• 瀏覽: 7,407
  • 回覆: 32
+2
大嶼山有行山客被蛇咬傷。今日(16日)傍晚6時許,7男4女到芝麻灣行山,至近十塱涌口時,其中一名男子突然遭蛇咬傷腳部,嘔...

正所謂: 秋風起 三蛇肥。蛇要食飽飽好過冬,所以行山時要小心。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211016/mobile/bkn-20211016203835958-1016_00822_001.html

行到入黑仲行緊,係咪打算搵個位做埋啊!?

下次小心

梗係行草叢啦

蛇毒比新冠利害,如果係傳染性人類必定絕種。

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-10-17 05:16 PM 發表
當年我行毅行者,練習時都要行夜山,不過會有人有心人先行斬草。

引用:
原帖由 stormy10 於 2021-10-17 05:24 PM 發表
蛇毒比新冠利害,如果係傳染性人類必定絕種。
新冠會死人,但香港呢幾十年好似未試過毒蛇咬死人!

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-10-17 05:16 PM 發表
7男4女點玩法啊

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2021-10-17 05:35 PM 發表

當年我行毅行者,練習時都要行夜山,不過會有人有心人先行斬草。
操夜山我都試過好多次,不過次次大大盞頭燈照住條路,夜晚又唔會四圍望,有冇蛇睇得一清二楚!

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-10-17 05:40 PM 發表

新冠會死人,但香港呢幾十年好似未試過毒蛇咬死人!
被毒蛇咬三十分鐘內到醫院,如果毒入血至心臟必亡。

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2021-10-17 05:35 PM 發表

夜行只開一支手電筒,白石黑泥光水氹

去蛇竇

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-10-17 06:17 PM 發表

夜行只開一支手電筒,白石黑泥光水氹
以前隊友帶支細Maglite. 我就買咗支中Maglite,叫做可以當武器打山賊。

咬都咬左捉住條蛇今晚補補都好。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]