• 瀏覽: 28,718
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-10-17 09:19 AM 發表
美國智庫10月7日發布最新民調結果顯示,大約四成受訪美國人認為中國經濟實力強於美國,佔比近年來持續上升,57%支持大幅減少中美貿易,擔憂與中國

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20170814/15026917265991418eb44ca.jpg/NKbq1XG0iuVy4Hxgj0TmAFQuBP_X9CxBxByUnMQclJw?v=w1280r16_9
個貿易協議同民調有乜關係?

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-10-17 10:04 AM 發表

當然
沒有外傭,香港陸沉左好耐
冇外傭,數以萬計已婚女性要被迫做家庭主婦。

香討留言真係幾過癮。一個唔覺意,你會以為中國貨係免費供應俾美國!

掉轉大陸人去日本掃廁所板、奶粉,藥粧時,又會覺得自己係救世者挽救日本經濟!

引用:
原帖由 大林林 於 2021-10-17 11:00 AM 發表

所以中國自行取消鋼材津貼,限電停產,配合滷味心願
即係靚女唔想俾人睇蝕,劃花自己塊面?

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-10-17 11:17 AM 發表

只要用美元結算, 都係美國佬着數, 一毫子都無出過就可以用公仔紙換實物
脫勾係揾自己禁笨, 粗重野自己做
乜啲公仔紙唔可以用嚟買嘢嘅咩?

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-10-17 11:38 AM 發表

美債收益率差不多是全球最低
10年期長債也只有1.5%

而且老美發窮惡,賴數,也講唔定
投資美債,只風險高,收益低的投資,完全不化算
美債之所以息低,正正就係因為佢係國際公認嘅 risk free金融產品,backup by the United States government!

美債從未試過到期不對現(default), 風險高從何說起? 咁高風險中國做乜咁笨實楂咁多? 唔賣哂佢轉歐羅?

引用:
原帖由 搞搞震無幫襯 於 2021-10-17 01:14 PM 發表
呢班所謂支持者,同當初支持英國脫歐嘅一班懵人冇乜分別,意識形態行先,當現實發生時先知問題有幾大鑊。
意識形態行先?好崩口人忌崩口碗喎?

引用:
原帖由 andyy85 於 2021-10-17 02:15 PM 發表

唔用中國貨,我怕佢哋底褲都無得著,廁紙都無得用
唉! 人哋用高科技,晶片練住你春袋,你就講嚟講去都係底褲廁紙,真羞家!

睇吓幾年間華為嘅下場啦,就嚟將軍冇棋喇!

引用:
原帖由 wilsonts 於 2021-10-17 05:46 PM 發表
禁佢地睇下自己手中的IPHONE係唔係MADE IN CHINA先; 如果係應該馬上換左佢先
問吓啲大陸人做乜要瘋狂搶購iPhone至講啦!學吓韓國人,支持自己國產品牌 Samsung!

引用:
原帖由 cantona777 於 2021-10-18 11:56 AM 發表
全中國人,讚成中國鎖國

行北韓mode,先係正確
咪已經行緊囉?

咁大隻船,轉軚都要時間嘛!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]