• 瀏覽: 26,856
  • 回覆: 146
+3
引用:
原帖由 Roberts 於 2021-10-17 09:35 AM 發表
原帖由 montejo 於 2021-10-17 08:40 AM 發表 https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif

中印,中越,中國一向係教訓完就走,唔畀人口實話侵佔別國

咪就係哩啲on9思想,搞到中國領土不進反退囉。睇下人地俄佬,美帝?中國唔係有個西藏,新疆係度充撐下場面,其實個領土真係好肉酸,連澳洲都不如,就係因為 ...
失去國土是解放前的政府,解放後由於世界大局已定,已經很難對領土有重大改變,但中國在近代這幾十年,還是通過談判和小規模戰爭,爭取回不少土地的,
中國沒有大力宣傳,只因中國政府不想人家有中國會侵佔鄰國土地的印象,一直都是說從談判收回固有領土,或者抗拒別國侵略,從新劃回國界,樹立界碑等

引用:
原帖由 cnn00 於 2021-10-17 10:22 AM 發表

你用把口做嘢,邊個唔識噏,做同講係2回事,睇下啲曱甴講就天下無敵,做就無能為力
又一個萬能key 回貼

港英時印度人係香港係高等過過華人.有大法官同港燈.渣打等都係印度人

引用:
原帖由 cnn00 於 2021-10-17 10:25 AM 發表

你即係叫中國盡快收復台灣?
理應盡快收復台灣, 愈拖人地愈覺得你係無牙老虎. 就算成個台灣打爛哂都唔緊要, 得台積電得天下

引用:
原帖由 kingking99 於 2021-10-17 10:41 AM 發表

當年中印戰爭的解放軍雖然戰勝,但已經後援不繼,彈盡糧絕,有些解放軍回到部隊時已經捱了幾天肚餓,大部隊都是靠擄獲的印軍糧食支持,後援和前線隔了一個喜馬拉雅山,就算到了九十年代,都只能每年做一次季節性補給,何況是中印戰爭那時?根本應付不了印度軍隊持續的反攻,或者消耗戰,
所以是不得不退,忍痛放棄戰士用生命換來的土地
進得軍,點會做吾到補給,只係用幾多人力物力問題姐,是不為也,非不能也!  冇補給走去打印度,如果前線被人hold 住咪全軍覆末,老毛有冇咁蠢! 而家保護自己領土呀,真正保家衛國呀! 你估打韓戰,打韓戰保金家皇朝又咁勇,無拿拿羲牲幾十萬我國大好青年!祖國領土寸土不能丟呀,學下俄佬啦,唉....

引用:
原帖由 4ichicken 於 2021-10-17 11:19 AM 發表

進得軍,點會做吾到補給,只係用幾多人力物力問題姐,是不為也,非不能也!  冇補給走去打印度,如果前線被人hold 住咪全軍覆末,老毛有冇咁蠢! 而家保護自己領土呀,真正保家衛國呀! 你估打韓戰,打韓戰保金家皇朝又咁勇,無拿拿羲牲幾十萬我國大好青年!祖國領土寸土不能丟呀,學下俄佬啦,唉....
你搞清楚西藏的地理環境至講啦,
唔好講就天下無敵,做就無能為力
打仗唔同打咀炮

引用:
原帖由 kingking99 於 2021-10-17 11:21 AM 發表

係難,但不是個借口去放棄自己領土,記住係自己退軍,吾係阿差反攻,e個係重點

引用:
原帖由 Roberts 於 2021-10-17 11:17 AM 發表

理應盡快收復台灣, 愈拖人地愈覺得你係無牙老虎. 就算成個台灣打爛哂都唔緊要, 得台積電得天下
普京話統一台灣不須動武

引用:
原帖由 kingking99 於 2021-10-17 11:21 AM 發表

打仗唔同打咀炮
x2

引用:
原帖由 cvcv105 於 2021-10-17 03:56 AM 發表

師兄👍
可惜好多香港人無咩世界觀。
有時係茶餐廳聽到打仗咪打扙囉
香港人冇國家觀,教育係出左好大問題

之前鄰國錫金就係印度既「保護國」,下場被印度吞左。
印三是前進國界入侵周圍國家,行到那那就是大印度的!

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-10-17 02:07 AM 發表
10月14日,中國政府代表、外交部部長助理吳江浩同不丹政府代表、外交大臣丹迪·多吉( Tandi Dorji )簽署了《關於加快中不邊界談判「三步走」路線

https://cdn.hk01.com/di/media/images/cis/5d9d484db54a442b19beb752.jpg/ReAPjHnDZwtMAY1BwhWDzE3o7VegKCqLD_w8cQ_8PHE?v=w1280r16_9
前車可鑑 ! 呵呵呵 ! 中國好快就多一個自古以來....

大家可和平相處

引用:
原帖由 wayfarer 於 2021-10-17 02:32 PM 發表

前車可鑑 ! 呵呵呵 ! 中國好快就多一個自古以來....
唔使所謂好快,不丹和中國的關係一向好清晰,只是有些別有用心的人,一向都會用模糊概念將一堆東西混為一談才會不清不楚,
不丹和錫金都是西藏吐蕃政府的藩屬國,西藏政府雖然納入中國版圖,但中國連直接的藩屬國朝鮮,安南等都沒有收納入版圖,這些間接的藩屬國更沒有資格,
印度自古都沒有一個統一國家,只是英國將一大堆小國歸納在一起來統治,所以英國離開後,沒有歸入印度版圖宣佈獨立的,一概都是獨立國家,不屬於印度,
這個概念十分清晰

引用:
原帖由 zambo 於 2021-10-17 07:31 AM 發表

自以為是的所謂大國,擺款十足,口袋羞澀,而人民繼續受苦。
沒有民族覺醒

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]