• 瀏覽: 5,894
  • 回覆: 77
(星島日報報道)與內地通關仍未有時間表,自由黨黨魁鍾國斌昨日批評港府遲遲未有定案,認為港府應考慮先與國際通關,有專家批評建議不可取,直言即使......

香港與中國大陸使用同一款健康碼,最簡單、直接不過,但我肯定香港最少有「二百萬加一」人反對。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2264408/即時-港聞-薛永恒不排除與內地採同一健康碼

附件

Screenshot_20211020-081350.jpg(132.2 KB)

不排除???一定要同一樣啦

呢亭暗黃高官根本自己毋須要返大陸
通唔通關照出糧
份工唔會有影響

早在一年幾前有這覺悟就唔使浪費咁多時間喇

少少野,要搞成2年

好過一直無期地等班科技人材開發港康碼啊
就如去食個早餐咁,等到中午都出吾到,話還在煮,還叫人等嗎

明白典解喜歡包青天,就係希望阿爺出手🤔🤔

係就好呀,我一早就有個健康碼,唔洗煩一個微信搞掂哂

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-10-20 08:14 AM 發表
(星島日報報道)與內地通關仍未有時間表,自由黨黨魁鍾國斌昨日批評港府遲遲未有定案,認為港府應考慮先與國際通關,有專家批評建議不可取,直言即使......

香港與中國大陸使用同一款健康碼,最簡單、直接不過,但我肯定香港最少有「二百萬加一」人反對。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2264408/即時-港聞-薛永恒不排除與內地採同一健康碼
如果只係要返內地的人一定要裝,影響應唔大,但小童又如何,唔裝可否過關,限次?

引用:
原帖由 小小狗尾巴草 於 2021-10-20 11:43 AM 發表
係就好呀,我一早就有個健康碼,唔洗煩一個微信搞掂哂
我都話咪鬼理內地,搞好本地及聯繫外國先啦。😁

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-10-20 08:15 AM 發表
呢亭暗黃高官根本自己毋須要返大陸
通唔通關照出糧
份工唔會有影響
有人大叫家庭團聚就唔理疫情,班大人真不理智。😀

do it now 

引用:
原帖由 湊熱鬧的人02 於 2021-10-20 08:18 AM 發表
早在一年幾前有這覺悟就唔使浪費咁多時間喇
技術上如果內地個健康碼可以在港通行,即是內地監控都可以伸展到香港,咁係唔可行的。
例如中移動話可以監控到香港人手機,咁即日起本地的中移動會走好多客人。邊個會想手機可被操控?😄

引用:
原帖由 mooncake024 於 2021-10-20 12:46 PM 發表

技術上如果內地個健康碼可以在港通行,即是內地監控都可以伸展到香港,咁係唔可行的。
例如中移動話可以監控到香港人手機,咁即日起本地的中移動會走好多客人。邊個會想手機可被操控?😄
我用了粵康碼已差不多兩年, 我唔覺有任何問題, 你以為自己是誰?! 大陸有興趣知道你的日常活動軌跡?!
有本地確診可以用手機的訊號大數據來篩選確診地區和確診者的密切接觸者的追蹤和你講的手機被操控是兩碼子的事, 不要混淆視聽

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]