• 瀏覽: 1,570
  • 回覆: 7
+2

退休時, 可以拎走一半MPF;另一半轉年金, 同政府賭命長, 咁樣安排, 都可以接受~

新聞來源連結:

http://cablenews.i-cable.com/ci/ ... mp;ts=1634206342930

引用:
原帖由 eriealan 於 2021-10-14 06:17 PM 發表
有選擇是好事
好過新加坡CPF硬硬來...無得選
CPF係點架?

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2021-10-14 09:31 PM 發表
大部分人攞二三十萬MPF,年金每月攞$200?
咁就死得啦, 不如一炮過, 去澳門博一舖, 無禁嬲!

引用:
原帖由 Andeson 於 2021-10-15 05:00 AM 發表

將啲錢大部份攞去做年金,跟住有資格攞綜緩或生果金,之後每月收入係綜緩/生果金 十 年金分派,其實係有得諗。
咪玩啦, 你有年金申請唔到綜援架!

引用:
原帖由 Andeson 於 2021-10-15 05:39 AM 發表

羅致光咪要做嘢,改改制,年金分派及資產少過某額度,可以攞綜援,咁才可以吸引市民將 MPF 轉做年金,我話有得諗係叫羅致光諗。唔好要市民搞到山窮水盡才可以攞綜援。
依你改法, 庫房支出會超沉重!

引用:
原帖由 Andeson 於 2021-10-15 05:54 AM 發表

非也,年金分派及資產少的人遲早會攞綜緩,依家機制只係迫人快些使哂啲錢攞綜緩。

例如樓上有人話 '不如一炮過, 去澳門博一舖'。
政府要向公衆交待, 唔可以傾斜年金加綜援!

引用:
原帖由 Andeson 於 2021-10-15 06:03 AM 發表

啱,制度要合情合理,所以條件係 '年金分派及資產少過某額度'。
條界線點劃?有無外國經驗?

引用:
原帖由 Andeson 於 2021-10-15 06:23 AM 發表

呢啲交俾羅致光去諗,MPF 轉年金可多可少,可以分做兩個級別,生果金級別及綜緩級別。
應該仲有個「長生津級別」~

主題標籤 #羅致光
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]