• 瀏覽: 26,180
  • 回覆: 12
  • 追帖: 2
+11
美國94歲男性史密斯(Francis Clifford Smith)自1950年6月7日入獄,服刑已超過71年,為目前在世刑期最長的受刑人。史密斯1949年7月打劫遊艇俱樂部

吓?坐左71年仲要可能係冤獄?
荷里活電影唔係講到美國好公義既咩?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/688037/被關最久在世囚犯-入獄71年與外界完全脫節-學者-可能是冤獄

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-14 03:37 AM 發表
美國係好多人被冤枉。
咁至少佢仲在生。
如果死刑死左既,翻案幾乎唔可能。

引用:
原帖由 khkg 於 2021-10-14 03:44 AM 發表
23歲坐到94
幅圖後面個警察仲笑笑口

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-10-14 03:55 AM 發表
坐監都有94歲, 好長命
如果唔係年青就俾人拉左,現在可能兒孫滿堂。唉。

引用:
原帖由 acer2014 於 2021-10-14 05:45 AM 發表
有朝一日翻案成功,就算得到賠償都唔好出冊.
因為一出冊,分分鐘抵受唔住出邊,就噉就....
翻案成功都唔知有無得賠。
就算有得賠都唔知有無命等到筆錢到手。

引用:
原帖由 waiwaid 於 2021-10-14 07:19 AM 發表

英國近年都爆左單郵政屈左多年多名員工偷錢
果單都慘,受害者唔少係老人家

引用:
原帖由 ken2431 於 2021-10-14 07:58 AM 發表
好食好住唔捨得放出來而己!
我好肯定當初唔係佢既意願

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-10-14 09:20 AM 發表

16歲黑仔 Kalief Browder, 喺街頭被警察拉返去話佢涉嫌一單搶劫案,要佢交 3,000尾元保釋金候查,黑仔屋企冇錢保釋,警方將黑仔掟入監獄,跟住冇人過問依單 case ,冇人調查冇起訴冇審訊, 黑仔無釐頭踎咗三年監,有一日監獄話畀佢知,你可以走喇。

其他傳媒話唔係發生係中國,所以無興趣報導。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-10-14 09:20 AM 發表

16歲黑仔 Kalief Browder, 喺街頭被警察拉返去話佢涉嫌一單搶劫案,要佢交 3,000尾元保釋金候查,黑仔屋企冇錢保釋,警方將黑仔掟入監獄,跟住冇人過問依單 case ,冇人調查冇起訴冇審訊, 黑仔無釐頭踎咗三年監,有一日監獄話畀佢知,你可以走喇。

佢最後自殺死。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-10-14 10:04 AM 發表

其實我又好奇怪,點解佢自己唔要求見律師,
因為美國律師最喜歡「包攬訴訟」,
索賠完先分錢,索賠不成就唔收錢。
學識吧?
50年代,唔少人仲好單純。

引用:
原帖由 雨中回收的朋友 於 2021-10-14 10:22 AM 發表
其實有好多都係冤獄 之前都有報導過,只係不嬲冇乜人理。。
所以,就算想移民都唔好揀美國。

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2021-10-14 12:09 PM 發表

坐監可能係長命嘅秘訣一種。
佢一個長壽啫。
實情係唔少坐監既都短命。

引用:
原帖由 cardreadermp3 於 2021-10-14 09:59 PM 發表
獄卒做到退休佢仲坐緊
相信已經替換左N輪獄卒。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]