• 瀏覽: 23,869
  • 回覆: 153
  • 追帖: 1
+12
港大早前要求支聯會移走「國殤之柱」。據外媒報道指,美資律師行孖士打不會再代表港大,處理要求移走「國殤之柱」的事宜。

孖士打早前代表港大向支聯會發信,要求對方在本月13日之前移走港大校園內的「國殤之柱」,隨後受到批評,並有組織聯署要求孖士打解除代表港大的協議。據《華盛頓郵報》及路透社報道,美資律師行孖士打不會再代表港大,處理要求移走「國殤之柱」的事宜,但未有交代原因。

創作「國殤之柱」的丹麥雕塑家高志活早前指,正向校方爭取時間,計劃將整個雕塑完整地移到歐美展出,但指希望能將「國殤之柱」留在香港,又批評港大要求移走是羞恥的事。而丹麥外交大臣科弗德則發聲明指,丹麥政府雖無權決定其他國家的大學選擇展示甚麼藝術品,但自己必須對世界上其他地方的言論自由及藝術自由警惕,表示已向北京當局反映意見。

呢間「媽屎打」疑似政治先行, 對香港默言指手畫腳?  咁......................再有無須要在香港執業呢??

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1763079/即時-港聞-外媒-孖士打律師行不再代表港大處理-國殤之柱-事宜

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
引用:
原帖由 男E 於 2021-10-16 12:12 PM 發表

港大早前要求支聯會移走「國殤之柱」。據外媒報道指,美資律師行孖士打不會再代表港大,處理要求移走「國殤之柱」的事宜。

孖士打早前代表港大向支聯會發信,要求對方在本月13日之前移走港大校園內的「國殤之柱」,隨後受到批評,並有組織聯署要求孖士打解除代表港大的協議。據《華盛頓郵報》及路透社報道,美資律師行孖士打不會再代表港大,處理要求移走「國殤之柱」的事宜,但未有交代原因。

...
我唔識法律,但係律師未做完野就話唔做,咁係咪要賠償俾事主?港大唔該唔好龜縮,同佢撐落去!

引用:
原帖由 男E 於 2021-10-16 12:12 PM 發表

...
咁快就被邪柱擊走,如果孖士打律師行是美國律師行,應此時捍衛真民主精神,唔好鼓勵他人將異物品稱代表民主放在香港及港大。🙄
如果呢枝野唔係民主代表,咁現在佢地唔做即是敗走。相當不好。🤔

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-10-16 12:17 PM 發表

我唔識法律,但係律師未做完野就話唔做,咁係咪要賠償俾事主?港大唔該唔好龜縮,同佢撐落去!
只有美國自由女神像才是代表民主自由,呢枝是甚麽?!😂
請高志活公開解釋下點解枝柱代表民主?否則在港大飯堂棟枝牙籤又可以話代表民主的民主之柱?🤣

豬頭骨, 哽唔落.

繼續食花生睇戲, 香港犬學管你塵接招.

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-10-16 12:29 PM 發表
豬頭骨, 哽唔落.
包得黎做 預左

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-10-16 12:30 發表

包得黎做 預左
孖士打仲想喺香港搵錢, 博唔過.

明顯背後因為政治原因

有乜所謂……以後唔比生意佢做

引用:

...
No money, no talking

引用:

...
律師專業呢?
“政治”凌駕“律師專業”,律師因為政見.道德.金錢而拒接官司,怪不得有人話:法律面前,窮人含L!

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-10-16 12:17 PM 發表

合約會寫。

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2021-10-16 12:40 PM 發表

律師專業呢?
“政治”凌駕“律師專業”,律師因為政見.道德.金錢而拒接官司,怪不得有人話:法律面前,窮人含L!
律師是可以根據任何原因唔接官司。大律師就唔可以。

港大有張達明法律學者 叫佢攪咪得囉 唔攪即係唔聽老細話 炒佢魷

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]