• 瀏覽: 1,833
  • 回覆: 19
  (星島日報報道)政府正研究鼓勵市民由強積金轉做年金,勞福局局長羅致光(見圖)表示,強制要求把強積金轉成年金的說法只是錯覺,強調市民一定會

之前說強制的是他自己,現在說錯覺的又是他自己,思覺失調嗎!?給人罵多兩句,就連記性也沒有了!?香港有這樣凡事胡說一通的官員,真是本港的不幸。

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... -港聞-羅致光-強制轉年金說法只是錯覺

年金唔吸引.

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-10-16 08:31 AM 發表
年金唔吸引.
根本追不上通賬  當然唔吸引

引用:
原帖由 diners2006 於 2021-10-16 09:13 發表

根本追不上通賬  當然唔吸引
仲要係冇得增值, 如果投資大藍籌, 仲可以財息兼收.

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-10-16 08:25 AM 發表
  (星島日報報道)政府正研究鼓勵市民由強積金轉做年金,勞福局局長羅致光(見圖)表示,強制要求把強積金轉成年金的說法只是錯覺,強調市民一定會

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/4df3aed462a1c9305a953f1482e5eba3/stheadline/inewsmedia/20211016/_2021101604403686020.jpg
仲有忽發奇想~

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-10-16 09:24 AM 發表

仲要係冇得增值, 如果投資大藍籌, 仲可以財息兼收.
例如匯豐?

羅致光自己係咪有幻覺?

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-10-16 09:46 發表

例如匯豐?
匯豐唔掂喇, 最穩陣當然係, 中電, 地鐵同領展.

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-10-16 11:11 AM 發表

匯豐唔掂喇, 最穩陣當然係, 中電, 地鐵同領展.
其實當你以為大藍籌穩陣
其實只是鎮覺
股票本身就沒有穩陣

以前的8號仔
近年的匯豐

害死唔少人

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-10-16 11:15 發表

其實當你以為大藍籌穩陣
其實只是鎮覺
股票本身就沒有穩陣

以前的8號仔
近年的匯豐

害死唔少人
當然世時事無絕對, 如果打起仗上嚟, 乜投資都死.

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-10-16 11:15 AM 發表

其實當你以為大藍籌穩陣
其實只是鎮覺
股票本身就沒有穩陣

以前的8號仔
近年的匯豐

害死唔少人
Game rule has changed, but Hongkongers' mindset.

年金唔岩香港用

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2021-10-17 10:45 AM 發表
年金唔岩香港用
無兒、無女的老人, 或者可以考慮買年金~

主題標籤 #羅致光
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]