• 瀏覽: 21,148
  • 回覆: 124
  • 追帖: 1
+8
美國市場上絕大部分的聖誕樹都是中國製造,其中浙江義烏是全國最大的聖誕用禮品生產、出口基地。惟據內地傳媒報道,今年很多美國家庭可能要「共享」

美國製造咪得囉,做咩要進口中國貨呢?
將來又出一個特朗普又吹話中國搵美國著數。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/688946/海運貨櫃箱炒至18000美元-浙江義烏出貨難美國家庭要共享聖誕樹

美國人買唔到聖誕樹既,就叫拜登取消聖誕吧。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-10-16 12:08 AM 發表
美國市場上絕大部分的聖誕樹都是中國製造,其中浙江義烏是全國最大的聖誕用禮品生產、出口基地。惟據內地傳媒報道,今年很多美國家庭可能要「共享」

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211015/525692665174429696603294.jpeg/S_Tam5MfNyY4rCtQSkBB06VBu5UcRvyy3I4ogdyOKIE?v=w1280r16_9
尾國人會否用軍機運聖誔樹?

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-10-16 12:12 AM 發表

尾國人會否用軍機運聖誔樹?
然後用海軍軍艦運聖誕燈?

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-10-16 12:16 AM 發表

然後用海軍軍艦運聖誕燈?
難怪成日去南海乞貨

搬緊廠下年無喇

引用:
原帖由 丫巴癲 於 2021-10-16 12:41 AM 發表
搬緊廠下年無喇
搬去美國?
如果真係 Made in USA,有幾多窮美國人買得起?

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-10-16 01:24 發表

搬去美國?
如果真係 Made in USA,有幾多窮美國人買得起?
他日去到尾角就做燈籠和利是包揮春,為中國人民服務

遲啲可能要共享兔兔

美國佬家庭用真聖誕樹裝飾。
寫呢D新聞嘅人連美國都未看過。

或者拜登再印銀紙派錢?
反正印鈔部都印開,加班印鈔救聖誕?

引用:
原帖由 ken-man 於 2021-10-16 02:25 AM 發表
美國佬家庭用真聖誕樹裝飾。
寫呢D新聞嘅人連美國都未看過。
有錢既用真聖誕樹,窮既去Walmart 買 中國製 plastic Christmas tree。

細棵既US$10有找。

相信全球都渴望買美國製造
美國人,站起來,返工,日做10個鐘

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-10-16 02:27 AM 發表
或者拜登再印銀紙派錢?
反正印鈔部都印開,加班印鈔救聖誕?
傳聞美國所有白人家庭都有一部印鈔機,美鈔絕對夠貨

引用:
原帖由 T2. 於 2021-10-16 02:43 AM 發表
相信全球都渴望買美國製造
美國人,站起來,返工,日做10個鐘
吓?懶慣。
一日做10個鐘?
上街都似。唔通又玩美麗風景線?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]