• 瀏覽: 58,896
  • 回覆: 287
  • 追帖: 2
+7
點樣樣,靚女?

引用:
原帖由 dunbinexy 於 2021-10-13 07:25 AM 發表
佢因咩自殺其實唔係重點
重點係佢身為醫生竟然唔係救人,而係殺自己。
佢絕對違反醫生專業操守,係好壞既例子。絕不可以同情。
立場同鄭蟲唔使借機幫佢洗白同借佢攪事。
呢封遺書真係耐人尋味,鄭松泰為什麼會有電子版呢? 信中內容指証高層有問題及有醫療失誤,關醫生自責累死病人,但又講到自己最多唔做,咁點解又要自殺呢?點解唔係自己公開出來指證呢?既然有人自殺,希望警方徹查真相。

唔明點解要自殺!

何必自殺做結局,父母親人最傷心。

咁自責

佢都冇寫咩 Management Error 導致病人Die On Table,好難話邊一個人出錯,其實手術失敗某程度上都一定有出錯,只是出錯機率,及是否情有可原,人不是機器,醫生也是人,人總會有出錯時候,何況做十幾個鐘手術?

引用:
原帖由 pkpc 於 2021-10-13 03:08 AM 發表
博愛醫院一名 35 歲關姓女醫生日前在該院內自殺身亡,前立法會議員鄭松泰昨日(12 日)在網上披露一封遺書,稱是來自該名女醫生手機,遺書中提到她自殺的原因,是對一名早前失救的病人感到自責。遺書中透露,當時病人失救是牽涉管理失誤(management error),亦控訴管理層事後的「debriefing」(術後講解)只是「走過場」,而失救病人的家人,亦不知道手術期間的情況。

兩個獨立消息來源 ...
出名黃醫的古門醫院。一事件突顯香港專科醫生考試制度是權利遊戲多于為病人。

因某人禁我言,所以我cap圖回佢!

第一做文宣既人多數都只係鍵盤戰士,佢哋只煽動但不行動! 尼類人無以死控訴既勇氣,但有以他人不幸做虛假文章既無恥!希望該人兄及鄭先生非無恥之人

對於該位醫生自殺之事,希望佢RIP.
但自殺代表佢無勇氣去直面困難,同時亦只係將傷痛留給自己朋友家人. 希望港人有更大既勇氣面對困難.

引用:
原帖由 恩23 於 2021-10-13 08:14 AM 發表

出名黃醫的古門醫院。一事件突顯香港專科醫生考試制度是權利遊戲多于為病人。
咁引入中國及外地醫生要經過香港考試有說服力嗎?

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-10-13 06:17 AM 發表

你會唔會用死做文宣?

社會風氣唔好
唔係個個人都唔想人知真相
大部分香港人本身係用良心做人
我就唔會,不過黃絲就會。跳樓嘅黃絲都有兩件,跳海又一件,不過係被文宣多。然後突然爆出多宗疑似被跳樓文宣事件,不過黑暴過後,呢D被跳樓事件又冇晒。如此推測,所謂被跳樓事件,應該同黑暴有關

一個多次專科考試失敗的醫生,都知道負責麻醉副顧問醫生手法出錯,就知道香港醫生考牌的制度有幾大問題啦  即係話當學生知識勁過老師時,係咪應該兩者身份倒轉呢?

創傷後遺症

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-13 03:41 AM 發表
鄭松泰點解會有遺書電子稿?
佢死左咩?

係咪應該去問,點解關醫生覺得顧問醫生判斷錯誤?係唔係關醫生話個顧問犯錯,佢就係錯?醫一個病無絕對岩同錯,只有權衡下所有利敝下最好既方法

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]