• 瀏覽: 15,598
  • 回覆: 228
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 onnam 於 2021-10-14 10:50 PM 發表

又或者講返政府2020底數字好唔好?

二零二零年年底人口數字
  根據政府統計處今日(二月十八日)發表的數字顯示,二零二零年年底的香港人口的臨時數字為7 474 200人。與二零一九年年底人口7 520 800人比較,減少46 500人,跌幅為0.6%(表一)。
好呀,未少左幾萬人囉,香港有七百幾萬人口,差不多八百萬,只係少幾萬人就好多?

熱賣及精選
引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-10-14 22:49 發表

講來講去吹到好多人移民,唔知既以為呢一二年有過百萬人移民左去外國,原來最後只係小左幾萬人,根本係有人有心吹大
根據政府統計處今日(八月十二日)發表的數字顯示,二零二一年年中的香港人口的臨時數字為7 394 700人。與二零二零年年中人口7 481 800人比較,減少87 100人,跌幅為1.2%(表一)。

都係架,一年只係少咗8萬幾人,兩年頂多15-16萬,影響有限。

引用:
原帖由 onnam 於 2021-10-14 10:54 PM 發表

根據政府統計處今日(八月十二日)發表的數字顯示,二零二一年年中的香港人口的臨時數字為7 394 700人。與二零二零年年中人口7 481 800人比較,減少87 100人,跌幅為1.2%(表一)。

都係架,一年只係少咗8萬幾人,兩年頂多15-16萬,影響有限。
一年還一年,你點知下年又係少幾萬人?唔可以增多架?

DKLMCFH,走咗就咪撚返黎啦!

引用:
原帖由 愛之基 於 2021-10-14 07:33 PM 發表

曱甴唔信呢d數據囉!🤣
x2

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-10-14 22:56 發表

一年還一年,你點知下年又係少幾萬人?唔可以增多架?
咁又話唔埋既。
但睇住日日的機場出入境數字,就唔似人口會升返喇。

冇撚用

引用:
原帖由 peter925 於 2021-10-14 08:11 PM 發表

早期移民的有錢人回港長住避疫,樓價受支持。
仲有,美國而家要玩白人優先,好多華人心淡,回流發展。

咁點解幾個月前又話少咗人,宜家又話多咗人,兩次都係政府講,好混亂,唔怪得淋病話啲官員要改善溝通能力

黃L唔會睇數據

講2020年入多過出,咁2021年上半年有無數據?

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-10-14 07:29 PM 發表

本港近年移民人數增加,勞福局局長羅致光今早出席電台節目,被問及移民潮議題時,羅致光隨即引援數據,反指出香港去年上半年,返港人數較離港為多。

羅致光指,「(去年上半年)我哋香港無端端多咗成20多萬人,唔知返嚟做乜嘢喎,香港居民喎,出出入入,差11至12萬左右,但如果以去年年頭計,仲多咗人。」

bno人係外國撈唔掂偷偷回港

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realtime/article/1762511/即時-港聞-回應移民潮-羅致光-去年上半年返港人數較離港多
即係話,有批人上年從外地反香港避疫,呢批人今年有部份打完疫苗避完疫返回去,即係移民人數沒有報道咁多!

仆街黃畜做乜要死撚返來

去年上半年要再問得深入d喇

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]