• 瀏覽: 11,003
  • 回覆: 5
引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-20 10:13 AM 發表
追求普選是香港市民一直以來的追求;「天賦人權」意識深殖,自然抗拒「侵奪香港人權」的國家。這個「死結」不清除,愛國教育從何說起?
「愛與恨」皆有前因,沒有愛的因就不會有愛的果。
即是說;必須建立愛國的因。
即是說;必須讓人相信「有什么比普選更好、更值得香港市民去追求」和為何要「唾棄普選」;沒有這雙管齊下,就不會有「愛國之心」。

習大大怒懟美國的講話十分好,國民終于聽到「正道」的聲音。 ...
香港適合普選嗎?
你懂得點選嗎?
你知道選邊個嗎?
這才是重點。

美國人習慣咗呢種假模式。
以為真的有得選。
結果係點?
二黨交替執政。
林肯解放黑奴,今日平等嗎?
黑人只問題只會係選舉、民權出現先會令人關注。
到今時今日唔好以為口中喊著黑人的命也是命的白人全都出自真心,
當然唔否認其中有人是真心。
民主亦唔係必然,民主背後殺咗幾多原住民,勞役咗幾多代黑奴?

黑人幾時開始有投票權?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-21 10:30 PM 發表

我系紅絲。擁護一黨專政。
我乜絲都唔係,但我絕對唔信民主。
其實邊個打莊都一樣,一代比一代好唔係好事咩?

美國人嘅偽善,怕被人趕過,千方百計去阻撓別國發展。
打住民主旗號到處推銷佢哋嘅所謂民主。
中東被美國佬搞咗幾多年?
民主喎!
唔係個個地方都啱用㗎。如果美國佬支持當地民主係唔係應該放寬該地移民俾佢哋係美國本土享受美式民主而唔係去搞人哋國家呢?

至於選舉?
我真係好L亂呀!
選嗰時笑騎騎托塔都話得。
選完就過骨,你咬我食呀!
睇下黃人選嘅陳梓X真係小佢喇叭佢亞媽。

當你認為你識揀結果係點?
我真係唔識講。

註:(係呢度再次多謝粉絲老港奸你隻縮頭烏龜俾嘅豬頭.)

講開選舉,本討論區有著名台山愛國港奸,咪宣稱自己當年曾經參選過特首選舉嘅。
一邊話自己如何愛國,但一邊發帖文去污衊香港政府及中國。

你話啦點樣愛國教育?
樓主你都唔係唔識條老港奸㗎!
你教育到佢咩?
條老港奸仲話美國係正義添。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-22 07:39 AM 發表

失咗蹤了!呢度有的寂寞。
台山老港奸邊有失蹤呀!
佢日日都有登入.
佢驚死我講佢是非,仲加咗我粉絲添。
上面派我豬頭嘅咪台山老港奸囉。

無記錯嘅話台山老港奸係討論區最後遺作應該係老作廣州大波美少婦事件,跟住國安法正式成立,台山老港奸立即變烏龜🐢縮番落個殼。

你而家見唔見有乜嘢年輕人殉道貼丫?
呢啲咪叫人衝自己鬆囉。
呢條咁嘅台山老港奸真係唔死都無用。
港奸
後註:睇唔睇到呀,台山老港奸又向我派豬頭。
台山老港奸淨係得番呢一招。
更顯得佢低能低俗。

有普選國家國民當然覺得自己愛國,唔係都唔選啦!
但點樣知自己選得啱唔啱?
又係唔係眾望所歸呢。
如果係小數服從多數又係唔係真正嘅民主呢?
你嘅個人取態已經影響咗投票。
我喜歡佢我投佢一票、呢啲咪叫個人主觀囉。
又睇吓美國選舉,某一個州某一個地區係邊個政黨嘅票倉、你仲信係民主?
(呢啲又算唔算取態影響選票呢?)
正如某明星要選、你敢話佢無票咩?但明星是否真的有能力呢。

唔算係啲咩見解、我淨係想話俾想普選嘅人聽,選舉係唔係真民主呢?
你認識被選嘅候選人嗎?
十多年前我還住喺馬鞍山選區議員,我投票嘅候選人勝出,但不久就爆出呢位區議員搞人老婆、仲俾人貼大字報。(相信住係馬鞍山嘅選民知我講嘅係邊個)
嗰時投票都係睇吓啲宣傳同睇吓佢服務地區嘅政績、完全都唔知呢件蛋散得個殼。
你話啦、香港適合普選嗎?