• 瀏覽: 14,338
  • 回覆: 153
  • 追帖: 1
+12
引用:
原帖由 男E 於 2021-10-16 12:12 PM 發表
港大早前要求支聯會移走「國殤之柱」。據外媒報道指,美資律師行孖士打不會再代表港大,處理要求移走「國殤之柱」的事宜。

孖士打早前代表港大向支聯會發信,要求對方在本月13日之前移走港大校園內的「國殤之柱」,隨後受到批評,並有組織聯署要求孖士打解除代表港大的協議。據《華盛頓郵報》及路透社報道,美資律師行孖士打不會再代表港大,處理要求移走「國殤之柱」的事宜,但未有交代原因。

...
如果擺舊屎喺劣屍行,未得屎主同意唔可以清走,唔知得唔得呢?

引用:
原帖由 sam0010 於 2021-10-16 12:35 PM 發表
明顯背後因為政治原因
係又點。你又吹佢吾賬

引用:
原帖由 Toybus 於 2021-10-16 01:10 PM 發表
相信原本無乜人識孖士打
間嘢幾出名已有好多年歷史

https://zh.wikipedia.org/wiki/孖士打律師行
孖士打(英語:Mayer Brown)是一家全球性律師事務所,在美洲、亞洲、歐洲和中東設有總共26個辦事處,其中幾個最大型的辦事處位於芝加哥、華盛頓、紐約、香港和倫敦。孖士打擁有1,600多名律師,按收入規模計是全球第19大律所

引用:
原帖由 男E 於 16-10-2021 12:12 PM 發表
港大早前要求支聯會移走「國殤之柱」。據外媒報道指,美資律師行孖士打不會再代表港大,處理要求移走「國殤之柱」的事宜。

孖士打早前代表港大向支聯會發信,要求對方在本月13日之前移走港大校園內的「國殤之柱」,隨後受到批評,並有組織聯署要求孖士打解除代表港大的協議。據《華盛頓郵報》及路透社報道,美資律師行孖士打不會再代表港大,處理要求移走「國殤之柱」的事宜,但未有交代原因。

...
港人亦要聯署吊銷孖士打律師行在港執業的資格

引用:
原帖由 男E 於 2021-10-16 12:12 PM 發表

...
無咁複雜, 完全只因為, 無會費收入, 無錢找數!

NO MONEY? NO TALK!

做義工, NO WAY!

做吃力不討好既義工? 過主啦, PLEASE!

律師行受政治壓力!

港大用木板圍封碌野先啦!

又話客戶利益放在首位?咁快向資本背景跪低?

孖士打行拒絕助紂為虐,有專業精神

磚孽禾。。。

明顯係外國勢力影響香港司法獨立喎!媽屎打以後唔洗做內地公司上市嘅法律顧問生意!

整番個殘殺土着博物館。 紀念一下西方國家的特質。

點解唔撤出香港?

😡

引用:

...
on. 小陣啦,以解散冇被告,仲點L様處理呀,政治小陣啦

以後中資業務都唔洗搵佢啦

😡

引用:
原帖由 Toybus 於 2021-10-16 01:10 PM 發表
相信原本無乜人識孖士打
Johnson Stokes and Master , 香港最老牌的本地鬼佬 firm, 中文名孖士打年紀大少少的應該都認識。
反而原來被美國佬買了,變了什麼Mayer Brown 就真是唔識。做唔到中國生意的律師行,咁買來都唔值錢了。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]