• 瀏覽: 32,463
  • 回覆: 355
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 獨角龍 於 2021-10-18 02:01 AM 發表

那是你沒仔細看,健康碼的時間是實時更新的,你每次show的時候,顯示的就是當前的時間😄他只要看你碼的顏色就好了
我8月份返深圳時, 都係CAP咗一次健康碼的圖, 之後就周圍去搭地鐵, 每次入地鐵站安檢時, 保安員都係睇一睇就放行.
去銀行辦事時都係睇一睇就入去. 只係去市人民醫院就要睇即時上網的健康碼, 香港人開健康碼比較麻煩, 每次都要做人臉核證, 對住鏡頭眨眼.

邊個要反上去的咪安裝囉,正如我要反內地咪自動申請回鄉證🤔🤔

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-10-17 09:02 PM 發表

返去隔離21天,順便戒賭馬
可以網上買🤔🤔

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-10-18 12:17 AM 發表

即使法律無問題........都會有長洲阿伯走出來司法覆核........2047年之後一定要收回.....!!
西方的法律體系錯漏百出.......很多地方需要修正.....!!

即使法律過關...........香港要在系統上建立起本身的健康碼都是大工程....!!
這系統可以即時通報你是否受感染風險........也要手機實名制........!!
同時商場及室內場公眾場合都 ...
啲癈柴乜都拖住唔做,唉。。。。。。😅

真的,直接用內地的便可!
香港的膠官可能還停留在70年代,以為香港還多吊,但不知內地早就超越了,現在回歸啦,你要進入內地,就只能按內地去做,還在自高自大!

最無奈的是,防疫內地比香港做得好呀,膠官你地訓醒未!

話說回來,千萬不要又花幾多幾多億,去搵D白皮顧問做乜Q方案呀

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-18 01:52 AM 發表

你唔記得咗你除咗安裝健康碼之外, 仲有一個行程碼, 呢個行程碼就係追蹤你部手機的行縱, 而且每到一處地方都要量體溫, 如果你體溫超標就立即要你入醫院及打開你手機的行程碼紀錄.
我個行程碼唔work的,固我用香港出的大陸手機號碼

全球病毒失控,等通關睇怕三五七年,多謝特首各局長

其實就係咁簡單,唔知創科局搞D乜

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 17-10-2021 17:33 發表
創科局咪無野做?
依家都無嘢做㗎

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2021-10-17 05:32 PM 發表
創新及科技局局長薛永恒表示,研究以「健康碼」讓申請者主動申報是否到過高危地點、是否屬高危人士等,又指已經將研究報告提交予內地相關部門。全國人大常委譚耀宗表示,憂慮特區政府的方案與內地現行機制有很大分別,只靠市民的自覺性,恐怕內地未必會接受,導致通關的工作受到拖延。 譚耀宗認為,直接使用內地的「健康碼...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1615599_1_L_20211017170414.jpg
但香港太多太空卡,粵康碼手機放在家便能破解。

最好願意北上港人過關前三星期帶上GPS手環。咁就最準確!

譚先生你咁直接,我地政府內部黃官真係唔知點回應你好

引用:
原帖由 brianho4489 於 2021-10-17 07:47 PM 發表
諗極都諗唔明
過去兩年有更多比健康碼更艱巨嘅任務
例如國安法 教協 大學學生會 各大工會
DQ 立法會 區議會 班牛鬼蛇神
以上全部都做到
但就係通關 健康碼 同埋全民檢測
咁小事都做唔到
人哋澳門一早就通關
香港公務員仲話自己全世界最高效率
我真係dnlm
就算唔同內地通關
退一萬步同外國通關都好過冇
但係而家兩邊都通唔到
全香港人陪佢坐足兩年監
之前我仲喺度諗 遲遲都唔通關
可能係配合呢一 ...
餐廳可以寫紙、用後備電話、電話太空咭,呢啲咪係安心出行的漏洞,所以大陸咪唔受你玩。

引用:
原帖由 brianho4489 於 2021-10-17 07:47 PM 發表
諗極都諗唔明
過去兩年有更多比健康碼更艱巨嘅任務
例如國安法 教協 大學學生會 各大工會
DQ 立法會 區議會 班牛鬼蛇神
以上全部都做到
但就係通關 健康碼 同埋全民檢測
咁小事都做唔到
人哋澳門一早就通關
香港公務員仲話自己全世界最高效率
我真係dnlm
就算唔同內地通關
退一萬步同外國通關都好過冇
但係而家兩邊都通唔到
全香港人陪佢坐足兩年監
之前我仲喺度諗 遲遲都唔通關
可能係配合呢一 ...
無心搞咪搞吾好囉

我一直都覺直接用內地健康碼好過,香港所謂的港康碼由上年中就話推出變成今時今日還在研究中到完成都吾知還要幾多個十年

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-10-17 05:33 PM 發表
創科局咪無野做?
想快,就要咁㗎啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]