• 瀏覽: 69,400
  • 回覆: 6
+19
引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2021-10-17 05:37 AM 發表
  (星島日報報道)近日有網民在社交媒體平台報料,指「誠品書店」正在出售一本名為《八國聯軍乃正義之師》書籍,書中竟說八國聯軍是一支因為人道危
(星島日報報道)近日有網民在社交媒體平台報料,指「誠品書店」正在出售一本名為《八國聯軍乃正義之師》書籍,書中竟說八國聯軍是一支因為人道危機而不得不興的仁義之師,對八國聯軍侵略中國的史實顛倒黑白,並美化西方列強的侵略,遭到各界批評。此外,「誠品書店」在港全線店 ...
依個真係痴線 究竟寫書既人有冇良知

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-10-18 05:42 AM 發表

你擺d片出黎做乜

事實係 大清係洋務運動 同英國 德國 購入鐵甲艦 後期洋務運動失敗 維新派被打壓 光緒皇帝被軟禁

太后連同藍屍廢老 聯同義和團小粉紅 只要係鬼子 西洋技術 就發癲 燒教堂 殺傳教士 強姦修女 生劏領事 肅清親西方大臣 繼而向八國宣戰 重賞民眾殺洋人 觸發聯軍圍堵 

振遠號 定遠號 都係德國制 侵略你 又會賣先進戰艦比你擴充海軍實力? 英國 葡萄牙都買左唔少  ...
請問鴉片係幾時同點解輸入中國?

引用:
原帖由 rayhome99 於 2021-10-18 05:00 PM 發表

你有無講點解當時有咁多人仇外呀?歷史吾可以只抽其中一段嚟講,我講少少啦,由1842年鴉片戰爭開始,清朝就一直被列強侵權割地,洋人喺中國有特權,犯左法清廷都吾可以拘捕佢地,而且洋人在中國土地上採礦,獲取許多經濟收益。
佢根本唔清楚歷史  
個段時間既中國國力弱
外國個時國力強 經常欺凌他國
非洲本來都好富裕 因為外國人攪到當地寸草不生
中國經常被迫簽下不平等條約
果時根本無道德可言 只係睇下邊個拳頭硬

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-10-18 09:26 PM 發表

其實咪等如而家發動恐怖襲擊的理由。
以依個logic 印尼排華時
中國係唔係可以宣戰?
其實果時既野唔可以用而家既標準
日本一樣有廢佛毀釋 係唔係印度可以打佢?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-10-18 10:30 PM 發表

印尼排華,係殺緊「印尼籍華人」,記住,係印尼籍。
當時義和團係殺緊係滿清工作的外國籍外國人。

而且,滿清有全世界宣戰。
係又知一定係印尼籍? 唔可以一樣係係印尼工作既中國人?
滿清係比人入侵所以宣戰 唔係掉轉

引用:
原帖由 kchaha 於 2021-10-18 11:19 PM 發表

只係果段時間國力弱,中國國力強果時一樣周圍打人,同外國冇咩分別
蝦人好地地,俾人蝦就扮無辜
我前面都有講 果時係無道義可言
但比人蝦仲當佢地救世主?
即係有人強姦你老婆 之後你既仔女 仲話個強姦犯好過你
即立依d野唔話對錯
但自己既人民都唔幫自己地方 真係痴線
你睇下全部國家既人民槍口都係對外

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-10-18 10:48 PM 發表

好簡單,中共係有責任保護中國籍人士,
中共完全無出手就係因為被殺的,唔係中國籍。
你知果時中國內部自己都攪唔掂? 咩人背後攪到排華?你又知唔知?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]