• 瀏覽: 5,892
  • 回覆: 13
+3
繞開美國北極導彈防禦系統,可以直接向南極發射抵近美國,應該具備多彈頭攻擊能力

附件

D8B23984-4CFB-4D54-994C-FCC8A7073B0C.jpeg(97.59 KB)

7B58B4FD-94AC-4E5A-971F-4BAE57F6213E.jpeg(93.05 KB)

中國軍事科學家果然有腦,寧願整一支大嘅走去南極然後挑返去美國,好過整十支飛北極。
美國佬又要課金。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-10-17 01:04 PM 發表
中國軍事科學家果然有腦,寧願整一支大嘅走去南極然後挑返去美國,好過整十支飛北極。
美國佬又要課金。
並唔係,射程遠意味發射要求降低可以任何地方都可以發射,而且滑翔彈幾乎唔受反導導彈威脅,多角度發射可以四方八面攻擊,美國雷達探測就需要多角度變相需要更多資源,是諗吓內蒙古發射美國要攔截就一定要去到內陸地區變相就要對抗中國沿岸嘅防空系統甚至深入到內陸。而且低軌道發射,根據雷達反射原理地球是圓的就變相美國針對高空雷達預警系統無法及時找到目標

中國系統完全係針對美國導彈防禦系統漏洞設計,呢種全新嘅全球性到達導彈,基本完全瓦解左美國呢20年咗發展嘅反導系統,依家就只差推廣到數量嘅問題,隨着中國海軍驅逐艦嘅防空力量越來越強,同003成熟呢種全球導彈到達能力將會越來越強,因為艦隊指揮基本上可以提供對方攔截蛋目標識別,而且003有效驅逐美國空軍嘅活動範圍。美國海軍要抵達沿岸地區就比較困難。

一睇解放軍武器可能並不是完全革命性,但如果每個武器都係緊緊相連呢種嘅步伐就跨越非常之大,好似電磁炮055驅逐艦等。黃人淨係識心知武器數據代差,但真正意義係聯合作戰同埋信息化戰爭。個人睇法解放軍嘅理論並唔俾美國差甚至諗到美國諗唔到嘅嘢。

滑翔彈理論上可以在大氣層內低空巡航,至於低到幾多暫時冇數據可以表示,但對於反導系統基本係壓倒性,因為始終地球係圓的

引用:
原帖由 TOM12699 於 2021-10-17 01:26 PM 發表

並唔係,射程遠意味發射要求降低可以任何地方都可以發射,而且滑翔彈幾乎唔受反導導彈威脅,多角度發射可以四方八面攻擊,美國雷達探測就需要多角度變相需要更多資源,是諗吓內蒙古發射美國要攔截就一定要去到內陸地區變相就要對抗中國沿岸嘅防空系統甚至深入到內陸。而且低軌道發射,根據雷達反射原理地球是圓的就變相美國針對高空雷達預警系統無法及時找到目標
兜咁遠路應該要多啲燃料嘅。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-10-17 02:30 PM 發表

兜咁遠路應該要多啲燃料嘅。
唔需要,滑翔彈可以通過拉起再入段加速,難度係姿勢控制

祖國加油...

何四方八面開槍,都可以打中你!

太空軍事化無可避免,
太空飛行器攜帶核炸彈在太空巡航將成為常態。
成本遠低于核潛艇。

引用:
原帖由 robin09 於 2021-10-18 10:41 AM 發表
太空軍事化無可避免,
太空飛行器攜帶核炸彈在太空巡航將成為常態。
成本遠低于核潛艇。
可以考慮驗證!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]