• 瀏覽: 5,563
  • 回覆: 7
未來五年,或者10年,估都係大政府時代!

問題只不過係,羅斯福,定係希特拉姐,定係史太林,套路。
上一次,美國跑出,得到二戰後大部份國際利益。

今次呢,到底係
資本家為首嘅統治集團得到最後勝利,
定係強人領導的權威政權得到最後勝利。

勝負難料!!
因為強權征服其他地方 ,並不稀奇,正如秦始皇係以武力征服統一。人民成為生產力,戰鬥力,成為秦始皇嘅奴隸。
經濟實力強大的宋朝,一樣鬥唔過金,鬥唔過遼,鬥唔過蒙古。

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
不可能的。
美國的資本家已經坐大了,控制了美國的政治權力,而且成功的分化了美國。
現在的美國,不可能出現羅斯福,不可能出現一個全民支持的強勢領袖。
歐洲,也是同樣的情況,資本滲透和控制了政治權力。

引用:
原帖由 robin09 於 2021-10-13 11:22 AM 發表
不可能的。
美國的資本家已經坐大了,控制了美國的政治權力,而且成功的分化了美國。
現在的美國,不可能出現羅斯福,不可能出現一個全民支持的強勢領袖。
歐洲,也是同樣的情況,資本滲透和控制了政治權力。
值得討論嘅問題。

個人觀感是可能的, 原因就係美國仲講緊係民主國家,而且美國仲要吸收世界各地的精英, 唔可以做得太難睇,美國並冇出現天災人禍,國家資源亦唔見到有乜嘢缺乏,資本家亦都無需要去得太盡.

我自己見到好多去到外國嘅中國人,其實根本就唔鍾意幫唐人打工,係社會文化上,西方人更重視公平.

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-13 11:42 AM 發表

值得討論嘅問題。

個人觀感是可能的, 原因就係美國仲講緊係民主國家,而且美國仲要吸收世界各地的精英, 唔可以做得太難睇,美國並冇出現天災人禍,國家資源亦唔見到有乜嘢缺乏,資本家亦都無需要去得太盡.

我自己見到好多去到外國嘅中國人,其實根本就唔鍾意幫唐人打工,係社會文化上,西方人更重視公平.
當有衝突既時候,去左美國既人就會成為美國嘅俘虜。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-12 13:41 發表
未來五年,或者10年,估都係大政府時代!

問題只不過係,羅斯福,定係希特拉姐,定係史太林,套路。
上一次,美國跑出,得到二戰後大部份國際利益。

今次呢,到底係
資本家為首嘅統治集團得到最後勝利,
定係強人領導的權威政權得到最後勝利。

勝負難料!!
因為強權征服其他地方 ,並不稀奇,正如秦始皇係以武力征服統一。人民成為生產力,戰鬥力,成為秦始皇嘅奴隸。
經濟實力強大的宋朝,一樣鬥唔過金,鬥唔過 ...
美國目前就冇可能大正苦。
中國才是大政府,所以香港都系;逐條骨換過,換到徹底脫胎換骨。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-13 07:33 PM 發表

美國目前就冇可能大正苦。
中國才是大政府,所以香港都系;逐條骨換過,換到徹底脫胎換骨。
師兄其實你應該明白㗎, 其實我相信所有文明最後都會變成皇權, 美國其實都會一樣, 佢係每一次遇到困難嘅時候越來越權力集中。無可否認美國步伐似乎特別慢。
可能美國地大物博,人口少有關, 大家擁有都比較充足 ,讓步空間就多。

事實上你只要留意美國嘅法律轉變, 你就會發現呢一點。
好聽啲講法例越來越完善, 難聽啲講其實個人嘅自由越嚟越少。

拜登自己都想學羅斯福成為一個偉大的總統!
不過,佢遇到問題可能會比羅斯福更大。

階級永遠有矛盾問題 階級矛盾會唔會變成階級衝突?
先唔好講美國資產階級會唔會妥協
美國人民都唔係食素

咁樣就產生一個問題,拜登所面對的阻力會比大蕭條時大,因為美國人民並未走投無路,依然會同資本家進行長期的討價還價,事實上咁樣係會拖慢,改革嘅步伐。
係美國開廠到底係資本家剝削美國人民,定係美國人民搵資本家笨七,真係好難講。

有啲人大聲講美國而家嘅基建能力好差,咁我就想問差唔差得過改革開放前?一個國家嘅動作並唔係以每日嚟計算,一個國家政策牽涉的範圍隨時講緊幾十年,今日你見到嘅一切,政策改變10年後,可能全部改變!!
喺資本嘅大力推動下,沙漠都可以有一個壯觀的噴水池!!

補充資料:
羅斯福新政(The New Deal)是指1933年富蘭克林·羅斯福(小羅斯福)就任美國總統後所實行的一系列經濟政策,其核心是三個R:救濟(Relief)、復興(Recovery)和改革(Reform),因此有時亦稱三R新政。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-13 20:06 發表

師兄其實你應該明白㗎, 其實我相信所有文明最後都會變成皇權, 美國其實都會一樣, 佢係每一次遇到困難嘅時候越來越權力集中。無可否認美國步伐似乎特別慢。
可能美國地大物博,人口少有關, 大家擁有都比較充足 ,讓步空間就多。

事實上你只要留意美國嘅法律轉變, 你就會發現呢一點。
好聽啲講法例越來越完善, 難聽啲講其實個人嘅自由越嚟越少。
法律系畀司法界人謀利謀權揾笨七嘅,人唔系大富都冇得玩。
香港系咁,美國更加。
國民心態決定國家命運,印度點都學唔到中國,因為中、印人文有別。美國國民心態系絕對自我,依家雙極分化,好難搞也。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]