• 瀏覽: 53,372
  • 回覆: 27
+14
引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-14 05:24 PM 發表

憑常識;有陸客既地方, 便有法輪功蹤影!
可能在台灣嗰位師兄説得正確,因為過去兩三年差不多冇陸客到台灣,法輪功自動消失。

引用:
原帖由 赤共 於 2021-10-14 06:23 PM 發表

正常人高興因為身為同一民族,台灣可以有民主自由,可以選總統,有西方國家日本支持,唔使行獨裁恐怖管治,我係管佢高興你又唔係中國人了咁想人衰
所謂民主自由是美國強加於對佢有威脅的國家,令到她們資源用於內部鬥爭,發展緩慢,國力衰退至被美國宰割及控制!

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-10-14 06:57 PM 發表

我去過幾次高雄、台南,經過好多檳榔檔,但未見過一個檳榔妹…

檳榔佬、檳榔阿嬸就見得多…可惜
你去嗰啲對像是台灣平民,我乘旅遊巴士到的站頭及十字路口售賣對像是遊客。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-10-14 07:22 PM 發表

貓空纜車嗎?還不如白云山頂看廣州,其實大灣區有,香港,深圳,廣州這三個超級大都市,全世界也沒幾個都市圈夜景比得上,看夜景真的沒什么好看
中國各地之名勝古跡,我最難忘是絲綢之路、黃山觀日出、錢塘江觀潮及登上長城。

引用:
原帖由 tamadabi 於 2021-10-14 07:27 PM 發表
話時話40年樓?
好老咩?

太古城都差唔多四十年囉
但今次火災之大樓管理不善,缺乏防火設施、通道雜物堆積,居民防火意識全無,民進黨政府下之燒防局失職卸責!

引用:
原帖由 果個大大名車 於 2021-10-14 08:25 PM 發表
無計,如果立例所有舊樓都要做改善工程,一話夾錢改善消防,肯定大部份人反對,到時無左選票敗選仲大鑊
台灣施政一向以政治為先!

引用:
原帖由 alx604725 於 2021-10-14 09:10 PM 發表

一個法例法規遠遠落後的地方,仲有人夠膽去長住,有無諗過點解錯完又錯。

火車意外已經突顯台灣政府對於火車軌旁邊進行工程的監管是如何有幾強橫。上星期一幢拆卸中的樓宇可以打橫瞓底,完全又是沒有監管如何拆卸樓宇。
台灣是行「黑、金、權」制度,管治效能低劣!

引用:
原帖由 Pk狗會 於 2021-10-14 11:16 PM 發表
根本台灣就係好落後, 成日話大陸落後 , 大陸 已經改變咗好多喇
內地發展一日千里,好多城市已經超越香港;落後嘅台灣只能與東南亞地區作比較!😂

引用:
原帖由 戴敬欽 於 2021-10-15 12:30 AM 發表

除左買軍火,仲有投資自家高端,部份流股票市場,亦有部份用黎請1450網軍網上文宣,亦都唔少得袋走部份做油水錢
台灣整個社會階層貪污嚴重!

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-15 06:01 AM 發表

「黑金政治」馳名已久!
唉,是民國時期遺留下來的污垢陋習;希望台灣出個亷潔政治強人作大力改革!🙏

引用:
原帖由 seiyachan 於 2021-10-15 02:12 AM 發表

但佢有最尖端晶片科技, 電子電腦部件軟件都做得唔錯喎。香港行埋一邊剩係得個講字, 講都唔掂。
證明中華民族精明人才輩出。

引用:
原帖由 假如白滑的獅子 於 2021-10-15 06:59 AM 發表

郭台X選唔選總統都要先問媽祖,咁嘅民智。
佢會否問晒滿天神佛?😂

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-16 03:28 AM 發表

無用, 呢頭清理, 嗰頭再掉過;人口質素低, 政府搞唔掂既!
台灣民粹!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]