• 瀏覽: 6,235
  • 回覆: 63
  • 追帖: 1
+5
事主Y在今年8月底於林士德體育館接種第2劑復必泰疫苗後,出現左眼皮下垂、洗面時眼睛入水及漱口時有水滴流出。兩日後,Y先生到瑪嘉烈醫院急症室診症求醫,醫生指他確實在接種疫苗後出現貝爾面癱(Bell's Palsy),並轉介他至專科覆診。

但瑪嘉烈醫院醫護人員原來未有向衞生署呈報為「疫苗接種嚴重或非預期異常事件」。事主本月(10月)再在向瑪嘉烈醫院病人聯絡主任查詢,經交涉後該院始通知Y,決定將其個案呈報,並請Y先生自行申請疫苗保障基金。惟Y至今仍未收到該院一開始不呈報其個案的原因。

某政黨醫療政策發言人袁海文質疑,若Y先生不申請基金的賠償,根本不會知道自己的狀況未被呈報,因此事件難免令人懷疑,當局呈報機制是否也遺漏其他人,令官方所公布因接種疫苗而出現副作用的個案宗數或被嚴重低估。他又提到,現時接種疫苗後出現異常機制嚴格,如接種後出現血壓高,心痛等情況不一定要呈報,令當局所公布的數字或與現實有落差,希望當局重新檢視機制。

...

政府醫療機構都幾黑暗,黑醫護果然名不虛傳。

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1019_00822_001.html

黃醫護搞事,小黃人自己圍內解決。

有科興咁正都唔打, 幫佢唔到.

事主8月底於葵涌林士德體育館接種第二劑復必泰疫苗,同日出現不自覺流口水、左眼皮下垂,翌日左邊面癱,往瑪嘉烈醫院急症室求診,醫生知道他剛接種疫苗,不過表示他可能是睡眠欠佳,繼而轉介他到內科覆診及明愛眼科診症。

https://www.881903.com/news2/local/2414153

好似黃綠醫生咁,山草藥亂噏。

明明係黒二胡問題,但孭獲又係政府,咁玩晒啦,係都捉隻黑二胡制旗啦

我只信科興,國藥。

引用:
原帖由 workdboy169 於 2021-10-20 03:33 PM 發表
明明係黒二胡問題,但孭獲又係政府,咁玩晒啦,係都捉隻黑二胡制旗啦
一向黑暴都冇得輸架啦,殺人放火都係話政府迫佢地咁做之麻,此金句來自肛門杰,見到隻屎忽鬼坐監,份外爽皮。

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-10-20 03:31 PM 發表
事主8月底於葵涌林士德體育館接種第二劑復必泰疫苗,同日出現不自覺流口水、左眼皮下垂,翌日左邊面癱,往瑪嘉烈醫院急症室求診,醫生知道他剛接種疫苗,不過表示他可能是睡眠欠佳,繼而轉介他到內科覆診及明愛眼科診症。

https://www.881903.com/news2/local/2414153

好似黃綠醫生咁,山草藥亂噏。
個黃醫堅信復必泰好野黎

去投訴黑護啦

黃人瀨政府,黒醫護,黑磚家,東謊黑報,收復必泰黑金,全力維護

係咪要追究個醫生先呢

復必泰班黑醫點會報, 換著科興班黑醫仲唔第一時間爆出黎咩

我都係打科興,副作用好似較低,同埋以家打邊隻都有機會中招,打左只係減低症狀,甘我寧願揀科興

引用:
原帖由 INPERSON 於 2021-10-20 04:50 PM 發表
我都係打科興,副作用好似較低,同埋以家打邊隻都有機會中招,打左只係減低徵狀,甘我寧願揀科興
我同你諗法一樣,等於打流感,唔係百分百預防,減少併發症已足夠。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]