• 瀏覽: 3,867
  • 回覆: 17
台灣新北市雙溪區泰平里虎豹潭,發生山洪暴發事故。一行33人參與「大自然體驗營」,當中2名大人、4名小童失蹤,下午約4時40分遭山洪沖走後仍然失蹤,另有13人一度受困。

當地警方表示,當局下午5點30分獲報有7人墮水,其中一名女童之後獲救,截至7點20分仍有6人失蹤,分別為2位大人及4名小孩,包括11歲姓劉男童、8歲姓劉女童、9歲姓蔡女童、15歲姓陳女童、48歲姓陳男子、45歲姓鍾男子。另有13人一度受困在對岸,因溪水暴漲無法返回,沒有即時危險,由新北市政府消防局人員引導離開。

至於當地消防局表示,民眾是透過社區朋友自主相約出遊上課,當時因大雨折返途中。

嘩, 有民主就可以連天氣都唔使顧
有民主就可盲目.冇planning 就 ..Err.........

Err..Err.......Err..Err.台灣的老師質素

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1763180/即時-中國-新北雙溪虎豹潭6師生遇山洪被沖走失蹤-13人一度被困

8歲姓劉女童、9歲姓蔡女童、15歲姓陳女童>>>可惜

引用:
原帖由 masatse009 於 2021-10-16 10:16 PM 發表
8歲姓劉女童、9歲姓蔡女童、15歲姓陳女童>>>可惜
益都係益美軍 你流哂口水做咩喎

引用:
原帖由 0qazwsxedc0 於 2021-10-16 10:18 PM 發表

益都係益美軍 你流哂口水做咩喎
這是無可爭議的事實喎

欺山莫欺水,

一心諗住去欺山,

卻遇上大水。

一個地區,要小意外,真系好講教育,錢財等投入,台灣唔系多香港好多人,按人數比例,覺得台灣意外偏多

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-10-16 10:57 PM 發表
一個地區,要小意外,真系好講教育,錢財等投入,台灣唔系多香港好多人,按人數比例,覺得台灣意外偏多
根本睇返那陣的台灣天氣報告, 幾日來都又雷又雨,
這班老師竟然連呢D都唔識睇, 就自組帶學生去這些地方,
根本就係無知的表現

https://www.taiwannews.com.tw/ch/news/2991128

RIP

慘.  

帶小朋友山野活動都唔睇天氣,天才先做得到

剛剛火災,接連是水難,跟住會喺咩呢

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-10-17 01:04 AM 發表
剛剛火災,接連是水難,跟住會喺咩呢
係美禍囉,
美國過黎搶台積電

唔知潘母有無見到呢個新聞.....

天災橫禍過期台灣真係黑仔.

下次小心

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]