• 瀏覽: 4,211
  • 回覆: 28
+2
中國國務委員兼外長王毅10月17日與沙特阿拉伯外交大臣費薩爾(Faisal bin Farhan)通電話,指出中沙兩國是戰略夥伴,需要保持緊密戰略溝通,雙方還

沙地阿拉伯是美國的傳統盟友,但面對中美兩個超級大國, 任何國家都不想得失雙方,唯有選擇都與雙方合作,這也是現今世界各國的生存之道。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/689698/王毅-中方將積極參與沙特阿拉伯重大發展項目

沙特呢啲國家咪識時務囉

王毅打左武漢毒針未?

沙特有冇問過美國

沙地.............買老尾武器,搵中國搞基建

唔覺得中沙可以發展得好好, 
但一帶一路就係咁, 
有理無理都開定條路, 
好 D 就大路; 唔好就窄路... 
總好過無路... 
等美國提防一下都好... 睇佢顧得幾多個... 

咪係咁易應酬吥囉

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-10-18 11:35 AM 發表
沙地.............買老尾武器,搵中國搞基建
沙特向美國買野當交保護費..
真正有用想要既,如當年東風3...基建等..就識和中國取經..
其實暗地裏,中沙關係比外界所估計友好得多...

基建換石油~

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-10-18 12:11 PM 發表

真正有用想要既,如當年東風3...基建等..就識和中國取經..
例如KSA 大量從我國進口巴士

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-10-18 11:22 AM 發表
沙特呢啲國家咪識時務囉
好快有尾式暴動抗議。

引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-10-18 12:18 PM 發表
基建換石油~
重點係唔用美完交易,一用美完麻煩多多。

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-10-18 11:31 AM 發表
王毅打左武漢毒針未?
打7左你先

沙地係食四方飯,同中美俄都友好,同阿蓋達組織又有聯繫。

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-10-18 12:11 PM 發表

中國是沙特石油最大買家,沙特說了:保證供應中國石油是第一要務。
多年來,沙特向中國也買了不少武器,火炮無人機等等,也等于是保護費了。
沙特和伊朗是死對頭。
兩國和中國關係都不錯。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]