• 瀏覽: 8,106
  • 回覆: 80
在正在舉辦的2021雲棲大會上,阿里巴巴推出使用5納米工藝的自研通用伺服器晶片「倚天710」,引發關注。《人民日報》10月19日報道上述消息,並發文

現在尾國給我們的重大壓力,恰恰是我們突破的重大動力!尾國,用芯片捏住中國條頸,必然最終捏住自己條頸

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/690359/阿里巴巴推出-倚天710-晶片-使用5納米工藝性能超業界20

熱賣及精選
希望有朝一日, 中國可以追到intel咁嘅級數.

最大問題係, 依家大陸有冇5納米的生產工廠? 如果交畀台灣代工, 一陣又畀老美封殺制裁.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-20 04:13 PM 發表

最大問題係, 依家大陸有冇5納米的生產工廠? 如果交畀台灣代工, 一陣又畀老美封殺制裁.
連呢個問題都解決埋……歐美可以食屎了

中國加油

勁, 加油

好嘢!
中國科技又多一個龍頭!

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-10-20 03:36 PM 發表

希望有朝一日, 中國可以追到intel咁嘅級數.
一定得 !  我對中國人有信心 ...

引用:
原帖由 johnlong18 於 2021-10-20 02:41 PM 發表

在正在舉辦的2021雲棲大會上,阿里巴巴推出使用5納米工藝的自研通用伺服器晶片「倚天710」,引發關注。《人民日報》10月19日報道上述消息,並發文

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211019/527141510001463296634179.png/cIvxpgS5gGah680K5ct29v086V7xH3recMu4TXDLuE0?v=w1280r16_9
加油

遲啲會唔會出屠龍911晶片呢?

不系走佬咩

引用:
原帖由 luckyma 於 2021-10-20 04:48 PM 發表

遲啲會唔會出屠龍911晶片呢?
希望研究到一隻叫"突襲911"晶片

吹水嘅嘢,大家高興下就算嘞!

引用:
原帖由 kennykenny3245 於 2021-10-20 05:41 PM 發表

吹水嘅嘢,大家高興下就算嘞!
咁歐美同大陸呢方面係唔同
歐美真係吹左先, 做唔做到之後先算...........

e.g. 拜山幾萬億基建計劃......吹左先, 點之自己友都反對

又一個低級紅高級黑?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]