• 瀏覽: 22,428
  • 回覆: 114
+2
澳門新冠肺炎疫情暫見緩和,珠海當局今日(18日)宣布,由明日(19日)正午12時起放寬經珠澳口岸入境的防疫措施,即僅需持

澳門新冠肺炎疫情暫見緩和,珠海當局今日(18日)宣布,由明日(19日)正午12時起放寬經珠澳口岸入境的防疫措施,即僅需持48小時內非確診的病毒檢測證明,而毋須入境後隔離14天,亦不再要求必須至少接種1劑新冠疫苗。                                                

就此,澳門政府亦放寬離境限制,即現時自澳門離境須持有衞生當局認可的24小時內非確診檢測證明的措施,由明日中午起同步解除。

阿爺對澳門寵愛有加, 對香港親疏有別, 香港人真係恨到流晒口水, 情何以堪.
仆你個臭街杏加橙林鄭娥口是心非, 佢口爆香港的健康碼[不記名, 無追蹤功能], 粵省事官員真係啋你都ON撚鳩.
我依家就踢爆點解粵港冇得通關的因由.  
[1] 林鄭娥向韓正告御狀, 係觸犯咗中國官場的大忌, 正所謂花花轎子人抬人, 天子在遠權力在近, 地方事務當然係由地方官員擺平, 韓正係中央大官, 佢都唔得閒日日去跟地方事務.
[2] 粵省事在韓正面前唯唯喏喏, 韓正返回北京後, 粵省事立即發圍兼起啤整盅林鄭娥.
[3] 香港人大代表唔准去北京開會, 即係去到嚴重級別.
[4] 林鄭娥上次去廣州, 原本在回程時去深圳開會, 深圳官員向林鄭娥面上吐口水, 叫林鄭娥直接返香港, 不要在深圳落車.
[5] 深港第一次對接會議, 陳笑恥牙撚眨眨向深圳官員宣讀香港的防疫政策, 就係堅決唔跟大陸的健康碼, 當日開會十分鐘就散班不歡而散.
[6] 第二次深港對接會議係無限期押後, 因為林鄭娥都唔可以去深圳, 陳笑恥呢班膠棺更冇可能再去深圳開會.
[7] 香港要跟大陸通關, 真係如同海市蜃樓, 海中撈月.

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211018/bkn-20211018161023266-1018_00822_001.html

用家庭理論
阿爺緊係錫聽話既小朋友
實照顧乖既仔女

澳門近來都發生疫情
又唔見阿爺唔比何厚鏵上去開會

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-18 05:35 PM 發表
澳門新冠肺炎疫情暫見緩和,珠海當局今日(18日)宣布,由明日(19日)正午12時起放寬經珠澳口岸入境的防疫措施,即僅需持

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211018/photo/bkn-20211018161023266-1018_00822_001_01b.jpg?20211018165452

澳門新冠肺炎疫情暫見緩和,珠海當局今日(18日)宣布,由明 ...
澳門依家係咪用大陸套健康碼?

講系咁講。香港無乜本土,反而死守。澳門有過本土,又咁快通關。。依家唔系整蠱特首,系整蠱愛國人士。。都系果句。系關口安裝個碼。唔怕既咁系批準咯。有碼。有針。有檢疫。咁都唔放。真系無話講

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-10-18 05:57 PM 發表
講系咁講。香港無乜本土,反而死守。澳門有過本土,又咁快通關。。依家唔系整蠱特首,系整蠱愛國人士。。都系果句。系關口安裝個碼。唔怕既咁系批準咯。有碼。有針。有檢疫。咁都唔放。真系無話講
你錯了.
在關口安裝個碼係冇用, 因為追蹤唔到之前14日的行蹤.
健康碼係可以隨時下載APP, 唔需要去到關口下載, 但如無查證個人資料, 個碼係黃色.

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2021-10-18 05:44 PM 發表
用家庭理論
阿爺緊係錫聽話既小朋友
實照顧乖既仔女

澳門近來都發生疫情
又唔見阿爺唔比何厚鏵上去開會
大陸各省市都時不時有人中招, 但都係可以追蹤到源頭而及時截斷傳播鏈, 因為大陸有健康碼+行程碼, 澳門上次中招都搵到源頭及全民強檢, 阿爺睇到澳門人聽教聽話, 當然有獎賞.

我剛才聽香港電台, 聽到主持人講深圳的對接官員將會來香港考察, 都唔知流定堅, 香港乜都唔做, 深圳官員來香港睇乜嘢?

立咗國安法後香港政府感覺變過街老鼠咁
唔見唔聽唔使比面你

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-18 06:24 PM 發表
我剛才聽香港電台, 聽到主持人講深圳的對接官員將會來香港考察, 都唔知流定堅, 香港乜都唔做, 深圳官員來香港睇乜嘢?
可以做反面教材

香港人自己攞嚟衰抵X死
寫紙仔亂填
連安心出行都做假
阿爺又點會解封

香港有林鄭和陳局長這兩位出類拔萃女將鎮守大門, 保證有排不能暢通

乖孩子有糖吃.....

咁搞法香港人連去澳門都無期

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-18 05:35 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211018/photo/bkn-20211018161023266-1018_00822_001_01b.jpg?20211018165452

澳門新冠肺炎疫情暫見緩和,珠海當局今日(18日)宣布,由明 ...
健康碼是省級產物,找韓正找錯人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]