• 瀏覽: 2,421
  • 回覆: 19
教育局預計,未來8年在香港居住的6歲學齡人口將會下跌,預計跌幅是結構性而非過渡性,亦可能比原先估計大。教育局局長楊潤雄說,需制定長遠政策應對,亦無可避免有些學校要退場,當局會以學生利益為最大考慮,會與學界討論,令學校結業也要有序進行,對老師學生影響減至最低。 楊潤雄在本台節目《千禧年代》表示,已公布...

學童持續減少係因為香港出生率下降,出生率低即係未來香港人口有下降壓力,房屋短缺問題廿年、三十年後應該會自然解決。

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1615312-20211015.htm

政府應出台鼓勵生育政策,無人口的城市是死城甚麼都不是。

殺校。教畜攬炒成功

唔使驚,羅局長話有20萬人返咗嚟!

好事黎,咁將來就冇咁多住屋需求了,而一大班黃教師又可以轉行或者申請移民了!

引用:
原帖由 laws168168 於 2021-10-15 13:02 發表
政府應出台鼓勵生育政策,無人口的城市是死城甚麼都不是。
新樓劏房得138呎,兩公婆自己都唔夠住,仲邊敢生仔呀。

教屍失業

引用:
原帖由 freemind1 於 2021-10-15 13:03 發表
殺校。教畜攬炒成功
殺一間小學或中學,塊地夠起一層三十幾樓公屋,多5-600個單位。

咁就要殺校 , 改起公園或者其他有益嘅嘢

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2021-10-15 01:10 PM 發表
唔使驚,羅局長話有20萬人返咗嚟!
你信Iq爆棚

引用:
原帖由 onnam 於 2021-10-15 12:10 發表
教育局預計,未來8年在香港居住的6歲學齡人口將會下跌,預計跌幅是結構性而非過渡性,亦可能比原先估計大。教育局局長楊潤雄說,需制定長遠政策應對,亦無可避免有些學校要退場,當局會以學生利益為最大考慮,會與學界討論,令學校結業也要有序進行,對老師學生影響減至最低。 楊潤雄在本台節目《千禧年代》表示,已公布...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1615312_1_L_20211015102218.jpg
香港人不敢再生仔啦, 直接CUT學校啦
經過2019年, 我已經知學校教師嘅質素
香港生仔, 絕對係害咗下一代

正常啦

引用:
原帖由 貓腩 於 2021-10-15 01:39 PM 發表

你信Iq爆棚
有入境處數據,唔信佢唔通信曱甴咩!

無問題,因為之前先講緊老師移民潮。如果有學校無學生,可以拆卸重建做住宅,解決房屋問題。

引用:
原帖由 onnam 於 2021-10-15 01:34 PM 發表

新樓劏房得138呎,兩公婆自己都唔夠住,仲邊敢生仔呀。
對!中央習主席親口解決香港住屋問題,
被香港官商勾結上有政策下有對策,玩野,
現在北區發展,到時又玩官商分食地皮,
中央必定會下重藥。
中央共產黨不可欺騙的!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]