• 瀏覽: 69,531
  • 回覆: 621
+19
引用:
原帖由 高大善良的作業 於 2021-10-18 10:47 PM 發表
有沒搞錯,八國聯軍係正義之師?作者係米白癡
竟然還有人為這事洗白, 身份可疑

引用:
原帖由 breeze2021 於 2021-10-19 12:44 PM 發表

竟然還有人為這事洗白, 身份可疑
作者北京出生,後來移居香港,幾十年前移民加拿大。

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-10-19 12:12 PM 發表

咁點解得香港要到1997先比大陸收返?

根據閣下解說 中國理應係歐洲一體 仲係聯合國添
多得日本夠貪心,得一想二,想要食晒全個中國,至可令不平等條約有機會解除。如果唔係中共上台,繼續由民國主理,香港可能續租成功亦未可料,因為有大佬美國幫口呢,小弟民國邊敢出聲?

販毒同海盜, 毒品沒收銷毀毒販判死刑好合理。毒販要你賠, 更可以國家之力入侵, 根本就係海盜國家。好聽d叫殖民。
https://youtu.be/nDwoBC_DtGc

引用:
原帖由 kchaha 於 2021-10-19 03:00 AM 發表

個比喻唔貼切,因為當時中國人都認為義和團本身就係暴亂,周圍打家劫舍殺人放火,唔只係外國人、教徒,普通中國人尤其有錢人都一樣遭殃,
連李鴻章一班人都唔支持義和團,所以邊有話一定要幫自己人民
八國聯軍主要為左救外國人,打之前亦派外交交涉要求清政府救人,慈禧要宣戰,人地咪自己救,順手打散義和團,直接間接上救左唔少人
義和團 係老太婆相信 天降義和團扶清滅洋 實際係一班暴民賊匪 可以對白人 洋行 基督教 要搶就搶 要殺就殺 要姦就姦 大清官兵唔會理 甚至加入一齊搶 你咪以為可以割蓆啦 根本就係宣戰 事實之後都正式宣戰 

先撩者賤 八國聯軍報復就必然! 你話佢搶國寶 你搶人地野在先 列強在華 起鐵路 設洋行 歐洲汽車輪船 帶到中國 侵略 係攞野走 但近乎所有租界列強都係發展 而有班小粉紅就去搗亂 去搶 比人報復係抵死 

而列強在華 主要係設立基地做生意 因其攻陷左 根本唔駛簽咩和約退兵 你又冇本事打返黎 講成係侵略 咁佢哋駛乜退兵? 只保留租界? 日俄 就真係侵略 日本要成個台灣 俄羅斯 都攞唔少 但其他係一個地區 劃位比佢哋做租界 而唔係成個市 成個省咁攞

而租界內 商業發展係好過華界 根據南京條約 五口通商 租界係設立係港口 做貿易生意用 所以唔駛到97已經收回 

引用:
原帖由 發財埋便 於 2021-10-19 01:20 PM 發表

多得日本夠貪心,得一想二,想要食晒全個中國,至可令不平等條約有機會解除。如果唔係中共上台,繼續由民國主理,香港可能續租成功亦未可料,因為有大佬美國幫口呢,小弟民國邊敢出聲?
續租有乜唔好? 

你住嘅公屋 居屋 係邊個搞出黎? 乜 大陸有公屋呢樣野嫁咩? 你用嘅政府醫療服務 邊個帶出黎? 特區政府牙? 我只知道比大陸收回 公屋輪侯破頂 私樓狂炒 醫療服務輪侯不斷延長 唔係英國佬 你可能仲係石硤尾木屋度 那來而家上左岸 牙斬斬 

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-10-19 12:12 PM 發表

咁點解得香港要到1997先比大陸收返?

根據閣下解說 中國理應係歐洲一體 仲係聯合國添
點解又歐洲又聯合國呢?

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-10-19 01:36 PM 發表

續租有乜唔好? 

你住嘅公屋 居屋 係邊個搞出黎? 乜 大陸有公屋呢樣野嫁咩? 你用嘅政府醫療服務 邊個帶出黎? 特區政府牙? 我只知道比大陸收回 公屋輪侯破頂 私樓狂炒 醫療服務輪侯不斷延長 唔係英國佬 你可能仲係石硤尾木屋度 那來而家上左岸 牙斬斬 
根據英國自己的法律 , HK KOWLOON 明明係英王永久屬地 , WHY UK GOV 一槍不發交比 CCP ?

引用:
原帖由 vanga 於 2021-10-19 02:29 PM 發表

根據英國自己的法律 , HK KOWLOON 明明係英王永久屬地 , WHY UK GOV 一槍不發交比 CCP ?

咁又係,直布羅陀咁細小,都要同西班牙爭到底,割讓還條毛就有份,仲有關島都係割讓比美國添。

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-10-19 01:26 PM 發表

義和團 係老太婆相信 天降義和團扶清滅洋 實際係一班暴民賊匪 可以對白人 洋行 基督教 要搶就搶 要殺就殺 要姦就姦 大清官兵唔會理 甚至加入一齊搶 你咪以為可以割蓆啦 根本就係宣戰 事實之後都正式宣戰 

先撩者賤 八國聯軍報復就必然! 你話佢搶國寶 你搶人地野在先 列強在華 起鐵路 設洋行 歐洲汽車輪船 帶到中國 侵略 係攞野走 但近乎所有租界列強都係發展 而有班小粉紅就去搗亂 去搶  ...
列強早喺1842年就開始霸地割地,享有領事裁判權,呢D係侵犯主權,係侵略。吾可以美化為普通經商。

我打贏你,霸左你屋企,迫你簽約同意乜同意物,吾可以視為正常公平的條約!喺武力威脅下被迫簽的條約根本亦係侵略的一部分。

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-10-19 01:36 PM 發表

續租有乜唔好? 

唸得太簡化,呢個係關民族尊嚴問題嚟架。

引用:
原帖由 rayhome99 於 2021-10-19 02:36 PM 發表

列強早喺1842年就開始霸地割地,享有領事裁判權,呢D係侵犯主權,係侵略。吾可以美化為普通經商。

我打贏你,霸左你屋企,迫你簽約同意乜同意物,吾可以視為正常公平的條約!喺武力威脅下被迫簽的條約根本亦係侵略的一部分。
係惡人眼中,呢啲咪係屬於正義囉。

引用:

續租有乜唔好? 

乜你真係以為97年前無炒樓,公屋吾駛輪候?

其實教育、公屋環境、醫療等由97年至現在都不斷改善。

97年前有幾多中學生升讀大學,現在約一半中學生升讀大學呢?

引用:
原帖由 發財埋便 於 2021-10-19 02:34 PM 發表

咁又係,直布羅陀咁細小,都要同西班牙爭到底,割讓還條毛就有份,仲有關島都係割讓比美國添。
驚比老解打爆

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]