• 瀏覽: 32,561
  • 回覆: 388
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 紫色字宙 於 2021-10-21 07:17 AM 發表
香港政府沒有聯絡台灣,聯絡嘅只係律師。我有冇理解錯?如果理解錯,咁香港政府,邊個官員,幾時,如何聯絡過台灣?香港政府一路都唔想出面做聯絡。之前石官藏屍案台灣都有同香港政府協調,點解香港政府今次唔可以。唔好又講話個律師打左去幾多次,我要睇到嘅,係香港政府打左去幾多次。
你有冇邏輯?
陳同佳而家響香港「無犯任何香港法律」
佢香港法律之下佢而家只不過係一個普通香港居民

基本法寫到明:香港居民有旅行和出入境的自由。 有效旅行證件的持有人,除非受到法律制止,可自由離開香港特別行政區,無需特別批准。

倒轉講,香港政府係唔可以勉強任何香港人出境

而家係佢自願去台灣自首,台灣唔俾簽證佢!

一個香港人去台灣搞簽證,點解會關香港政府事呀?

再講而家保安局長咪出咗聲囉,希望台灣比佢落地,而家台灣狗一味話要傾,傾你老味咩?有咩好傾先得㗎,所有野台灣發生,你要香港做d咩嘢?

潘媽媽繼續慘一生一世。

引用:
原帖由 bennyfucc 於 2021-10-20 09:29 PM 發表
台灣殺人案死者潘曉穎母親邀請陳同佳、保安局局長鄧炳強、牧師管浩鳴、民建聯立法會議員李慧琼及周浩鼎等,周三(20日)早上在政府總部外「公開對

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211020/527519534874103808028139.jpeg/mSORGIEtJx0AbEtt40QNyMYS0QSyJeoCs_w47rP8OO4?v=w1280r16_9
呆灣班綠班1450

引用:
原帖由 果個大大名車 於 2021-10-21 02:05 AM 發表
商你LM咩!聽日就搵飛機送過去!收就一個字!唔收就兩個字!
X10000

不能同意更多

投案要程序,世界奇聞。台灣省玩野呀!

引用:
原帖由 montejo 於 2021-10-20 11:09 PM 發表

搞咁多嘢,又商討又司法互助,係想體現獨立主權……台獨!
逃往台灣的曱甴很多,如何互助?

引用:
原帖由 bennyfucc 於 2021-10-20 09:29 PM 發表
台灣殺人案死者潘曉穎母親邀請陳同佳、保安局局長鄧炳強、牧師管浩鳴、民建聯立法會議員李慧琼及周浩鼎等,周三(20日)早上在政府總部外「公開對

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211020/527519534874103808028139.jpeg/mSORGIEtJx0AbEtt40QNyMYS0QSyJeoCs_w47rP8OO4?v=w1280r16_9
樓主,如陳同佳唔願去呆灣自首,港台兩地先要傾點搞,陳先都話自願去呆灣自首,咁有乜要傾,俾張簽證佢米得囉!明明呆灣玩政治!

引用:

根本台灣玩野。
如果陳同佳改口話自己冇殺人,而家只係想去台灣旅遊,你估台灣會比佢入境?

其實事實係點大家都心知肚明
不過「裝睡的人叫不醒」
要繼續自欺欺人到幾時?

引用:
原帖由 高大冰凍的世界 於 2021-10-20 10:07 PM 發表
台灣戲子多
直接俾張去台灣的機票陳同佳即可
何必更多口水呢
無入境簽証就俾佢上飛機飛往臺灣,是要罰航空公司的,你剛從大陸偷渡來港?。

引用:

我唔知實情,但如果台灣想以國家名義和香港傾,基本上香港無可能回應她。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-10-20 09:51 PM 發表
簡單事情複雜化,只要容許犯人赴台自首便可結案,但有關方面卻要搞甚麼司法互助,不讓犯案者輕易入境,使事件處於膠著狀態,台灣是否想案件盡快審結,令人存疑
X2

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]