• 瀏覽: 44,878
  • 回覆: 265
  • 追帖: 1
+7
有食肆表示遇食環署人員巡查,對方指其單據印有反政府字眼,將交執法部門跟進。曾表態支持反修例示威的食肆「檳城蝦麵店」昨...

有食肆表示遇食環署人員巡查,對方指其單據印有反政府字眼,將交執法部門跟進。
曾表態支持反修例示威的食肆「檳城蝦麵店」昨日在社交網站專頁表示,有食環署人員到場巡查,檢查顧客的「安心出行」記錄及個人資料記錄。食肆引述對方指,收到投訴店家沒有展示安心出行,但店方已在不同位置貼上二維碼。
食肆又獲食環署人員告知,收到投訴店內的單張或是單據印有反政府字眼,署方已經轉介去執法部門跟進,之後會有所行動。
食肆在專頁上上載寫有「香港人齊上齊落」、「監管之人誰人監管」等字句的單據,質疑無字眼是所謂「反政府」,又質疑「退好多步嚟講,就算係反政府又點呢?」,又指近日該食肆已經被不同政府部門巡查,負責人3次被帶走落口供,認為「恐嚇式嘅所謂投訴,對我作為一個人嚟講,唔會有任何作用。」
食環署今日回應事件稱,本月接獲2宗投訴,指食肆涉及容許客人不用安心出行、或填妥個人資料入內,署方昨日進行巡查,期間沒有發現有人違反相關防疫規例。食環署指投訴同時提及店舖內標語內容,署方會就此轉介予相關部門作出跟進

文字獄23條...
橋唔怕舊最緊要受...又要威又要...排隊懲罰...

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2263234/即時-港聞-餐廳單據被指印-反政府字眼-食環人員稱交執法部門跟進

附件

_2021101622145455515.jpg(247.2 KB)

支持23條打黃畜

如果我誤入呢間黃店,我以後都唔會幫襯。相信絕大部份藍嘅都會咁做。 老闆係咪咁有信心單靠班曱甴就可撐起佢間舖?

可能無事呢, 天才, 驚乜啫

又係白痴曱甴🪳一隻!

今次監倉見囉

講到咁型,掛埋光時旗吖嘛,反政府吓話,咁政府而家咪玩尻你lor,傻hi😂😂😂

有心做生意既唔會玩呢D野

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-10-18 04:51 AM 發表
有食肆表示遇食環署人員巡查,對方指其單據印有反政府字眼,將交執法部門跟進。曾表態支持反修例示威的食肆「檳城蝦麵店」昨...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20211017/share_2021101715384657104.png

有食肆表示遇食環署人員巡查,對方指其單據印有反政府字眼,將交執法部門跟進。
曾表態支持反 ...
黃屍曱甴真係奇怪!寫2句野又可以自High打飛機!

食環黃絲利群hold唔住班靚

黃店可否貼張反隻豬同青蛙出黎

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-10-18 05:41 AM 發表
食環黃絲利群hold唔住班靚
科文比利馮?!

黃絲政治上腦,極端思想,自我中心,只有所謂手足,同路人。
不同政見朋友,親人可置之不理甚至反目成仇,毫無道德倫理,只有立場,沒有是非,死性不改,呢d就係正宗黃色思想

間嘢叫"蝦麵"
收到
食佢老母

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-10-18 04:51 AM 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20211017/share_2021101715384657104.png

曾表態支持反 ...
鬼鬼鼠鼠但又唔夠膽認,呢啲咪曱甴囉

以前啲口號都冇寫明反政府啦,傻㗎?

而家最緊要係稅局,呢啲店通常都瞞稅

最後,我諗間嘢其實應該生意一般,諗住句嘢可以吸引多啲曱甴.......

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]