• 瀏覽: 53,368
  • 回覆: 433
+14
引用:
原帖由 FirZ 於 2021-10-15 03:58 PM 發表
另人聯想到怪獸大廈。
邊度?

引用:
原帖由 gute123 於 2021-10-15 10:38 AM 發表
好慘!明顯人為疏忽,如果消防有去巡查應該可以避免
無用, 呢頭清理, 嗰頭再掉過;人口質素低, 政府搞唔掂既!

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-16 03:28 AM 發表

無用, 呢頭清理, 嗰頭再掉過;人口質素低, 政府搞唔掂既!
台灣民粹!

有沒燒葯丸同軟飯杜消息?要唔要開枝澳洲紅酒

引用:
原帖由 sng850 於 2021-10-15 09:14 AM 發表

佢會否問晒滿天神佛?😂
喎,咁就大L鑊,呆蛙D神佛多到

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-10-15 09:34 AM 發表
這座大樓原是商業用途,竟然變了住宅,還要是劏房,根本無皇管。不知燒什麼,地下,樓上都咁大火。昨早在youtube看中天直播,消防水龍頭的水只射到二三樓,以上的射不到,有雲梯車在現場,卻沒有升起射水。

香港的劏房真係要小心
@等埋首副話中天新聞假架,邊有大樓起火,邊有死人

引用:
原帖由 大樹小花 於 2021-10-15 02:43 PM 發表

我記得佢哋唔知邊度嘅官拜神求兩
係總統呀

引用:
原帖由 達維 於 2021-10-15 04:32 PM 發表
當年氣爆死32人,高雄市長陳菊唔駛落台,佢霸住市長有20年
而家做監察院院長呀,所以就出事

講到尾,都係台灣當局長期沉迷o係政治鬥爭,忽視經濟發展同社會民生惹o既禍!

唔好話建築物安全,曾經享譽全球,並且使台灣同其他"三小龍"(香港、新加坡同南韓)並駕齊驅o既電子業,依家都畀對岸內地反超前啦!

對岸內地依家都大力改善民生,並且令好多人成功咁脫貧(當然福利水平同歐美等已發展國家仍有一段距離)。咁台灣呢?唔好同小弟講台灣有乜o野"小確幸"呀!

引用:
原帖由 supersupersam 於 2021-10-15 12:23 PM 發表

台灣劏房
乜唔係話台灣o既樓樓價/租金平o的,居住面積大o的咩?!

所世界都要正視這問題

呢D事係台灣最正常不過,佢一燒一定大火仲要死人

佢地D樓,完全無防火意識
仲要條路係入唔到消防車

香港人太幸福了

呢個就係台灣人自豪既美麗島 ? 

引用:
原帖由 小貓貓子 於 2021-10-16 04:06 PM 發表
呢D事係台灣最正常不過,佢一燒一定大火仲要死人

佢地D樓,完全無防火意識
仲要條路係入唔到消防車

香港人太幸福了
台灣人無防火意識;小農社會mentality!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]