• 瀏覽: 46,870
  • 回覆: 207
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 woody666 於 2021-10-19 10:45 AM 發表

咁又唔得, 即幫人賣廣告,
公報邊隻出事, 食同唔食自己決定.
都吾係什麼廣告,只是report 測試的真實結果(是公平)
好似今次咁60款餅乾全部含污染或基因致癌物...
咁食which one 好?
吾食公報出事個隻,你都吾知你買這一隻有無問題

引用:
原帖由 1813sleep 於 2021-10-18 10:59 AM 發表
唔食野就唔會死
黃媒01又做新聞
所以咪以為外國的餅係健康些,內地的才是最健康。

引用:
原帖由 woody666 於 2021-10-18 10:48 AM 發表

食餅都唔健康, 仲可以食物野呢?
食內地生產的,健康好多。

引用:
原帖由 海邊老老闆 於 2021-10-19 07:24 PM 發表

師兄:言重了⋯⋯
只是想真心請教一下,究竟仲有咩小食可以安心食用🙏🏻🙏🏻👍🏼👍🏼
如果話小食,一時間真的比較難找到
不如我話乜嘢唔好啦
當然,食小小又有冇問題呢,咁就要睇個 risk 有幾大
以下絶絶絶對不建議食,鹹濕嘢,例如甘草檸檬,話梅,齋鷄粒嗰 d, 衰過餅乾萬倍,你有冇見過呢 d 嘢發霉丫,冇丫嘛,因為佢地落左超多既 Preservatives, 例如 MethylParaben、Ethylparaben、PropylParaben、Butylparaben、Heptylparaben 等等,全部係 carcinogenic materials 一級致癌
觀頭,後製食物,例如火腿,午餐肉,都係有問題,
海鮮,其實個海洋已經 contaminated 左好多。
珍珠奶茶既珍珠有 Plasticizer 即係塑化濟,Plasticizer 有好多種 Phthalates,有DEHP, DINP, DOP....全部都致癌.

食乜嘢?應該係話有乜嘢係少 d hazardous chemical substances 有害既化學物質

我有時好想喺 YouTube 同大家分享 consumer products , infant products, 玩具,bb 既行為,bb 同小朋友既安全,化妝品安全問題,不過我唔識點岀 YouTube 

師兄有問題,可以再問

60款 

引用:
原帖由 snooboy 於 2021-10-19 05:12 PM 發表
日本就嚟傾倒核廢水落海, 以後海鮮都唔洗食

😖
未倒已經有問題啦

引用:
原帖由 yat69 於 2021-10-19 11:56 PM 發表

如果話小食,一時間真的比較難找到
不如我話乜嘢唔好啦
當然,食小小又有冇問題呢,咁就要睇個 risk 有幾大
以下絶絶絶對不建議食,鹹濕嘢,例如甘草檸檬,話梅,齋鷄粒嗰 d, 衰過餅乾萬倍,你有冇見過呢 d 嘢發霉丫,冇丫嘛,因為佢地落左超多既 Preservatives, 例如 MethylParaben、Ethylparaben、PropylParaben、Butylparaben、 ...
早晨
收到,感謝師兄分享

真係唔知可以食得啲咩

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2021-10-18 10:22 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211018/526713759012491264526487.jpeg/e5wDdYZjERDnKssTjFip12PY-Et5d7ge0wbKQNMGykA

餅乾是日常零食,不過,消委會最新調查發現,60款預先包裝餅乾樣本中,全部均檢出在加工過程中產生的污染物,包括基因致癌物環氧丙醇或丙烯酰胺,當中逾7成 ...
我都唔敢講仲有冇其他食物都係咁,成日都有好多野都唔安全唔適合唔符合標準.

引用:
原帖由 海邊老老闆 於 2021-10-20 09:49 AM 發表

早晨
收到,感謝師兄分享
不客氣,有嘢可再傾

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-10-20 11:51 AM 發表

我都唔敢講仲有冇其他食物都係咁,成日都有好多野都唔安全唔適合唔符合標準.
咁又唔洗咁驚
圴衡飲食除左吸收唔同既營養,
另一個主要原因係,就算某 d 食物有 d 問題,都唔會係咁食,吸入,接觸。咁個 risk 就細好多

另外,有時又唔須要太擔心既,
例如之前食水含鉛量話超標,好多人唔識所以瓜瓜叫,
當時驗到大約係 4ppm, 歐盟標準就係 唔可以多過 2ppm0(百萬份之2),  咁係咪有有害呢?
其實唔係,因為要將個 hazard x exposure 先致知道個 risk, 一日飲嗰幾杯水,算把啦,不如驚條石班有幾多鉛好過啦。

鉛係唔好,係 heavy metal, 不過其它好多嘢重衰,例如 chromium (鉻),要求重嚴,有d 嘢喺歐洲要求 chromium 6 唔可以多過 10 億份之 5

餅乾有時都會食下,而家都唔知食邊隻好

全含污染或基因致癌物, 加稅70%喇, 依家正苦班廢柴又唔做野

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]