• 瀏覽: 4,148
  • 回覆: 50
引用:
原帖由 一頁奇馬桶 於 2021-10-13 06:39 PM 發表
北部都會區佢將改變香港嘅城市格局,拉動香港更自然地與深圳融合。
香港背靠祖國,面向世界,相信未來嘅東方明珠定會越發璀璨。

引用:
原帖由 一頁奇馬桶 於 2021-10-13 06:39 PM 發表
北部都會區佢將改變香港嘅城市格局,拉動香港更自然地與深圳融合。
與深圳強強聯手促雙城經濟基建創科等發展。

引用:
原帖由 高達珍惜獅子 於 2021-10-13 06:41 PM 發表
香港要長治久安,關鍵在於藉助中央惠港之東風,抓住一切有利於香港長期發展嘅機遇,放膽為紓民困闖出新路。
相較於內地,香港發展嘅「不平衡」尤為嚴重。

引用:
原帖由 崖上貴重的路人 於 2021-10-13 06:41 PM 發表
期待未嚟嘅日子裡,廣大港人能共同發揮獅子山下精神,共同勤力,為香港開創新局面,與國家共創新輝煌。
好似北部大開發如此宏大嘅專案,週期必然會好長,香港市民喺短期內好難享受到發展紅利,但哩個亦係香港當下破局嘅必由之路。

引用:
原帖由 樓上原始的桌布 於 2021-10-13 06:37 PM 發表
北部都會區與深圳毗鄰將更方便兩地的密切融合發展。
北部都會區建設於現時的香港如久旱逢甘雨,可謂既根治頑疾又鍛煉身體,既補足短板又發展長處。

引用:
原帖由 連續大考試 於 2021-10-13 06:36 PM 發表
緊隨國家號召,主動嘅推動北部都會區嘅建設,積極融入國家經濟大循環中,積極推進兩岸共同發展。
背靠祖國、面向世界」是香港獨有的優勢,只有積極對接大灣區發展策略,加深同內地的一體化程度,建立更多的社會共識和文化認同,才能打破隔閡、提升經濟活力,解決社會深層次的矛盾。

引用:
原帖由 江湖巨額象棋 於 2021-10-13 06:43 PM 發表
北部都會區嘅概念首次出現喺我哋面前,我哋先真正睇到咗香港未來嘅曙光,睇到咗一個新時代嘅到來
透過各區的未來規劃,或可窺探在雙城三圈概念下,深圳各區於經濟、基建、創科、民生和生態環境等方面未來可怎樣與香港合作接軌。

引用:
原帖由 凡間幼稚的寶寶 於 2021-10-13 06:43 PM 發表
雙城三圈雙管齊下,背靠港灣奮力發展。
發展「北部都會區」,是香港難得的發展機遇

引用:
原帖由 樹上忠高峰 於 2021-10-13 06:45 PM 發表

作為粵港澳大灣區嘅帶頭地區之一,北部都會區嘅建設將進一步緩解本港內部嘅用地壓力,為青年減輕負擔,同時拉進粵港之間嘅距離,更好地發揮龍頭作用。
改革發展嘅「快車」已驅至大灣區,國家政策引領發展,港深雙城則係兩翼,用「人才」與「創新」譜寫時代嘅最強音。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]