• 瀏覽: 53,776
  • 回覆: 433
+14
好慘!明顯人為疏忽,如果消防有去巡查應該可以避免

Rip

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-10-15 12:34 AM 發表

而且火災大廈係小蔣時代興建,所以同今時今日民主政府無關
如果咁講,馬頭圍道冧樓就關港英政府事了🤔🤔

引用:
原帖由 sng850 於 2021-10-14 03:36 PM 發表
台灣高雄市有「第一鬼樓」之稱的鹽埕區「城中城大樓」於周四(14日)凌晨發生大火,整幢12層陷入火海,大廈住有上百名住戶。消防接報後共出動31支分隊前往灌救,雲梯不斷從高層救出住戶。據當地報道,事故已釀成25死數十人傷。警方已帶走4人調查,不排除涉及縱火。

報道稱,火警發生於凌晨2時許,有住戶在突然傳來的巨響中驚醒,並發現大廈起火,於是倉皇逃生,現場不斷傳出慘叫聲,有人揮動電筒求救。消防局表示,現 ...
台灣劏房

有人提出用2千萬改善高雄舊樓防火,高雄市政府話冇錢,高雄窮成咁?又不是,大港開唱用5千萬,燈會用1.6億,不是政治show就唔比錢搞。

引用:
原帖由 假如白滑的獅子 於 2021-10-15 06:59 AM 發表

郭台X選唔選總統都要先問媽祖,咁嘅民智。
我記得佢哋唔知邊度嘅官拜神求兩

引用:
原帖由 假如白滑的獅子 於 2021-10-15 06:59 AM 發表

我記得佢哋唔知邊度嘅官拜神求雨

引用:

佢話係菩蕯叫佢選,但咪又係退選

菜婆有錢買美國的破銅爛鐵,沒錢改善舊樓消防系統。

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-15 06:31 AM 發表

冥冥中有主宰!
【台灣】舊樓大火情侶列嫌疑人 現場曾點蚊香成關鍵 - Yahoo新聞

https://yns.page.link/MEYLm

引用:
原帖由 resort2 於 2021-10-14 10:24 PM 發表
除台北外呆蛙很多地方像香港西環/粉嶺停留60/70年代模樣
比較似而家既土瓜灣~九龍城~
上環西環海味街都似😎😎

另人聯想到怪獸大廈。

當年氣爆死32人,高雄市長陳菊唔駛落台,佢霸住市長有20年

引用:
原帖由 關心唔係用口講 於 2021-10-15 03:27 AM 發表

係,好恐怖,台灣真係多災多難,人禍天災⋯⋯🙏🏻
沒事不怕!台灣有民主一種聲音就好 👏🏻👏🏻👏🏻

所以唔應該有劏房,政府宜家重將劏房合法化,火警真係一個好大隱憂。

我細個時,啲人唔夠錢租屋住,只會分租。我有個親戚就做二房東,自己住一間房,兩間房分租給租客。後來申請到公屋,就冇做二房東。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]