• 瀏覽: 8,836
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
講開又講、中國內部有邊個唔吼住主席嗰位?
又唔好話習係中國人心目中嘅紅太陽咁誇張,
太陽亦總有落山嘅一日。
使唔使你咁心急出帖呀?
而家有一個令西方國家忌憚嘅主席唔好咩?
至於亡黨?
黨係啲咩?名嚟咋,你美爹夠多黨啦,咪一樣來來去去都係咪都係一班財金主話事。

香港就係有啲咁嘅人、扮晒專家咩都識,其實唔講政治仲有大把嘢可以講。
政治?時局,你真的懂嗎?

你老母、美國佬軍艦係南海自出自入班漢奸拍晒手掌。
美國佬發展核武器係保護世界和平,中國發展核武自保都唔得?
咩道理。

引用:
原帖由 周猩猩同學 於 2021-10-21 11:55 AM 發表

正,政治只講利益,係班傻閪成日要非黑即白,非友即敵。_
問題係一芥草民真係識咩叫做政治?
而家咁亂就係唔識嘅都係度學人講政治。
醫護、十二三歲中小學學生企係學校門口單手揞住隻眼,又話有曱甴係新屋嶺俾人老強。(連係唔係事實都未分清楚)
結果係條單眼女錢照袋、人失蹤。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-21 06:48 PM 發表

你又黐得幾勻巡噃!

忘記食藥?
你認為呢種人講嘢會有邏輯?
當換咗主席又會用啲咩嘢答你?
大局嘅嘢點講得埋,係唔係直到永遠仲係未知數。
就算習親口話永續我都唔信啦!

管理十四億人口唔係咁易,做唔掂唔使樓主出聲,淨係派系鬥爭都有排搞,難得清淨一下,習近平做耐啲又有咩唔好?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-22 12:17 AM 發表

習主席做得咁好咁正,引領中華民族偉大復興,無必要換主席!
又唔好咁講,我見你話永續覺得奇怪啫?
至於你話習近平又好又正,好係邊度?正又係邊度,講嚟俾大家聽下,當係學下嘢都好丫。
你好似識啲政治咁喎!
我就真係無咩興趣理佢永唔永續,況且就算習近平親口講我都唔信,亦唔會去估佢係唔係永續。
如果將來換主席你會點講?呢個先至係重點丫嘛。
好歸好太陽總有落山時,以你對時局有認識嘅人嚟睇,到嗰陣你會唔會有失落感?
你想唔想習近平永續丫?
我就唔希望,人總有倦嘅時候,到時又有另一番光境。
留番啲遐想唔係更好咩?
再者江澤民落山嘅時候咪意味著另一日嘅新開始。
無邊個國家會為一個人停下來,日出日落好正常。
樓主唔使咁多愁善感嘅!
如果他日要換主席樓主一定會知,到時歡迎樓主再發高論。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-22 01:05 AM 發表

習主席係神人,當然好!
普通人可以肩扛二百斤,十里不換肩嗎?
可以未完成中學,就入讀清華大學嗎?
可以握一握手,就令小朋友全身溫暖嗎?
嘩!你講咩呀?
神?
我仲以為你係北韓人添,金家係白毛山之子、得天地之力。
習近平嘅出身呃唔到人㗎,上網隨便查得到。
你唔好講埋習近平嘅婚姻,都有得講㗎,又話習近平個女有美國籍添,咁美國領事館點講丫。

英女皇在位都60年啦!你唔出聲?做耐啲有幾奇。
心急得你丫。
你又好鍾意咩都係前面加個英皇御准咩?
不過做慣寵物係咁㗎噃.
人哋包租婆做咗60年你粒聲唔出,習近平坐耐小小就貓西咁嘈?
對我一啲影響都無,佢鍾意坐幾耐咪幾耐囉。
唔坐嘅話咪俾第二個坐囉,只不過係張櫈換咗人啫,有分別咩?
而家習近平好阻住你咩?
唔得閒咪走先囉1

做得寵物太耐?真係唔識做番人?
天安門掛邊個相都要你管?
唔啱掛你幅相丫。

人講你又講,政治呀!
咩叫做政治呀?做幾耐偉唔偉大都可以攞嚟狗噏一番嘅咪叫做識政治囉!

睇小啲大紀元啦!

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-22 08:18 AM 發表

如果唔係慈禧太后,中國咸豐年代已經亡咗!
係唔係㗎?清史你又識.
政治歷史你都識?
你比習近平更神喎!
習近平能扛二百斤,你就能吹二百篇。
小弟真係甘拜下風,望塵莫及。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-10-22 11:59 AM 發表

中國教育雙減 欲根治教育「頑疾」
因近年內地補習班確有過分逐利,出現失控的情況。尤其是各種以應試為導向的補習班,讓許多學生在課餘得不到喘息,家庭還要背上沉重的經濟負擔,有時候甚至會擾亂學校的正常教學秩序,帶來不少危害。
新華網的評論指出,課外教育應該發揮應有之義,不能違背教育的本質和初心。在市場化運作下,一些校外培訓機構的功利性目標可能會與教育的育人目標發生偏離,因此需要各國政府予以關注, ...
樓主好似係話習爺爺唔俾人補習喎!
乜啱係教育部覺得有問題咩?

事實又係唔係如樓主咁講習爺爺唔俾人補習?

如果估都可以話識政治,你真係吹佢唔脹。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-10-22 12:18 PM 發表

樓主以偏蓋全, 純粹因為吃不到葡萄是酸的
應該係知啲唔知啲。

教育部覺得有問題可以講成習爺爺唔俾人補習。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-24 07:30 AM 發表

無錯呀!
「勤學」就係「頑疾」,是要根治的!
勤勞也是頑疾,也要根治!
大家一同多躺下休息,看看天空,享受生活!以天為蓋,以地為蓆,多幸福!
勤學同管制濫收費用補習社有關系嗎?
那些義務為山區留守兒童補習嘅老師有邊個被人告?
如果習近平禁止兒童上學咁就真係好有問題喇。
估新聞不如認真去睇新聞。
就如中國管制比特幣一樣,你可以講,咁都要管?
但有眼見噃,前一陣子比特幣快升到歷史新高將接近六萬7千美元。

比特幣本周飆漲逼近67000美元,再度創下新天價,在虛擬貨幣交易熱絡之際,周四(21日)竟發生比特幣報價閃崩慘案,從原本65000美元狂瀉87%殺至8000美元,背後兇手竟是美國加密貨幣交易所幣安(Binance)某客戶演算法出包,但這種說法,部分投資人並不買單,指稱是一場騙局。

咁亞樓主又應唔應該管制比特幣呢?

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-24 10:20 AM 發表

呢啲你自己up! 我覺得不知幾好,唔讀書更加好!
唔讀書咪似你囉!
一味靠估。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-24 02:48 PM 發表

習爺爺説了算!其他人算老幾?
咁習爺爺點說?
我淨係睇到你說噃!
網友已提供教育部發言文章。
你唔識字定係唔識睇?

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-10-25 10:22 AM 發表

正常補習班在國內仍然有生存間, 樓豬唔會提
我淨係想睇習爺爺有冇講過唔俾國民補習啫!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]