• 瀏覽: 21,943
  • 回覆: 81
引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-19 08:24 PM 發表
中國不需要捍衛國家安全!人哋根本無諗住要打你個國,無啦啦侵略人哋國家,佢D人民罷交稅都似!佢哋個總統同政黨,好快就拜拜!
不過,共產黨同蘇共,就要捍衛自己的既得利益!
世界根本就係弱肉強食的世界,在森林裡,你覺得獅子在你身旁是沒有問題的話,你根本就是自欺欺人

引用:
原帖由 billy24 於 2021-10-19 08:03 PM 發表

沒有毛澤東的復出,你上面所講既四位將軍都會在赤水被國軍重重包圍再加以消滅,共產黨都不復存在
正如美國蘋果公司,沒有之前的喬布斯,現在的庫克什麼也不是
沒有林鄭特首,香港會唔會滅亡?
蘇聯沒毛澤東,蘇聯紅軍沒滅亡。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-19 08:24 PM 發表
中國不需要捍衛國家安全!人哋根本無諗住要打你個國,無啦啦侵略人哋國家,佢D人民罷交稅都似!佢哋個總統同政黨,好快就拜拜!
不過,共產黨同蘇共,就要捍衛自己的既得利益!
呢個問題在主樓已經講得好明白。衹有被人訓化失去血性嘅家畜先至將自己生命安全建立在他人善意之上。而呢種意識就係“家畜意識”。

唔理你美國有冇諗住打我國,總之美軍越過三八線就不可容忍。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-19 10:28 PM 發表

人哋根本無想過要打你,你自己有被害妄想症,就去睇醫生啦!
冇諗住打就唔會過三八線啦,當時北韓軍已經崩潰,剩係用南韓軍推過三八線就已經可以搞掂,完全唔需要美軍過三八線,如果你美國未諗過打中國,唔該你唔好過三八線。

退一萬步講,就算美國當時冇諗住打,唔等於以後都唔會打,同一個人嘅意志都可以變,唔晒講換個總統之後。企係中國嘅立場,當然係將美軍拒於三八線以南最穏陣。一勞永逸,係非常正確嘅選擇。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-19 11:19 PM 發表

1. 是誰先過三八線?
2. 中共今天不打老美,不代表明天不打!所以老美應該先打殘中共?
1.衹要是朝鮮人,唔理南韓人北韓人,幾時過三八線中國都唔會理,因爲朝鮮人有呢個權利,但係美軍唔以響嗰度威脅到中國嘅安全,因爲嗰度唔係美國領土,呢個最重要。

2.如果中國軍隊去到美國邊境、而嗰度唔係中國領土,美國當然有權維護自己嘅安全。但係如果中美接壤,就唔可以越境打中國。正如後來蘇聯在中蘇邊境陳兵百萬威脅中國,中國唔以越境打蘇軍,因爲蘇聯在佢領土上有主權。中國最多係擺幾百萬部在沈陽軍區。
,中國軍力在自己國內部署,就算威脅到美國,美軍都唔可以打中國。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-19 11:47 PM 發表

1. 北韓殘暴不仁,南韓向美求救,關中共咩事?

2. 美軍一直在朝鮮半島,並無越過鴨綠江,中共推自己的兵去凍死,其殘暴處,與北韓不相伯仲!
已經講咗,美軍響非美國主權嘅地方威脅到中國安全。唔好講鴨緑江邊,美軍過三八線就不可容忍。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-20 12:13 AM 發表

俄羅斯直頭係中國地方,威脅到中國人的安全!
但中共一見俄佬,就跪低叩拜!

仲有,問吓朝鮮人,想唔想活在南韓啦!
事實上中共與蘇共唔單止響邊境長期軍事對峙,仲響珍寶島開打過,響國內輿論亦罵蘇聯爲社會帝國主義。後來中共仲聯手美國一齊整冧咗蘇聯,所以你所謂中共見俄佬就拜,根本不符事實,純粹係發噏風。

至於北韓如何如何,前面已經講咗喇,中國戰後就撤軍,亦都唔干涉他國內政,北韓後來點樣都唔關中國事。

在安全美滿既年代(比較過去百年)去輕言討論滅國危機時代的決策,其實很難評論。人心這方面就係最難,你看現在很多國家都做出令人意外的決策,某程度是為滿足國內人心,而不是完完全全理性分析佈局

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]