• 瀏覽: 3,333
  • 回覆: 16
習主席說的沒錯,民主就是你是「民」,他是「主」的!

。。。。。。。。。。。。。。。

【Now新聞台】國家主席習近平強調,民主是全人類的共同價值,是中國共產黨和中國人民始終不渝堅持的重要理念。

新聞來源連結:

https://news.now.com/mobile/international/player?newsId=453197

西人,黃絲心目中「一人一票」先系民主, 但吾明白背後都是資本家金主操控政黨政客。

引用:
原帖由 st105 於 2021-10-14 11:58 PM 發表
西人,黃絲心目中「一人一票」先系民主, 但吾明白背後都是資本家金主操控政黨政客。
西人把民主睇成人民投票就以為係主人,係自己話事.
而民主, 可以睇成以民為主.

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-10-15 12:06 AM 發表

西人把民主睇成人民投票就以為係主人,係自己話事.
而民主, 可以睇成以民為主.
根本真正的民主就是以民為本,西方式民主只是選舉民主,完全並沒有真正做到以民為本。
西方式民主只會造就一大班政客,為了撈政治本錢而已。在以往歐美國家的工業化年代,他們的經濟比起全世界其他國家都能發展得更快,再加上因工業革命而令武器更加先進,亦令歐美國家可以在全世界擴張殖民,略奪其他國家的資以自肥。
但今天西方式民主社會再無法咁容易四圍侵略,所以歐洲以往嘅強大國家都日益衰落,美國亦只有用美元霸權去收割其他國家。反之,中國就是用自己嘅努力一步一步地發展起來,政策亦以民生為主要考量,所以不會像歐美一樣,被資本家完全控制。
所以,何謂民主?當然不是那種只是選票就是民主,而是真正做得到讓人民生活安定,得到溫飽啦。

中國式民主,政策以民為主!

美狗民主!拉票為主
中國民主!民生為主

從前我是被洗腦的, 但看清楚真實
美國就是賊.......明目張贍去搶去偷...
然後還要講到好似好應該咁樣....
見到INTEL追落後, 而家直接就打SAMSUNG同TSMC主意
先前已經係咁要人地去美國設廠, 
而家直接要人地的數據資料.....仲要話乜野透明度解決晶片產能問題
又想用NVDIA 食埋英國ARM, 佢打晶片戰真係痴晒線
英國佬, 韓國佬都唔係白痴, 但蔡英文我就真係唔敢擔保....
呢D唔係作故仔, 而係已經做到出晒面, 但係被人洗左腦果D.....
可以覺得美國真係一D問題都冇......呢個世界就係咁恐怖...
民主......美國係大晒, 你地全世界都係蟻民....呢D先係真實.....

引用:
原帖由 allen89 於 2021-10-14 11:53 PM 發表
習主席說的沒錯,民主就是你是「民」,他是「主」的!

。。。。。。。。。。。。。。。

【Now新聞台】國家主席習近平強調,民主是全人類的共同價值,是中國共產黨和中國人民始終不渝堅持的重要理念。

新聞來源連結:

https://news.now.com/mobile/international/player?newsId=453197
中國以民為主 VS 美國你民我主

樓主你點解誣蔑習大意思?
你點解要煽動仇中情緒? 你目的何在?

而家呢啲叫做全民選舉,選完那一刻之後,主到個人出來,不過嗰個人之後冇用民主方式管治,有咩用?主到陳水扁出來,咁陳水扁有冇民主地執政?冇,貪污。選完市民就控制或“主”唔到呢個人,做嘅野。咁“主”到乜鬼?冇。“主”條毛就有。

所以中文真是很好的,民主要民為主角。西方的democracy唔知有無這個意思呢?看番解釋西方的democracy只是說體制由人民選出但不代表體制能為人民服務。a system of government by the whole population or all the eligible members of a state, typically through elected representatives.

父親臨終問兒子:「 雞鴨嫌飼料不好,牛覺得活太累,豬抱怨窩太臟,狗到處亂汪汪叫,你該怎麽辦?」

兒子答:「 改善飼料,讓牛幹點輕活,打掃豬圈,給狗好點的狗糧」

父親搖頭道:「啥都別幹,給它們選票。讓它們選你,還是選你的媳婦來管它們,讓他們覺得這個家是它們做主.」

民主制度人多話事,但事實係蠢人多過叻人,仲有羊群心理,外國金錢千預,毒媒..... 等等影響,民主制度好多漏洞根本不合時宜

引用:
原帖由 jsmleung02 於 2021-10-15 05:08 AM 發表
所以中文真是很好的,民主要民為主角。西方的democracy唔知有無這個意思呢?看番解釋西方的democracy只是說體制由人民選出但不代表體制能為人民服務。a system of government by the whole population or all the eligible members of a state, typically through elected represen ...
西方走demo  Crazy, 展示 瘋狂!

引用:
原帖由 st105 於 2021-10-14 11:58 PM 發表
睇見侵侵選舉輸左唔認輸,民主真係得啖笑

提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]