• 瀏覽: 32,678
  • 回覆: 355
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2021-10-17 05:32 PM 發表
創新及科技局局長薛永恒表示,研究以「健康碼」讓申請者主動申報是否到過高危地點、是否屬高危人士等,又指已經將研究報告提交予內地相關部門。全國人大常委譚耀宗表示,憂慮特區政府的方案與內地現行機制有很大分別,只靠市民的自覺性,恐怕內地未必會接受,導致通關的工作受到拖延。 譚耀宗認為,直接使用內地的「健康碼...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1615599_1_L_20211017170414.jpg
贊成!不要說什麼個人私隱問題,反正那些反中亂港人仕都唔會返大陸,或者唔敢返大陸。你怕個人私隱出問題你咪唔好用囉!唔好阻止中港商人及家庭正常流動!他們已經無見面成二年啦!比長毛坐監更長⋯⋯

應該強制執行健康碼,唔用就邊度都唔好去!

引用:
原帖由 chloetcat 於 2021-10-18 10:51 PM 發表
一國兩制,香港用哂內地碼,香港仲算有兩制?😁

引用:
原帖由 mooncake024 於 2021-10-18 11:23 PM 發表

一國兩制,香港用哂內地碼,香港仲算有兩制?😁
算,你已經表達香港存在兩制,香港用國家健康碼能體現一國的實質。

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2021-10-17 05:32 PM 發表
創新及科技局局長薛永恒表示,研究以「健康碼」讓申請者主動申報是否到過高危地點、是否屬高危人士等,又指已經將研究報告提交予內地相關部門。全國人大常委譚耀宗表示,憂慮特區政府的方案與內地現行機制有很大分別,只靠市民的自覺性,恐怕內地未必會接受,導致通關的工作受到拖延。 譚耀宗認為,直接使用內地的「健康碼...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1615599_1_L_20211017170414.jpg
想去內地嘅,唔會擔心用內地健康碼;
擔心用內地健康碼嘅,返內地做乜?

一於用內地健康碼啦

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-10-18 12:17 AM 發表

即使法律無問題........都會有長洲阿伯走出來司法覆核........2047年之後一定要收回.....!!
西方的法律體系錯漏百出.......很多地方需要修正.....!!

即使法律過關...........香港要在系統上建立起本身的健康碼都是大工程....!!
這系統可以即時通報你是否受感染風險........也要手機實名制........!!
同時商場及室內場公眾場合都 ...
溴門有點做?

引用:
原帖由 chloetcat 於 18-10-2021 10:51 PM 發表
但香港仲有D人係無用智能手機架,根本無可能強制

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2021-10-19 06:37 AM 發表

咩呀,以前香港淪陷都係隨身有張港豬印紙仔用軍票,以前得點解而家唔得先,係林鄭一直拖到想完任期啫

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2021-10-19 06:37 AM 發表

香港人夠話唔用電子支付, 1⃣️有錢即用。

你試吓無健康碼唔去得食飯坐車.  味即刻做

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 17/10/2021 17:32 發表

痰罐宗正一廢佬,出賣港人換取自己維穩,垃圾😡

係咪諗住將來要同外國嘅衛生局聯繫倒
所以要特別整個港用嘅健康碼呀?!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]