• 瀏覽: 12,913
  • 回覆: 174
+5

全國人大常委譚耀宗接到國家防疫部門通知,因應香港出現1宗源頭不明個案,不批准出席稍後在北京舉行的人大常委會會議。譚耀宗認為,今次安排反映內地嚴防疫情,又指相信本港除了要有「健康碼」,亦要有「行程卡」系統,才能令內地放心與香港實行免檢疫通關。

譚耀宗在一個電台節目表示,他不獲批准前往北京出席人大常委會例行會議,是由於本港日前出現一宗源頭不明確診個案,反映內地防控部門覺得有風險,他又說,今次事件,同時引起外界關注本港與內地商討如何能夠免隔離通關。

譚耀宗指,內地任何省市若有確診個案,患者居住的小區就要封閉管理,區內的人大常委亦不准去北京開會。他認為,內地最緊張是一旦出現確診個案,要如何找到確診者的身邊接觸者,所以需要知道確診者的行蹤,內地除了有健康碼,亦有行程卡。

被問到如果設立港版健康碼,加設追蹤功能是否重要,譚耀宗認為,設追蹤功能是重點,他說,相信內地會擔心如果有人進入內地後引起傳播,以及當有疫情發生時,可以找出或受影響的人士。他又指,希望特區政府有更方便的方法,可以說服到內地相關官員,對本港疫情放心。

咁仲要唔要安心出行,差唔多咁

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2263651/即時-港聞-譚耀宗指港版健康碼加追蹤功能是重點-配合行程卡令內地更放心通關

才能令內地放心與香港實行免檢疫通關。

果然係忠誠的廢物。早的去隔離咪得囉。

食左幾多碗飯, 拉左幾多屎, 用左幾多格廁紙 ... 要唔要上報中央, 方便監控 ?

不如將香港人當做狗, 在屁股植入晶片監控就得啦.

呀譚耀宗好心你用下剩餘腦功能啦
大陸同香港根本兩個玩法
假設你係大陸去過 a點 ,不過所謂健康碼話你有事,咁你第一次一定會認為冇問題,咁如果第二同第三次又話你有問題,咁你人生有幾多時間剩
況且大陸地方大兼有14億同胞,唔通健康碼保到全部人咩
有好多長者同胞連手機都冇,咁佢地點生活,係咪要佢地等死
況且健康碼係大陸一二線靚城市就有一定作用,之後三線後呢堆有乜用,真係個個同你咁守規矩咩

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-10-18 11:42 AM 發表
呀譚耀宗好心你用下剩餘腦功能啦
大陸同香港根本兩個玩法
假設你係大陸去過 a點 ,不過所謂健康碼話你有事,咁你第一次一定會認為冇問題,咁如果第二同第三次又話你有問題,咁你人生有幾多時間剩
況且大陸地方大兼有14億同胞,唔通健康碼保到全部人咩
有好多長者同胞連手機都冇,咁佢地點生活,係咪要佢地等死
況且健康碼係大陸一二線靚城市就有 ...
你連大陸健康碼嘅功能、作用同成效都唔清楚就嚮度大放厥詞

引用:
原帖由 Yorosan 於 2021-10-18 11:30 AM 發表
食左幾多碗飯, 拉左幾多屎, 用左幾多格廁紙 ... 要唔要上報中央, 方便監控 ?

根本佢要矮化香港人先自覺好叻,實在鬼佬一早都知呢個病難搞,所以情願用一放一收政策好過搞健康碼

引用:
原帖由 babypanda 於 2021-10-18 11:45 AM 發表

現在講人性面對呢個問題

引用:
原帖由 Yorosan 於 2021-10-18 11:30 AM 發表

白痴!大陸都唔會咁做啦!你唔番大陸咪唔好裝囉!你估你係黃之鋒咩?監控你D芝麻來做咩?

引用:
原帖由 babypanda 於 2021-10-18 11:45 AM 發表

知易行難你聽過未
現在個個一心想返大陸把口緊係話冇問題
不過最後有事咪又係吊到仆街
講到底未發生緊係話好,有事的時候咪賴7婆把關不力囉

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-10-18 11:45 AM 發表

根本佢要矮化香港人先自覺好叻,實在鬼佬一早都知呢個病難搞,所以情願用一放一收政策好過搞健康碼
鬼佬搞唔掂咪係鬼佬廢囉!中國14億都搞得掂佢地都無話可說啦!

香港官員根本就不想通關,搞什麼自願申報系統根本就是浪費時間。自願申報最後只會變成漏報瞞報,如何追蹤患者到過的地方?根本一早應該就要通過電信商追蹤所有手機用戶的行蹤啦,一有感染個案就可以立即追蹤患者及其密切接觸者。所謂私隱根本就是偽命題,普通人根本就無懼行蹤上傳大陸。黃狗先會擔心

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-10-18 11:50 AM 發表

知易行難你聽過未
現在個個一心想返大陸把口緊係話冇問題
不過最後有事咪又係吊到仆街
講到底未發生緊係話好,有事的時候咪賴7婆把關不力囉
只要全抄大陸健康碼,要返大陸就要安裝,選擇權響自己度,有幾難?

引用:
原帖由 babypanda 於 2021-10-18 11:51 AM 發表

鬼佬搞唔掂咪係鬼佬廢囉!中國14億都搞得掂佢地都無話可說啦!
你根本仲唔明7婆點解唔做
你大陸健康碼話如果呢個人係病發地點出現過有機會當你係高危人士
咁如果呢個人係大陸返香港之後去中環返工
咁中環最後會點

引用:
原帖由 babypanda 於 2021-10-18 11:53 AM 發表

只要全抄大陸健康碼,要返大陸就要安裝,選擇權響自己度,有幾難?
你仲未明重點係邊
如果返大陸的人要安裝呢個係合理
1.不過如果呢個人係大陸比健康碼列入高危人士,咁香港就要做野
2.如果佢係香港同人往來,不過呢班人冇健康碼,咁大陸會放心嗎,佢當你班人係帶菌者咁睇
再之後仲有好多組合形式出現問題你有冇諗過先

主題標籤 #譚耀宗
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]