• 瀏覽: 1,310
  • 回覆: 29

退休時, 可以拎走一半MPF;另一半轉年金, 同政府賭命長, 咁樣安排, 都可以接受~

新聞來源連結:

http://cablenews.i-cable.com/ci/ ... mp;ts=1634206342930

熱賣及精選
有選擇是好事
好過新加坡CPF硬硬來...無得選

引用:
原帖由 eriealan 於 2021-10-14 06:17 PM 發表

有選擇是好事
好過新加坡CPF硬硬來...無得選
CPF係點架?

好似公務屓長俸制幾好

攞一半
留一半食長

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-14 06:18 PM 發表

CPF係點架?

55歲戶口沒有S$186K=HK$106萬, 65歲退休之後只能分期拿
有房子, 可以降到93K=HK$53萬

如果, 沒有屋子, CPF戶口"只有" 100萬港幣, 65歲只能年金, 不能一次拿

對不懂投資的退休人士,強職金轉年金亦未嘗不可,當然要有得選擇啦,唔想轉嘅咪自己決定囉

特首—得意想法
局長—天方夜譚
特府高官—順口開河

大部分人攞二三十萬MPF,年金每月攞$200?

想做多屆咁爽

天真

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2021-10-14 09:31 PM 發表

大部分人攞二三十萬MPF,年金每月攞$200?
咁就死得啦, 不如一炮過, 去澳門博一舖, 無禁嬲!

年金 跑輸通脹 死估估
隨非政府保證吾夠食 政府貼返夠 全民保障甘

引用:
原帖由 mib04 於 2021-10-14 09:14 PM 發表

特首—得意想法
局長—天方夜譚
特府高官—順口開河
猜人物“打滴露醫新冠”

引用:
原帖由 pk2628r 於 2021-10-15 04:09 AM 發表

年金 跑輸通脹 死估估
隨非政府保證吾夠食 政府貼返夠 全民保障甘
將啲錢大部份攞去做年金,跟住有資格攞綜緩或生果金,之後每月收入係綜緩/生果金 十 年金分派,其實係有得諗。

羅致光係一個好官,多謝你為市民服務。

引用:
原帖由 Andeson 於 2021-10-15 05:00 AM 發表

將啲錢大部份攞去做年金,跟住有資格攞綜緩或生果金,之後每月收入係綜緩/生果金 十 年金分派,其實係有得諗。
咪玩啦, 你有年金申請唔到綜援架!

主題標籤 #羅致光
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]