• 瀏覽: 11,489
  • 回覆: 22
追求普選是香港市民一直以來的追求;「天賦人權」意識深殖,自然抗拒「侵奪香港人權」的國家。這個「死結」不清除,愛國教育從何說起?
「愛與恨」皆有前因,沒有愛的因就不會有愛的果。
即是說;必須建立愛國的因。
即是說;必須讓人相信「有什么比普選更好、更值得香港市民去追求」和為何要「唾棄普選」;沒有這雙管齊下,就不會有「愛國之心」。

習大大怒懟美國的講話十分好,國民終于聽到「正道」的聲音。但是;

神某敢說,有注意習大大講話的香港市民不到1%。
香港政府總不能「天天重複該次講話」。那么;用什么可以取代「天賦人權」呢?有什么「政治模式」更適合香港呢?

《大道》
中華正路開
執政顯雄才
國是昇平見
黎民圖未來
文明承祖訓
經濟接新培
摸索乾坤闊
寰球待奪魁

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-10-20 11:12 發表
愛國教育必先從整治教師做起

另外每校必須駐守監察人員
都系教育,教育從心做起,必須香港市明都明白「普選無七用」。

引用:
原帖由 Max_lee 於 2021-10-20 12:58 發表
咁啫係要點做?
問得好;

唱衰普選,將普選妖孽化。

介紹中華文明,讓香港市民明白「什么才是香港可行的陽光大路」。

引用:
原帖由 z_gundam_2008 於 2021-10-20 12:50 發表
西方嘅一切, 皆原於佢哋嘅一個宗教 - 基督教
先唔去討論天主教, 東政教, 回教, 同基督教嘅千絲萬縷關係, 反而應該聚焦嘅係呢堆野背後嘅 "一神觀".
若說今天嘅西方政經, 皆建基於基督教, 絕不為過, 背後嘅法則, 法律, 價值觀, 都係可以響聖經裡面搵到.
但, 最為人咎病嘅, 就係究竟聖經裡面有邊一忽, 有提過民主呢舊野呢?
所提 "天賦人權" 呢個命題, 其實呢四隻字係有少少打 ...
始終都系信仰,必須使香港市民從「民主教中醒覺」,理解之後認同中華文明。

引用:
原帖由 z_gundam_2008 於 2021-10-20 13:12 發表
我諗先去正正經經學返好啲普通話, 考返個認可嘅試會比較實用啲.
學普通話唔難,從唱K開始,又好玩又易記,唱唱下就會識的唔識的。睇大陸電視劇集又幫到的,最好交個北方朋友,迫住操練,好快畢業。

謝謝有份量的回應,可惜太詳細,香港人懶得很。他們願意讀完全文嗎?

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-21 19:10 發表

最近中央的文宣分析了元明清的滅亡,都是因爲政商勾結的結果。爲什麽這些皇朝最終被政商勾結架空?因爲皇權只有一個皇帝,而皇帝權力極大,工作量極辛苦,所以一般到了後期,政商勢力越來越大,而新皇帝因爲怕辛苦,想躺平,皇權自然被政商勾結架空,在或者皇帝能力有限,一樣會導致輸給政商勾結黨。

政府最終被富人集團壟斷。中產消失,只有大部分的窮人和小部分富人。而普選制度最終必定導致政商勾結,因爲普選制度下 ...
分析十分好!謝謝分享!

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-21 20:27 發表

還有台灣所謂的民主化之後,其實就是黑幫當家作主,以前有政府制衡黑幫,但是普選化之後,這些黑幫的門生也有投票權,他們選誰,誰就當選,所以可以見到台灣的黑幫大佬的權威隨時大過他們的選出的小姐的代言人總統。其實日本也是一樣。黑幫勢力非常強大。
黑邦操弄選戰好有辦法,就系開賭局;

例如想民進黨贏,就用一個好着數嘅賠律氹人買,買咗民進黨的賭仔自然想佢贏,投票時隨咗自己投民進黨,仲叫親友投。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-21 20:27 發表

還有台灣所謂的民主化之後,其實就是黑幫當家作主,以前有政府制衡黑幫,但是普選化之後,這些黑幫的門生也有投票權,他們選誰,誰就當選,所以可以見到台灣的黑幫大佬的權威隨時大過他們的選出的小姐的代言人總統。其實日本也是一樣。黑幫勢力非常強大。
黑邦操弄選戰好有辦法,就系開賭局;

例如想民進黨贏,就用一個好着數嘅賠律氹人買,買咗民進黨的賭仔自然想佢贏,投票時隨咗自己投民進黨,仲叫親友投。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-21 19:37 發表

睇下大陸的文宣啦,這個頻道水準很高,解釋了爲什麽打擊商人集團,這次講的西方國家玩環保和TPP的原因,

https://www.youtube.com/watch?v=Mi6R9kNI4GY
有危才有機,今天的中國需要轉營,血汗工廠就拜別了。
我們要做可持續發展的環保大國。

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-10-21 22:09 發表

香港適合普選嗎?
你懂得點選嗎?
你知道選邊個嗎?
這才是重點。

美國人習慣咗呢種假模式。
以為真的有得選。
結果係點?
二黨交替執政。
林肯解放黑奴,今日平等嗎?
黑人只問題只會係選舉、民權出現先會令人關注。
到今時今日唔好以為口中喊著黑人的命也是命的白人全都出自真心,
當然唔否認其中有人是真心。
民主亦唔係必然,民主背後殺咗幾多原住民,勞役咗幾多代黑奴?

黑人幾時開始有投票權?
我系紅絲。擁護一黨專政。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-21 21:33 發表

黑幫有幾多門生,他們有選票,係一些地方,基本上達到決定性的鉄票。所以台灣很多地方都已經被黑幫控制。

在選舉中,真正出來選的只有60%的選民,所以如果有31%選民支持,就會贏,黑幫門生係好多地方有10幾個%的鉄票,只要爭取多10個%就會贏。這就是爲什麽台灣變成了黑金政治。
國民黨一樣好多黑邦,以前比民進黨更多。
不過隨着人口老化,國民黨黑邦愈來愈縮,而民進黨黑邦卻愈來愈強。由其是財力,國民黨此後冇乜機會了。

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-10-21 22:55 發表

我乜絲都唔係,但我絕對唔信民主。
其實邊個打莊都一樣,一代比一代好唔係好事咩?

美國人嘅偽善,怕被人趕過,千方百計去阻撓別國發展。
打住民主旗號到處推銷佢哋嘅所謂民主。
中東被美國佬搞咗幾多年?
民主喎!
唔係個個地方都啱用㗎。如果美國佬支持當地民主係唔係應該放寬該地移民俾佢哋係美國本土享受美式民主而唔係去搞人哋國家呢?

至於選舉?
我真係好L亂呀!
選嗰時笑騎騎托塔都話得。
選完就過骨,你 ...
😂😂😂👋👋👋

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-10-21 23:14 發表
講開選舉,本討論區有著名台山愛國港奸,咪宣稱自己當年曾經參選過特首選舉嘅。
一邊話自己如何愛國,但一邊發帖文去污衊香港政府及中國。

你話啦點樣愛國教育?
樓主你都唔係唔識條老港奸㗎!
你教育到佢咩?
條老港奸仲話美國係正義添。
失咗蹤了!呢度有的寂寞。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-21 19:37 發表

睇下大陸的文宣啦,這個頻道水準很高,解釋了爲什麽打擊商人集團,這次講的西方國家玩環保和TPP的原因,

https://www.youtube.com/watch?v=Mi6R9kNI4GY
這倒不用擔心,疫情始終要過去。就讓越南她們當血汗工廠養肥美國和西方好了。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]