• 瀏覽: 13,275
  • 回覆: 47
追求普選是香港市民一直以來的追求;「天賦人權」意識深殖,自然抗拒「侵奪香港人權」的國家。這個「死結」不清除,愛國教育從何說起?
「愛與恨」皆有前因,沒有愛的因就不會有愛的果。
即是說;必須建立愛國的因。
即是說;必須讓人相信「有什么比普選更好、更值得香港市民去追求」和為何要「唾棄普選」;沒有這雙管齊下,就不會有「愛國之心」。

習大大怒懟美國的講話十分好,國民終于聽到「正道」的聲音。但是;

神某敢說,有注意習大大講話的香港市民不到1%。
香港政府總不能「天天重複該次講話」。那么;用什么可以取代「天賦人權」呢?有什么「政治模式」更適合香港呢?

《大道》
中華正路開
執政顯雄才
國是昇平見
黎民圖未來
文明承祖訓
經濟接新培
摸索乾坤闊
寰球待奪魁

愛國教育必先從整治教師做起

另外每校必須駐守監察人員

非常認同, 贊同神某嘅觀點.

西方嘅一切, 皆原於佢哋嘅一個宗教 - 基督教
先唔去討論天主教, 東政教, 回教, 同基督教嘅千絲萬縷關係, 反而應該聚焦嘅係呢堆野背後嘅 "一神觀".
若說今天嘅西方政經, 皆建基於基督教, 絕不為過, 背後嘅法則, 法律, 價值觀, 都係可以響聖經裡面搵到.
但, 最為人咎病嘅, 就係究竟聖經裡面有邊一忽, 有提過民主呢舊野呢?
所提 "天賦人權" 呢個命題, 其實呢四隻字係有少少打橫黎講, 我指嘅係支持呢四隻字果班.
如要宏觀去睇聖經裡面, 人嘅出現, 無錯係有一個管理世界嘅 "天職", 僅此而矣; 反而每一個人, 真正嘅職責, 係去絕對服從一神觀裡面嘅一神, 多一個都唔得, 各個派別嘅十戒第一戒就係呢個.  聖經裡面嘅唯一管治觀, 係一黨專政, "除我以外, 你不可有別的神", 已經係冇得叉能廚.

至於人權, 充其量只係按聖經裡面論及應該點樣去公平分配資源, 以眼只可以還眼, 視各人都比自己強嘅做人態度等等.
對世上嘅權力, 好清楚, 就係要相信, 既然信只有一神, 咁所有嘅權力機關, 都係默認係果個 "一神" 所委派所賦予嘅, 需要嘅態度就只係要順服, 從冇話咩又公投, 又選舉.  所謂咩一人一票, 都只係西方 (泛指美國) 用黎擾亂視聽嘅遊戲, 眾所周知, 連美國嘅總統, 都唔係一人一票直接選出, 當中嘅篩選, 小圈子, 就連當日嘅反對派提都唔敢提, 但就要求港府要做一人一票咩直選普選.
要打破, 抗衡 "天賦人權" 呢個偽命題, 港府要做嘅, 就係要舖天蓋地式嘅去做反文宣, 當日貼到一街都係果啲野, 真係有攞黎睇過嘅話, 都會感到其可怕性, 因為當中嘅似是而非, 當中嘅混淆視聽, 可謂屬壹全霉數十年嘅總和, 轟炸式嘅去盡地一煲暨望盡洗香港人嘅腦袋.  此刻要反洗腦, 你諗下要用多幾多時間?
先要踢爆嘅, 就係美式民主嘅虛假同虛偽.
再踢爆嘅, 就係當日吹賣嘅普選邏輯.
不果呢個係好危險嘅舉動, 試諗下, 咁多年黎被吹賣嘅一種價值, 瞬間變成虛幻, 唔係個個人都可以承受到, 君不見, 單係一條正常到無倫嘅國家安全法, 人人都有, 唯獨香港一推, 幾多人(非黑暴, 非政棍, 非反中亂港)嘅難民 DNA 即刻被挑動.

你問我, 咁可以做咩, 我會覺得, 只能盡做, 啱嘅野要做, 亦唔需要大鑼大鼓; 錯嘅野要改, 點解中國共產黨可以做到多次改革, 而一個小小嘅香港政府改少少野都做唔到?  講唔通.

咁啫係要點做?

我諗先去正正經經學返好啲普通話, 考返個認可嘅試會比較實用啲.

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-10-20 11:12 發表
愛國教育必先從整治教師做起

另外每校必須駐守監察人員
都系教育,教育從心做起,必須香港市明都明白「普選無七用」。

引用:
原帖由 Max_lee 於 2021-10-20 12:58 發表
咁啫係要點做?
問得好;

唱衰普選,將普選妖孽化。

介紹中華文明,讓香港市民明白「什么才是香港可行的陽光大路」。

引用:
原帖由 z_gundam_2008 於 2021-10-20 12:50 發表
西方嘅一切, 皆原於佢哋嘅一個宗教 - 基督教
先唔去討論天主教, 東政教, 回教, 同基督教嘅千絲萬縷關係, 反而應該聚焦嘅係呢堆野背後嘅 "一神觀".
若說今天嘅西方政經, 皆建基於基督教, 絕不為過, 背後嘅法則, 法律, 價值觀, 都係可以響聖經裡面搵到.
但, 最為人咎病嘅, 就係究竟聖經裡面有邊一忽, 有提過民主呢舊野呢?
所提 "天賦人權" 呢個命題, 其實呢四隻字係有少少打 ...
始終都系信仰,必須使香港市民從「民主教中醒覺」,理解之後認同中華文明。

引用:
原帖由 z_gundam_2008 於 2021-10-20 13:12 發表
我諗先去正正經經學返好啲普通話, 考返個認可嘅試會比較實用啲.
學普通話唔難,從唱K開始,又好玩又易記,唱唱下就會識的唔識的。睇大陸電視劇集又幫到的,最好交個北方朋友,迫住操練,好快畢業。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-20 10:13 AM 發表
追求普選是香港市民一直以來的追求;「天賦人權」意識深殖,自然抗拒「侵奪香港人權」的國家。這個「死結」不清除,愛國教育從何說起?
即是說;必須讓人相信「有什么比普選更好、更值得香港市民去追求」和為何要「唾棄普選」;沒有這雙管齊下,就不會有「愛國之心」。

習大大怒懟美國的講話十分好,國民終于聽到「正道」的聲音。 ...
怎樣去令人愛一樣東西?
非常簡單,去研究一下宗教的吸引力就知道了,因為宗教是最有效的。

當年普選(我認為中國錯用民主代稱)為何大行其道,就是因為宗教化了。
另一例子是環保。

宗教化的特徵:

1.神聖(有好沒有壞,所以在一般民眾只會說普選的好處,很少看見談論壞處)
2.依靠(美國過去幾十年都十分強大,便歸功於普選制度,美國人民有更好的權利)
3.利益(這就是人性啦,沒有利益的事沒人做,普選常提到可以左右政策,有利低下階層)
4.教育(難聽一點就是洗腦,實際上是同一樣的,就是將一種固定理念深刻在人身上)
5.傳教(以身宣傳啦,亦就是傳銷,以幾何級數增殖)
6.使命感(人權,自由)

用基督教去做例子

1.神聖(上帝是完美的,不可侵犯)
2.依靠(上帝會照顧子民,為他們作主)
3.利益(永生及天堂)
4.教育(每星期主日崇拜,讀聖經)
5.傳教(到處都有傳教活動,集會)
6.使命感(拯救世人,不信基督會下地獄)

引伸到愛國教育:

1.神聖(重點提出共產黨的善行,例如滅貧)
2.依靠(中國強大,比美國有更好的經濟能力)
3.利益(政府政策平衡商民利益,打擊壟斷)
4.教育(增加國民認識中國歷史,增加共產黨的善行的必修時間)
5.傳教(增加傳媒的正面報導及體驗共產黨成果的活動)
6.使命感(中國人要自強,不做白人的奴隸)

謝謝有份量的回應,可惜太詳細,香港人懶得很。他們願意讀完全文嗎?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-20 10:13 AM 發表

習大大怒懟美國的講話十分好,國民終于聽到「正道」的聲音。 ...
吾能好迷信什麽普選,普選的結果就是政商勾結。富人最終控制媒體,議員,法官,選出類似香港小姐的總統代言人。最後必定變成種姓制度。貧富懸殊。

如果有睇大陸的文宣,你就會發現中央現在其實就是向政商勾結宣戰,目前的金融改革,土地改革,教育改革,幾乎是全方位的改革,都是針對政商勾結,係普選制度下,你認爲有沒有可能向這些金融大佬開刀啊。

只有令中產明白,普選就是政商勾結,比他們更加討厭的官商勾結更加黑暗。普選最終必定犧牲中產利益,其實現在西方國家的躺平和M字經濟根本就是普選制度政商勾結之下的產物。窮人在努力也難以改變自己生活。

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-10-21 12:41 PM 發表

怎樣去令人愛一樣東西?
非常簡單,去研究一下宗教的吸引力就知道了,因為宗教是最有效的。

當年普選(我認為中國錯用民主代稱)為何大行其道,就是因為宗教化了。
另一例子是環保。

宗教化的特徵:

1.神聖(有好沒有壞,所以在一般民眾只會說普選的好處,很少看見談論壞處)
2.依靠(美國過去幾十年都十分強大,便歸功於普選制度,美國人民有更好的權利)
3.利益(這就是人性啦,沒有 ...
最近中央的文宣分析了元明清的滅亡,都是因爲政商勾結的結果。爲什麽這些皇朝最終被政商勾結架空?因爲皇權只有一個皇帝,而皇帝權力極大,工作量極辛苦,所以一般到了後期,政商勢力越來越大,而新皇帝因爲怕辛苦,想躺平,皇權自然被政商勾結架空,在或者皇帝能力有限,一樣會導致輸給政商勾結黨。

政府最終被富人集團壟斷。中產消失,只有大部分的窮人和小部分富人。而普選制度最終必定導致政商勾結,因爲普選制度下,窮人是沒有辦法和商人競爭的,所以商人必然贏。他們就會透過立法,媒體爭取最大的利益。所以西方國家出現了M子型經濟,也就是只有窮人富人。民主病毒還有一樣好處,在選舉制度下,人民可以不滿政府,他們有權選擇第二個上位,問題第二個上位的也是代表富人。所以黃狗日日話政府做得吾好,在選舉制度下,他們選了第二個,第三個上去之後,問題仍然解決吾到的話,就必然躺平,雖然黃狗笑大陸人躺平,但是真正躺平的是西方班傻西。因爲沒有辦法,邊個總統都要為請命,結果邊個做總統最後都係加深貧富懸殊。

現在大陸其實是比機會被全世界,有第二種選擇,一個強大的政黨,抗衡民主毒的政商勾結集團。其實也就是以前港英時期和新加波模式。而現在的強大政黨和以前的皇權是不一樣的,皇權只有皇帝一個人,政黨是一個集團。所以可以這樣說中國的政治,實際上是政黨和商人的競爭。而政黨爲了生存,必須得到普通百姓的支持,所以必定會真正的爲民請命。在皇權政權,其實也是一樣,皇權要生存,也必須得到平民支持,可惜在封建時期,皇權是透過官員接觸百姓,當政商勾結壟斷之後,皇權和百姓也脫鈎了,皇權最後就會滅亡。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-21 19:10 發表

最近中央的文宣分析了元明清的滅亡,都是因爲政商勾結的結果。爲什麽這些皇朝最終被政商勾結架空?因爲皇權只有一個皇帝,而皇帝權力極大,工作量極辛苦,所以一般到了後期,政商勢力越來越大,而新皇帝因爲怕辛苦,想躺平,皇權自然被政商勾結架空,在或者皇帝能力有限,一樣會導致輸給政商勾結黨。

政府最終被富人集團壟斷。中產消失,只有大部分的窮人和小部分富人。而普選制度最終必定導致政商勾結,因爲普選制度下 ...
分析十分好!謝謝分享!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]