• 瀏覽: 9,143
  • 回覆: 80
引用:
原帖由 josonlai 於 2021-10-20 06:18 PM 發表
阿里還宣布「開源」的玄鐵RISC-V系列處理器。RISC-V與Arm都是指令集架構,差別在於前者「開源」,即不收專利費

加油隊淋白皮豬暴利。。
ARM被侵侵玩殘, 邊個仲敢用佢?

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-10-20 03:36 PM 發表
希望有朝一日, 中國可以追到intel咁嘅級數.
Intel ? Out la

咁勁

武林至尊,寶刀屠龍。號令天下,誰敢不從。倚天不出,誰與爭鋒。
倚天出了,下次出屠龍吧,
正好一對

想當年,倚天係一把寶劍,係一套中文輸入法。現在倚天係一個處理器。

香港有都返晒大陸發展啦,再呢過一定係新到冇人有。

引用:
原帖由 luckyma 於 2021-10-20 04:48 PM 發表
遲啲會唔會出屠龍911晶片呢?
屠鷹911

引用:
原帖由 momo1234 於 2021-10-20 08:16 PM 發表

政府就係,民企一向吹大,因此華為先比人稱為清流
如果真係有能力,中央就唔洗重組所有晶片廠
阿里巴巴大數據就叻,實打實做硬件真係令人懷疑
比錢人整姐
誠哥咁大把水, 咪狂投資初創企業lor

誠哥痴膠花+起樓就叻

原來內部用,咁你話乜嘢就乜嘢囉。

引用:
原帖由 momo1234 於 2021-10-21 06:05 AM 發表

一日未推翻地產黨,永世都冇可能
都未必嘅現今香港最有財力都係地產界人士,當佢地玩到無野好玩,可能會有人出錢出力嘅

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-10-20 05:52 PM 發表
倚天..........係咪明抄金庸
倚天呢個 term 唔係金庸自創而係非常久遠,類似干將、莫邪。

cpu唔需要咁牛角尖,反而點樣connect到生物記憶,可以放成影像。

引用:
原帖由 momo1234 於 2021-10-21 07:38 PM 發表

收撚皮啦,投入100蚊先有0.5蚊回報睇下你玩唔玩
黃瓜誠副身家同科技巨擎投入既資源同產值直頭係蚊同牛比,有錢就搞得掂發達國家個撚個都科技大國啦
地產黨一切咪又係為左土地所有權,恒大夠百足咁多爪啦睇下家陣幾撚折墜
咁台積電點嚟㗎做科技唔係個個一定得,連試都唔試點知得唔得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]