• 瀏覽: 59,709
  • 回覆: 307
+5
引用:
原帖由 老實香港人 於 2021-10-21 04:05 AM 發表
今時今日都仲有人打牌算係咁,好多人只係玩手機,新一代已經冇人識玩。
當然在地鐵玩又過火啲。
我諗依家年輕人唔會打麻雀,我自己三十幾歲都唔會打啦,莫講年輕人。都幾好,唔洗沉迷賭博。

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-10-21 03:11 AM 發表
非法聚賭呢..................!!
唔打錢應該入唔到罪

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2021-10-21 01:24 AM 發表

好明顯係唔知咩youtuber之類既嘩眾取寵
社會歪風

引用:
原帖由 takkimok 於 21/10/2021 02:52 發表
下次打邊爐吖笨,其實坐船做腳底按摩有得諗,半小時88元
順便做埋雀仔按摩!!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-10-21 12:14 AM 發表
網上近日流傳影片,港鐵車廂內有數名乘客「開枱」打麻雀,車廂內有不少乘客圍觀。港鐵回覆《香港01》證實,上周三(13日)有5名男子在旺角站上車後後打麻雀,至彩虹站才「收枱」下車。港鐵呼籲乘客為己為人,保持車廂通道暢通,不應滋擾其他乘客。..

從流傳影片可見,車廂裏內放置了一張麻雀枱,有乘客圍在打牌,當中有人蹲在地上,有人在疊牌,有人在「甩牌」,吸引不少乘客圍觀。
由旺角站打到彩虹站港鐵表示,留 ...
自由行黎架

五人打牌?

引用:
原帖由 sowina 於 2021-10-21 06:32 AM 發表

我諗依家年輕人唔會打麻雀,我自己三十幾歲都唔會打啦,莫講年輕人。都幾好,唔洗沉迷賭博。
我三十一歲都唔識打,不過好記得細個嗰陣每星期六日去啊婆家食完飯家中的長輩會一齊玩,嗰陣大家都玩得好細,啊婆啊E佢地都係玩幾十蚊上落,不過大家都好開心,主要係大家玩下又食少少雪糕花生,好記得打麻雀係一家人開心既節目。細路仔睇電視又聽到啲長輩開心講野又有野食。所以對打麻雀有好回憶。
個人認為打麻雀賭錢係因人而異,就算唔打麻雀要賭有好多方法,麻雀係中國人既傳統,希望唔會失去。

擺明就是有人存心搞事挑釁,若果沒有被罰,下次就不是一檯咁簡單

引用:
原帖由 魔間行者 於 2021-10-21 07:12 AM 發表

自由行黎架
通關了咩??

拍緊戲?麻雀英雄。

無法無天的城市!
咩嘢犯法嘢都做得出!
佔用地鐵公司列車空間非法聚賭!
咁都唔拉!
遲下學偉大發明家愛迪生在火車內做實驗炸埋地鉄車廂吧!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-10-21 12:14 AM 發表
網上近日流傳影片,港鐵車廂內有數名乘客「開枱」打麻雀,車廂內有不少乘客圍觀。港鐵回覆《香港01》證實,上周三(13日)有5名男子在旺角站上車後後打麻雀,至彩虹站才「收枱」下車。港鐵呼籲乘客為己為人,保持車廂通道暢通,不應滋擾其他乘客。..

從流傳影片可見,車廂裏內放置了一張麻雀枱,有乘客圍在打牌,當中有人蹲在地上,有人在疊牌,有人在「甩牌」,吸引不少乘客圍觀。
由旺角站打到彩虹站港鐵表示,留 ...
岸鳩無極限
香港柒人多

引用:
原帖由 takkimok 於 2021-10-21 02:52 發表
下次打邊爐吖笨,其實坐船做腳底按摩有得諗,半小時88元
以前大嶼山大船 個幾兩個鐘 船上時鐘房間有得諗

引用:
原帖由 魔間行者 於 2021-10-21 07:12 AM 發表

自由行黎架
係呀!
新界市民,去九龍自由行嘛!
又或者係美孚居民去觀塘自由行,搭地鐵途經彩虹嘛!
又或者......。

引用:
原帖由 禮服蒙面俠BB 於 2021-10-21 01:26 AM 發表

可以拉嗎?
絶對可以,
公衆地方聚賭,