• 瀏覽: 19,678
  • 回覆: 137
+2
引用:
原帖由 lpj88 於 2021-10-16 09:54 PM 發表
上次上去三個月冇幾耐又派人上去, 仲要一上就半年.
上個月先返回地球

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-10-16 09:50 PM 發表
中國神舟十三號載人飛船發射圓滿成功引發西媒廣泛關注。有媒體稱,中國在受到美國排擠的情況下自力更生,在不到20年的短短時間內取得了飛速的進步

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211016/525864011602857984193475.jpeg/fAKFCmNZzWfte2ok7Z5klJnb7D0A-jBpygECvcoBAr0?v=w1280r16_9
咁快神舟十三號記得首次載人上空係神舟五號楊利偉

引用:
原帖由 fb2c58a7db60a9 於 2021-10-16 10:09 PM 發表
班黃畜酸到唔敢留言。哈哈
@丁力

引用:
原帖由 lpj88 於 2021-10-16 09:54 PM 發表
上次上去三個月冇幾耐又派人上去, 仲要一上就半年.
開左太空站咁大個, 點都要派人上去, 唔係俾人笑, 識射太空站上去但係原來冇野要在上面做

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-10-16 09:50 PM 發表
中國神舟十三號載人飛船發射圓滿成功引發西媒廣泛關注。有媒體稱,中國在受到美國排擠的情況下自力更生,在不到20年的短短時間內取得了飛速的進步

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211016/525864011602857984193475.jpeg/fAKFCmNZzWfte2ok7Z5klJnb7D0A-jBpygECvcoBAr0?v=w1280r16_9
低調啲,唔係我地黃屍又會話大陸偷咗美國技術。。。

引用:
原帖由 丁力 於 2021-10-16 10:05 PM 發表
香討班煩膠大叔又打飛機自high
打飛機都要有元素,你主子尾國有嗎?試吓諗樣嚟講吓睇吓起唔起到機。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 丁力 於 2021-10-16 10:05 PM 發表
大把80後支持祖國包括我

你咪繼續信假文宣囉

不過老老實實我就有D唔滿意, 而家21世紀, 科技日新月異, 中國太空站冇理由仲跟住20世紀既美國NASA 方程式, 次次浪費上億元射火箭派人上去坐半年, 又浪費又危險, 上次送物資支火箭既然都能自動對接, 點解唔直接打造一個可以在地面遙控既太空站?

我唔係黑心, 須知道射火箭同上太空站坐呢D過程都非常危險, 萬一是但一樣野計錯搞出事故, 必定會大大打擊之後發展

引用:
咁玻璃心做乜?做人大方啲。。。

引用:
原帖由 st105 於 2021-10-16 10:38 PM 發表

見到控制室入面全部後生仔女。 香港果班😔 最叻果個畢業都系做補習老師。
安居樂業,
香港大多數年輕人連 安居,也要打拼半生,
到樂業,也是中老年了,
香港人自豪的資本主義,民主自由,就是如此!

引用:
原帖由 st105 於 2021-10-16 10:38 PM 發表

見到控制室入面全部後生仔女。 香港果班😔 最叻果個畢業都系做補習老師。
入得去控制室既, 20歲頭就讀完博士, 香港年青人啊, 莫講話冇人讀博士, 有幸入左大學, 好多25歲都未讀完學士, 仲去玩上街阻路, 訓地鐵門阻開車啊

難得仲有一班食盡香港福蔭既80後, 認為政府唔俾玩上街阻路, 唔俾訓地鐵門阻開車, 就係冇左民主自由啊....

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2021-10-17 12:35 AM 發表
不過老老實實我就有D唔滿意, 而家21世紀, 科技日新月異, 中國太空站冇理由仲跟住20世紀既美國NASA 方程式, 次次浪費上億元射火箭派人上去坐半年, 又浪費又危險, 上次送物資支火箭既然都能自動對接, 點解唔直接打造一個可以在地面遙控既太空站?

我唔係黑心, 須知道射火箭同上太空站坐呢D過程都非常危險, 萬一是但一樣野計錯搞出事故, 必定會大大打擊之後發展
因為太空數據是每個國家機密..........美國都不會完全開放.........!!
並且美國向全世界公報的數據及圖片.........都不一定全部可信...!!

中國要從自己實踐之中......建立起本身可靠的數據庫......提供未來探索太空準備.....!!
在資本主義的制度下........確實是天文數字..........在中國社會制度下........這只是一組數字...!!
懂得花錢才會變強..........儲蓄只是起步........永遠儲蓄就會成了窮人........!!

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2021-10-17 12:41 AM 發表

入得去控制室既, 20歲頭就讀完博士, 香港年青人啊, 莫講話冇人讀博士, 有幸入左大學, 好多25歲都未讀完學士, 仲去玩上街阻路, 訓地鐵門阻開車啊

難得仲有一班食盡香港福蔭既80後, 認為政府唔俾玩上街阻路, 唔俾訓地鐵門阻開車, 就係冇左民主自由啊....
香港都有出眾的人才.........只是錯配........並且有一群財閥亂港.....!!
這層面就不是學術層面...........!!

有一點要注意.........別太自滿及狂妄.........!!
別忘了瀋飛及成飛的故事........人都會老.......年青時不懂謙卑是另一種危害....!!

飯要一口一口的吃.........路要一步一步的走.........別學某西方強國.......通世界殺人放火.....!!
穩步前行.......別忘初心.......管好自己.......力求精進.......!!
要做科研就別涉及政治.......對誰都無好處...!!

祖國 加油

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]