中國我會同意。

外交官主要任務係收集情報。一個有偏見嘅外交官,發回的情報一定夾雜個人主觀情緒,情報便會變得不準確,從而導致決策失誤。

引用:
原帖由 z_gundam_2008 於 2021-10-21 09:19 AM 發表
啊, 侵略呀?

1955 越戰開始
1958 古巴制裁
1970 石油危機
1986 轟炸利比亞
1990 海灣戰爭
1992 波斯尼亞戰爭
1998 科索沃戰爭
2001 阿富汗戰爭
2003 伊拉克戰爭
2004 科索沃 ...
仲有烏克蘭,最近泰國

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-10-21 06:37 AM 發表
(法新社華盛頓20日綜合外電報導)美國駐中大使提名人勃恩斯(Nicholas Burns)今天指出,中國具侵略性且不可信,強化台灣防禦中國入侵威脅的能力應是美方優先事項......

對美國而言,符合美國利益者,即是「民主公義朋友」;不合美國利益者,即是「強權侵略魔鬼」。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/美準駐中大使-中國是侵略者-幫助台灣應是優先事項-190502078.html
中國人過台灣小心孟小姐事件重演😓😓😓

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]