• 瀏覽: 13,283
  • 回覆: 47
引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-21 19:37 發表

睇下大陸的文宣啦,這個頻道水準很高,解釋了爲什麽打擊商人集團,這次講的西方國家玩環保和TPP的原因,

https://www.youtube.com/watch?v=Mi6R9kNI4GY
這倒不用擔心,疫情始終要過去。就讓越南她們當血汗工廠養肥美國和西方好了。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-22 07:39 AM 發表

失咗蹤了!呢度有的寂寞。
台山老港奸邊有失蹤呀!
佢日日都有登入.
佢驚死我講佢是非,仲加咗我粉絲添。
上面派我豬頭嘅咪台山老港奸囉。

無記錯嘅話台山老港奸係討論區最後遺作應該係老作廣州大波美少婦事件,跟住國安法正式成立,台山老港奸立即變烏龜🐢縮番落個殼。

你而家見唔見有乜嘢年輕人殉道貼丫?
呢啲咪叫人衝自己鬆囉。
呢條咁嘅台山老港奸真係唔死都無用。
港奸
後註:睇唔睇到呀,台山老港奸又向我派豬頭。
台山老港奸淨係得番呢一招。
更顯得佢低能低俗。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-20 10:13 AM 發表
追求普選是香港市民一直以來的追求;「天賦人權」意識深殖,自然抗拒「侵奪香港人權」的國家。這個「死結」不清除,愛國教育從何說起?
「愛與恨」皆有前因,沒有愛的因就不會有愛的果。
即是說;必須建立愛國的因。
即是說;必須讓人相信「有什么比普選更好、更值得香港市民去追求」和為何要「唾棄普選」;沒有這雙管齊下,就不會有「愛國之心」。

習大大怒懟美國的講話十分好,國民終于聽到「正道」的聲音。 ...
愛國與普選為何係對立面?

有普選的國家,國民就會唔愛國?

有普選國家國民當然覺得自己愛國,唔係都唔選啦!
但點樣知自己選得啱唔啱?
又係唔係眾望所歸呢。
如果係小數服從多數又係唔係真正嘅民主呢?
你嘅個人取態已經影響咗投票。
我喜歡佢我投佢一票、呢啲咪叫個人主觀囉。
又睇吓美國選舉,某一個州某一個地區係邊個政黨嘅票倉、你仲信係民主?
(呢啲又算唔算取態影響選票呢?)
正如某明星要選、你敢話佢無票咩?但明星是否真的有能力呢。

引用:
原帖由 深藍001 於 2021-10-22 09:37 發表

愛國與普選為何係對立面?
愛國與普選當然對立。
中國政制是一黨專政。

而「普選」恰好是美國三十多年來一直有意強加于中國的顏色革命。

你接受嗎?

引用:
原帖由 深藍001 於 2021-10-22 09:38 發表
有普選的國家,國民就會唔愛國?
兩者應該無關。

普選未必是國民自願,亊實上有些國家是誤入䧟阱。

有些是美國強加的,做成國家深䧟苦海;你需要例子嗎?

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-10-22 09:51 發表
有普選國家國民當然覺得自己愛國,唔係都唔選啦!
但點樣知自己選得啱唔啱?
又係唔係眾望所歸呢。
如果係小數服從多數又係唔係真正嘅民主呢?
你嘅個人取態已經影響咗投票。
我喜歡佢我投佢一票、呢啲咪叫個人主觀囉。
又睇吓美國選舉,某一個州某一個地區係邊個政黨嘅票倉、你仲信係民主?
(呢啲又算唔算取態影響選票呢?)
正如某明星要選、你敢話佢無票咩?但明星是否真的有能力呢。
謝謝高見!

唔算係啲咩見解、我淨係想話俾想普選嘅人聽,選舉係唔係真民主呢?
你認識被選嘅候選人嗎?
十多年前我還住喺馬鞍山選區議員,我投票嘅候選人勝出,但不久就爆出呢位區議員搞人老婆、仲俾人貼大字報。(相信住係馬鞍山嘅選民知我講嘅係邊個)
嗰時投票都係睇吓啲宣傳同睇吓佢服務地區嘅政績、完全都唔知呢件蛋散得個殼。
你話啦、香港適合普選嗎?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-21 10:34 PM 發表

國民黨一樣好多黑邦,以前比民進黨更多。
不過隨着人口老化,國民黨黑邦愈來愈縮,而民進黨黑邦卻愈來愈強。由其是財力,國民黨此後冇乜機會了。
國民黨都是一黨專政,天然反政商勾結,但是他們的金主是富人,所以遲早也是被滲透而瓦解。

當年國民黨北伐之後,選擇了浙江富商金主,拋棄原來支持他的蘇聯,已經可以確認了最終也是被瓦解變成政商勾結。如果老蔣不是給中共打敗,國民黨在大陸估計在60年代左右就會被美帝養的政治團體打敗。中國必然變成美帝的附庸。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-22 07:42 AM 發表

這倒不用擔心,疫情始終要過去。就讓越南她們當血汗工廠養肥美國和西方好了。
現在美帝正形成一個叫做完美風暴。如果看新聞,可以看到美帝的港口基本上已經被堵死,供應鏈被切斷,如果在不解決,不但是美帝有問題,全世界都有問題,到時美帝就不會下訂單。

再次證明阿爺真的有先見知名,內循環,美帝供應鏈出問題,不下訂單,消耗不了中國的產品,中國就是自然內循環消耗。

如果美帝的港口還是被堵死,估計越南,印度就慘了。到時估計要倒向中國了。只有中國的消費市場能接受。

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-10-22 08:03 發表

台山老港奸邊有失蹤呀!
佢日日都有登入.
佢驚死我講佢是非,仲加咗我粉絲添。
上面派我豬頭嘅咪台山老港奸囉。

無記錯嘅話台山老港奸係討論區最後遺作應該係老作廣州大波美少婦事件,跟住國安法正式成立,台山老港奸立即變烏龜🐢縮番落個殼。

你而家見唔見有乜嘢年輕人殉道貼丫?
呢啲咪叫人衝自己鬆囉。
呢條咁嘅台山老港奸真係唔死都無用。
港奸
後註:睇唔睇到呀,台山老港奸又向我派豬頭。
台山老港奸淨係得 ...
一齊多謝佢派豬頭,證明我地有實力。💪💪💪

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-22 15:07 發表

現在美帝正形成一個叫做完美風暴。如果看新聞,可以看到美帝的港口基本上已經被堵死,供應鏈被切斷,如果在不解決,不但是美帝有問題,全世界都有問題,到時美帝就不會下訂單。

再次證明阿爺真的有先見知名,內循環,美帝供應鏈出問題,不下訂單,消耗不了中國的產品,中國就是自然內循環消耗。

如果美帝的港口還是被堵死,估計越南,印度就慘了。到時估計要倒向中國了。只有中國的消費市場能接受。
不過我有另外睇法;美國冇咗中國與第三世界的供應,只會做成不便,唔會有乜大亊。美國人會見到商機,自己動手做產品供應。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-22 15:04 發表

國民黨都是一黨專政,天然反政商勾結,但是他們的金主是富人,所以遲早也是被滲透而瓦解。

當年國民黨北伐之後,選擇了浙江富商金主,拋棄原來支持他的蘇聯,已經可以確認了最終也是被瓦解變成政商勾結。如果老蔣不是給中共打敗,國民黨在大陸估計在60年代左右就會被美帝養的政治團體打敗。中國必然變成美帝的附庸。
一黨專政唔系靈丹妙藥,中共得,系因為佢地願意做而且做得到。
國民黨都有得嘅年代;蔣經國主政時期嘅台灣真系冇得頂。

政制只系工具。幾好嘅劍都要張家朗先正有料到。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-22 09:55 PM 發表

不過我有另外睇法;美國冇咗中國與第三世界的供應,只會做成不便,唔會有乜大亊。美國人會見到商機,自己動手做產品供應。
美國人現在都躺平,yolo思想盛行,什麽叫yolo,you only live once,從work hard play hard 升華成you only live once。這樣的文化,點再工業化,由儉入奢易,由奢入儉難,做慣乞丐,嬾做皇帝。

鍵盤翻頁
左右