• 瀏覽: 18,464
  • 回覆: 365
+5
台灣殺人案疑犯陳同佳,在本港因洗黑錢被判囚獲釋後,逾 20 個月以來一直受警方保護,至日前(13日)被證實已離開安全屋,和他關係密切的聖公會教省秘書長管浩鳴指,他目前居住在「一個不會容易與市民接觸的地方」。

案中死者潘曉穎的母親今日(14日)透過錄音口訊,要求下周在政總門前與陳同佳直接對話。她批評警方「靜雞雞放人」,對全港市民造成威脅,「我想問下香港人,陳同佳可以由深山郊野,隨時可以落市區,仲間唔時由佢阿媽餵飼,你哋真係驚唔驚㗎?」並要求警方給予人身保護,擔心自己被陳同佳殺害。

網上媒體「
MIHK TV」晚上播出一段潘曉穎母親的錄音。潘母在錄音中表示,透過傳媒報道才得悉陳同佳離開安全屋,質疑警方爲何可讓殺人犯在香港自由走動,對港人或造成威脅,「我想問下香港人,陳同佳可以由深山郊野,隨時可以落市區,仲間唔時由佢阿媽餵飼,你哋真係驚唔驚㗎?」要求警方及政府儘快交代爲何要「靜雞雞放生」陳同佳,「依家一個殺人犯殺咗人,仲可以自由自在、喺香港出入自如、自由上網,簡直係非常之嚴重危害社會安寧,但係警方好似完全視若無睹!」

批評警方發放錯誤訊息 殺人可甩身冇事
她又形容警方及政府的決定有如對外發放錯誤訊息,「係咪暗示俾大家聽,如果一個人去咗一啲香港冇引渡條例的地方,係咪嗰啲殺左人、返咗殺人罪嘅人以後就可以返嚟香港,以後就可以甩身冇事、逍遙法外?」,呼籲政府儘快公佈陳同佳下落。

潘母又提及,因多次就事件公開發言,擔心自己被陳同佳殺害,要求警方保護「陳同佳話阿女當時講咗啲嘢刺激佢,然後就殺咗佢。我而家成日喺傳媒度講佢,我真係好驚畀佢殺左我,我諗真係要求要要求警方保護我先得」。不過,潘媽媽表示希望與陳同佳直接對話,要求他下星期在政總門口出席記者會「有啲嘢我想直接問清楚佢、得個明白!」

最初邊個將你個女單案擺上枱嘅,
你就快D去揾返佢地,
擔心安全叫淫賤聯去保護妳啦 

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/society/陳同佳離安全屋未赴台-潘母擬下周政總外直接對話-直言憂心安全要求警方保護進入香討影片區

問下D曱甴點解咁鍾意走佬去台灣咪知點解囉

媽媽使晒上次份糧
剛出新糧當然要交功課.

又為台灣搞香港? 可唔可以用國安法拉潘母? 

睇d字眼都唔係一個老母年紀既人會講既野啦
份草稿多數都係有人寫定俾佢
你老母搞左大壇野,一早讚成修改條例,佢就一早去左台灣啦

點解潘大媽唔去呆灣揾穌精窗直接對話,問佢點解唔發簽証比殺人犯返呆灣自首,
又想喺香港做塲大戲,唔知比咗幾多人工呢

潘老母質疑完濫用安全屋
依家冇住又質疑放佳佳同山跑
其實佢係咪精神病

引用:
原帖由 0qazwsxedc0 於 2021-10-15 02:44 AM 發表
潘老母質疑完濫用安全屋
其實佢係咪精神病
佢要求G4保護喔!

引用:
原帖由 0qazwsxedc0 於 2021-10-15 02:44 AM 發表
潘老母質疑完濫用安全屋
其實佢係咪精神病
不是精神病,明顯是政治操作,總之就是香港政府不對。
是否收錢不知道,但明顯消費自己死去的女兒,這不是人母的作為。

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-10-15 05:16 AM 發表

不是精神病,明顯是政治操作,總之就是香港政府不對。
是否收錢不知道,但明顯消費自己死去的女兒,這不是人母的作為。
香港有今日, 拜佢冚家所賜!

又發表新一份趴趴走

引用:
原帖由 ppkokki 於 2021-10-15 02:37 AM 發表
點解潘大媽唔去呆灣揾穌精窗直接對話,問佢點解唔發簽証比殺人犯返呆灣自首,
又想喺香港做塲大戲,唔知比咗幾多人工呢
揾佢老母正接對話

引用:
原帖由 pkpc 於 2021-10-15 12:58 AM 發表
台灣殺人案疑犯陳同佳,在本港因洗黑錢被判囚獲釋後,逾 20 個月以來一直受警方保護,至日前(13日)被證實已離開安全屋,和他關係密切的聖公會教省秘書長管浩鳴指,他目前居住在「一個不會容易與市民接觸的地方」。

案中死者潘曉穎的母親今日(14日)透過錄音口訊,要求下周在政總門前與陳同佳直接對話。她批評警方「靜雞雞放人」,對全港市民造成威脅,「我想問下香港人,陳同佳可以由深山郊野,隨時可以落市區, ...
條盲毛收聲啦,之前又批評警方保護,解除之後又話危險

趴趴走到底知唔知自己做緊咩呢? 還要繼續跟民進黨的劇本到幾時呢?

警民合作破案可以好快,潘母日日搞事係永遠無法得到公義

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]