• 瀏覽: 21,948
  • 回覆: 81
事實上已証明該打,沒有如果

引用:
原帖由 cnfr 於 2021-10-17 08:03 PM 發表

中國衹不過係維護自己嘅利益啫,至於響呢個行動中拯救咗邊個或者消滅咗邊個,純屬偶然。
中國一早就講明,如果美軍過咗三八線中國必定出兵。其實從仁川登陸之後,北韓軍隊已經崩潰。美國陸軍冇必要越過三八線,剩係俾南韓軍推過三八線丶美國提供空中海上支援,南韓軍就可以消滅金日成嘅部隊而統一朝鮮。但係美國陸軍係都要越過三八線逼中國出兵,所以北韓人民同埋金家應該多謝美國至啱。
在別人領土上打仗已經係錯,非正義。
將心比心,日俄戰爭在中國東三省打,你話俾我聽,俄羅斯軍隊,日軍,邊支係正義之師?

打過三八線,關你叉事,三八線又唔係你領土上。咁的理由都成立,中國軍閥混戰,日本出兵中國又合情合理。

引用:
原帖由 深藍001 於 2021-10-19 09:32 AM 發表

將心比心,日俄戰爭在中國東三省打,你話俾我聽,俄羅斯軍隊,日軍,邊支係正義之師?

打過三八線,關你叉事,三八線又唔係你領土上。咁的理由都成立,中國軍閥混戰,日本出兵中國又合情合理。
亂噏。戰爭正唔正義,要睇嘅係戰爭嘅目的正唔正義。中國出兵朝鮮所捍衞嘅係國家安全利益,係正當嘅利益。日俄戰爭雙方所爭奪嘅利益,都唔係正當利益,所以雙方皆非正義。

引用:
原帖由 深藍001 於 2021-10-19 09:32 AM 發表

同你班曱甴解釋完全係浪費生命,一件事正不正確係睇結果,目的是否達到,歷史沒有如果,只有結果,正如中共沒有毛澤東,就不會有"四出赤水",共產黨一早不復存在,所以如果沒有毛澤東這位神一般的戰略家在,就不會有抗美援朝,更不會有這之後70年的和平,因為如果中國土地上不想有美軍基地中美必會一戰,只是地點及時間的問題了,

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-19 02:15 PM 發表
問吓大陸人,如果想移民,只可以揀北韓,或南韓,咁佢哋點揀!
有錢處處都是天堂,
無錢處處都是地獄

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-19 02:36 PM 發表

窮人思維!
有那裡說錯?請指教

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-19 02:15 PM 發表
問吓大陸人,如果想移民,只可以揀北韓,或南韓,咁佢哋點揀!
諺語云,“一人得道,雞犬昇天”,又云,“城門失火,殃及池魚”,魚與雞犬之幸與不幸,無關正義與否宏旨,純屬運氣。

中國衹不過係捍衛自己嘅國家安全,而且中國點到即止,戰後並未在北韓駐軍,亦都唔會干涉別國內政。所以,北韓國內後來搞成點樣,中國控制唔到、亦都冇責任。

再講,北韓經濟並非一直以來都咁差。響蘇聯未冧嘅時代,北韓嘅工業品都有出口到東歐社會主義國家。北韓而家咁樣,與美國嘅全面制裁同經濟封鎖都有好大關係。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-19 03:13 PM 發表

窮不是錯,人人能力不同,天生的!
不是對錯問題,係事實問題

引用:
原帖由 billy24 於 2021-10-19 02:01 PM 發表

同你班曱甴解釋完全係浪費生命,一件事正不正確係睇結果,目的是否達到,歷史沒有如果,只有結果,正如中共沒有毛澤東,就不會有"四出赤水",共產黨一早不復存在,所以如果沒有毛澤東這位神一般的戰略家在,就不會有抗美援朝,更不會有這之後70年的和平,因為如果中國土地上不想有美軍基地中美必會一戰,只是地點及時間的問題了,
沒有毛澤東,就有彭德懷,朱德,鄧小平,周恩來出來當領頭大哥。

李光耀時代出生的人喜歡政治專制,經濟開放。
東亞區有南韓朴正熙,台灣蔣家父子,新加坡李光耀。

引用:
原帖由 深藍001 於 2021-10-19 06:28 PM 發表

沒有毛澤東,就有彭德懷,朱德,鄧小平,周恩來出來當領頭大哥。
沒有毛澤東的復出,你上面所講既四位將軍都會在赤水被國軍重重包圍再加以消滅,共產黨都不復存在
正如美國蘋果公司,沒有之前的喬布斯,現在的庫克什麼也不是

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]