• 瀏覽: 21,043
  • 回覆: 167
+3
引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-10-17 12:32 PM 發表

明日大嶼?錢從何來?
係咪你拎錢出嚟起?
日後賣地自然會回本,做生意同投資一向都係咁架啦,其實都係用者自付

呢啲黃粉永遠唔會話比你知

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2021-10-17 11:23 AM 發表
勢在必行
吹水先行

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-17 11:28 AM 發表
棕地喺香港,跟政府嘅定義,係指新界鄉郊地區入面有工業活動嘅農地,通常相對平坦同比較容易到。 棕地上面嘅工業活動包括露天貯物、港口後勤設施、工業工場、物流作業、回收場、建造機械同物料貯存等等,多數都唔配合周圍嘅環境。 根據2018年土地供應專責小組調查結果顯示,香港社會主流民意都希望可以善用棕地!
不遷不拆

引用:
原帖由 lubet 於 2021-10-17 09:33 AM 發表
政府收棕地建房,解決港人住房問題,東方唱衰惠民德政,居心何在
國安快d做嘢

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-10-17 12:34 PM 發表

擺貨櫃,放車胎,好多大型吊機,工廈做得到?
樓底夠高就得,其實同貨櫃碼頭或者機場空運站一樣姐,要做點會做唔丫

引用:
原帖由 LWCW 於 2021-10-17 12:42 PM 發表

不遷不拆
填海又唔得,棕地又唔收得,黃粉根本就無心解決問題,一味制造社會矛盾

引用:
原帖由 K.Lai 於 2021-10-17 10:42 AM 發表
東方都戇鳩鳩,完美取代左蘋果個位
未至於. 但在土地政策上, 好明顯係成日唱衰政府.

之前講明日大嶼, 究成日有人話收棕地就得. 呢單又講返, 如果只收棕地, 肯定有人阻.

唔收地起樓又話唔理住屋問題,收地起樓又話影響該些工場,係交野公園或填海起樓又話唔環保,不如東方你講點樣搵地起樓你哋至唔反對和唔嘈啦

引用:
原帖由 lubet 於 2021-10-17 09:33 AM 發表
政府收棕地建房,解決港人住房問題,東方唱衰惠民德政,居心何在
東方可能都係黃絲!工廠搬上大陸就得啦!大陸大把發展機會!

引用:
原帖由 woody666 於 2021-10-17 11:44 AM 發表

政府點解唔做好D, 永遠一刀切, 話起樓, 就全部地起樓, 唔會諗吓會唔會有其它影響,
好簡單, 叫人搬入北區住, 但就無解決交通問題同就業問題, 結果D人每日就係迫東鐵西鐵返市區工作,
每日起碼浪費3個鍾時間在交通. 唔係個個好似特首高官有私家車坐,
可以幾點返工就幾點返工. 唔返都得.
港九地都發展得7788, 你啲人嘈無屋住.
如果啲人只肯住市區, 一樣要拆呢樣個樣, 全部轉晒住宅先夠. 唔通你想市區得住宅同辦工大樓? 咁你又唔會諗吓會唔會有其它影響?
搞個明日大嶼, 大量增加土地, 又嘈.
仲有, 你有無了解北部都會區? 全部地起樓咁都講得出? 你不如上網搵返份北部都會區發展策略睇下.
北部都會區都會有商務區, 啲人住北區, 咪係北區返工囉.
香港就係一成不變, 核心商業區只係港九. 北部都會區其一就係要打破呢個局面.

收地起樓絕對係好事,支持。
呢啲工場一早就要死,只係政府不作為先活到今時今日,佢哋應該多謝政府先啱。

引用:
原帖由 LWCW 於 2021-10-17 12:40 PM 發表

我哋要行山
香港有70%郊野地, 大把山行.
就算少20%, 仲大把山.

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-17 12:32 PM 發表

最不切實際係搞明日大嶼!
我們都講理想的,實際嗰啲去咗英國做基層搵兩餐都唔掂。

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-10-17 12:45 PM 發表

樓底夠高就得,其實同貨櫃碼頭或者機場空運站一樣姐,要做點會做唔丫
邊有咁高樓底既工廈呀,玩咩,有都極少,絕對滿足唔到需求

最頭痛D貨櫃場,吾知搬過邊,打擊貨運業

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]