• 瀏覽: 2,534
  • 回覆: 29
美國太空總署的「露西號」探測器,於佛羅里達州卡納維爾角(Cape Canaveral)由「擎天神五號」運載火箭(Atlas V rocket)發射升空,將展開為期12年任務,首度探測木星的特洛伊小行星群,以進一步了解太陽系的形成之謎。

露西號以史前人類先祖的古化石命名,在今次任務中,它將觀測總數8顆的小行星,比之前所有探測器觀測的小行星數量都多。它將成為第一個飛往距遠離太陽處進行探測的太陽能太空飛行器。為了獲得重力助推,露西號將在近距離飛掠地球3次,成為第一個自外太陽系飛返地球附近的太空飛行器。

而家大陸同美國鬥射火箭, 不過大陸未得閒射咁遠, 搞掂個太空站先至同老美鬥遠

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1763240/即時-國際-美國露西號探測器升空-將赴木星小行星群探索

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
黃撚又可以打飛機,中國唔夠美國射得遠,睇黎中國要支爆

露西號

玩唔到大項目,玩下露西都好呀,搏一下收視,等人重記得有 NASA! 

史前人個名叫露西幾貼切

引用:
原帖由 denniscwip 於 2021-10-16 11:50 PM 發表
露西號
唔知
下一個露J號,會唔會
直插月光?

露西

「露西號」改個名都衰過人

今次大陸航天居然得到美爹讚賞?!

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2021-10-17 07:43 AM 發表
「露西號」改個名都衰過人
應該叫露美西

鬥射得遠美國贏, 不過唔知去左邊.

我真係唔知乜嘢係木星小行星,理論上小行星同任何行星都唔會有關聯,如小星體受行星支配,就唔應該叫小行星。

引用:
原帖由 owen112233441 於 2021-10-16 11:46 PM 發表
黃撚又可以打飛機,中國唔夠美國射得遠,睇黎中國要支爆
好快木星插旗

引用:
原帖由 gway 於 2021-10-17 06:00 PM 發表
我真係唔知乜嘢係木星小行星,理論上小行星同任何行星都唔會有關聯,如小星體受行星支配,就唔應該叫小行星。
特洛伊小行星係同木星共享軌道既小行星,係係木星前方,木星既特洛伊小行星群有成9000顆,今次探測其中8顆,而地球亦搵到2顆特洛伊小行星。

引用:
原帖由 男E 於 2021-10-16 23:44 發表
美國太空總署的「露西號」探測器,於佛羅里達州卡納維爾角(Cape Canaveral)由「擎天神五號」運載火箭(Atlas V rocket)發射升空,將展開為期12年任務,首度探測木星的特洛伊小行星群,以進一步了解太陽系的形成之謎。

露西號以史前人類先祖的古化石命名,在今次任務中,它將觀測總數8顆的小行星,比之前所有探測器觀測的小行星數量都多。它將成為第一個飛往距遠離太陽處進行探測的太陽能太 ...
外射話知你射出公海啦!
鬥軟有撚用咩!
中出射入到宮先有用嘛!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]